fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Castelló explica amb 13 panells a l’aire lliure la història del Palau Municipal i la restauració de l’edifici

Castelló explica amb 13 panells a l’aire lliure la història del Palau Municipal i la restauració de l’edifici

L’alcaldessa Amparo Marco i el regidor Rafa Simó destaquen la posada en valor d’un edifici de 300 anys amb una inversió de 470.000 euros

Quants habitants tenia Castelló quan es va edificar l’actual Palau Municipal? Sobre què es va construir l’edifici? Quan es va inaugurar o quants sous de l’època es van pagar? En què consisteixen les obres de rehabilitació en la qual s’inverteixen 470.000 euros? Aquestes són algunes de les preguntes a les quals trobarà resposta tota aquella persona que s’acoste a la plaça Major a través de 13 panells de gran grandària a l’aire lliure en els quals s’explica la història de l’edifici i la rehabilitació de l’immoble declarat com a Bé d’Interés Cultural (BIC), en la qual el Govern Municipal inverteix 470.000 euros.

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i el regidor d’Ordenació del Territori, han visitat avui els panells al costat dels arquitectes municipals Blas Jovells i Pilar Albert. Els panells d’alumini s’han col·locat sobre les tanques que protegeixen la bastida utilitzada per a la restauració. L’alcaldessa ha subratllat que amb aquesta iniciativa “aconseguim acostar el patrimoni municipal a la ciutadania i expliquem una actuació que té com a principal objectiu posar en valor aquest patrimoni que, en el cas del Palau Municipal, ja ha complit 300 anys”.

Els panells s’han col·locat en les tres façanes en les quals s’actuarà: la de la plaça Peixateria, la de la plaça Major –la façana històrica la configuració arquitectònica de la qual respon amb major fidelitat al projecte original- i la de la plaça del Mercat ambulant. Aquestes tanques, realitzades en alumini, expliquen els 300 anys d’història de l’edifici noble de l’Ajuntament en ordre cronològic i la intervenció de restauració que es realitzarà en cada d’una de les façanes. La façana històrica és la que més s’ha deteriorat al llarg dels anys, hagut d’entre altres factors a la climatologia i a l’elevat grau de pol·lució que ha suportat per l’intens tràfic rodat en els carrers de l’entorn i en la mateixa plaça fins a la seua última remodelació i peatonalització l’any 2013.

La informació combina dades històriques amb imatges de les diferents èpoques, com per exemple un plànol del segle XIII amb la plaça Major i les llavors denominades places del Carbó i de la Neu. “Es tracta d’una manera directa, còmoda i accessible de donar a conèixer a què es destina els diners dels castellonencs al mateix temps que es difon la història del nostre patrimoni”, ha afegit el regidor d’Ordenació del Territori.

En aquest sentit, l’edil Rafa Simó ha afegit que l’actuació s’emmarca dins de les inversions financerament sostenibles del 2016, que sumen en conjunt un pressupost de 8,7 milions. La restauració de les façanes del Palau Municipal inclou el tractament d’última tecnologia, consolidació amb nanopartícules i neteja amb làser de zones sensibles, com a pedres desgastades, cornises i balconades, capitells i ornaments florals. A més, ha apuntat el regidor d’Ordenació del Territori, també es procedirà al canvi de fusteria de fusta per fusteria d’amb cort pont tèrmic i protecció de rajos raïm “per a millorar l’aïllament de l’immoble i, per tant, millorar l’eficiència energètica”.

El projecte respon al principi de màxim respecte a l’edifici, a la seua arquitectura i a la seua repercussió com a emblema de la ciutat, per a facilitar la seua percepció com a lloc de trobada oberta i de comunicació entre els ciutadans i la institució municipal.

Leave a Reply

Your email address will not be published.