fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Entrevistem a Wilson Ferrús, autor de “Mestres i escoles a l’Horta Sud 1936-1939”

Entrevistem a Wilson Ferrús, autor de “Mestres i escoles a l’Horta Sud 1936-1939”

Wilson Ferrús Peris, es mestre de Ciències Socials i llicenciat en Ciències de l’Educació. El seu camp d’investigació és l’estudi de l’educació durant la II República i la repressió exercidapel franquisme contra el Magisteri Primari.

En 2015 la Institució Alfons el Magnànim va publicar la seua obra “Mestres i escoles a l’Horta Sud 1936-1939”.

La Institució Alfons el Magnànim va publicar fa poc el teu llibre Mestres i escoles a l’Horta Sud. 1936-1939. Que podem trobar en ella?

Podem trobar l’evolució de l’educació des del segle XIX fins a l’arribada del franquisme, però també històries de vida, de mestres homes i de mestres dones que van viure en plena guerra, entre el 36 i el 39, que no són solament números, sinó que darrere hi ha una història, són persones que visqueren abans, visqueren durant i visqueren després, passaran en la comarca, en el país, sense pena ni glòria i jo pretenc traure’ls de l’ostracisme.

Per què se centre únicament a l’Horta Sud en lloc de fer una anàlisi més àmplia, com més territori?

El que es pretén amb els meus treballs és sempre superar les mires de la història local. Jo sempre utilitzo com un mètode per a introduir-los en la història global. És a dir, els mestres i les mestres dels quals parlo, igual que les escoles, la seua problemàtica i la seua lluita per aconseguir eixe sistema públic del qual parlo en el llibre i intento explicar a través de les vint poblacions de l’Horta Sud. Són mestres i escoles que visqueren, lluitaren i somiaren en un marc reduït com és l’Horta Sud però que al mateix temps foren ciutadans d’una època, d’una societat i d’un món. El que va succeir en aquests vint pobles és una plasmació, un exemple, del que va succeir a nivell de País Valencià i a nivell de l’Estat Espanyol.

És una obra per a tots els públics?

És un llibre que no solament és per a persones que estiguen interessades en la història de l’educació, que també, si no per tots aquells que vulguen descobrir un tros de la història del seu poble, de la seua comarca o del seu país.

És un treball molt rigorós on apareixen moltes xifres, moltes taules, molta informació. És un llibre detallat però l’exposició és clara i amena per a què puga arribar a tot el públic.

Finalment, està treballant en alguna altra publicació?

En tinc una acabada, que fa poc em van comunicar des de la Institució Alfons el Magnànim que van a publicar-la, que és sobre les escoles laiques i republicanes de València, les que es van posar en marxa entre l’any 1900 i acabaren després de la guerra en el 1939 i el seu títol serà “Renovació i innovació educativa en les escoles laiques republicanes des de 1900 a 1939”. Estic ara retocant-lo un poquet perquè tinc uns dies per a poder-lo lliurar i suposo que en uns mesos estarà publicat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.