fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

L’Escola Municipal de Dolçaina i Tabal de Castelló conclou un nou curs com a referència del folklore local

L’Escola Municipal de Dolçaina i Tabal de Castelló conclou un nou curs com a referència del folklore local

La directora del centre, que té sis professors i 35 alumnes, estudia que els més xicotets es puguen iniciar en la percussió des dels quatre anys.

L’Escola Municipal de Dolçaina i Tabal ha completat un any més d’existència promovent l’ensenyament dels instruments més característics de la música tradicional de Castelló. Professors i alumnes van oferir en la vesprada d’ahir l’habitual tancament del curs amb una exhibició a la plaça Major que va comptar, també este any, amb la presència d’algunes de les colles de la ciutat convidades a l’acte. En esta edició van ser nou, incloent-hi la Gaiata 5, que compta amb una divisió pròpia de ‘dolçaina’ i ‘tabal’.
La directora, Anna Mestre, considera que l’escola “s’ha consolidat com un centre de prestigi i de referència” més de vint anys després de la seua creació el 1995 i celebra que s’haja aconseguit un nombre d’estudiants estable -ara són 35- que, no obstant això, li agradaria veure augmentat. Els sis professors que té el centre fan classe als alumnes en tres nivells diferenciats: avançat, intermedi i iniciació, que agrupa els alumnes de menor edat. Els xiquets i xiquetes poden inscriure’s en el centre a partir dels deu anys, tot i que les intencions de Mestre són que puguen començar a familiaritzar-se amb la percussió des dels quatre anys. “Per tocar la ‘dolçaina’ cal tenir una força en els pulmons que els nens més petits no tenen. Per això fins als 10 anys no comencen a practicar este instrument”, apunta la directora.

La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, destaca la tasca de popularització dels instruments bàsics del folklore castellonenc que fa l’escola i afirma que gràcies a ella “es manté viva la pràctica i l’aprenentatge de la dolçaina i el tabal entre els més xicotets”. “És la garantia perquè l’afició no es perda”, assegura.

A més de l’ensenyament dels dos instruments, els professors també imparteixen llenguatge musical, ja que preparen els alumnes que vulguen per afrontar amb garanties les proves d’accés al conservatori, assenyala la directora de l’escola. Les classes es desenvolupen de dilluns a dijous, de 19 a 21 hores, en les instal·lacions de Tetuán XIV, on també imparteix ensenyament l’altra escola municipal, la de ‘cant d’estil’, que va celebrar la seua gala de fi de curs el passat dijous a la Casa de la Cultura.

Leave a Reply

Your email address will not be published.