fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Castelló redacta una ordenança que obliga als veïns a actuar contra el mosquit tigre sota multa de fins a 3000€

Castelló redacta una ordenança que obliga als veïns a actuar contra el mosquit tigre sota multa de fins a 3000€

a regidora de Salut Pública, Sara Usó, recorda que el 80% dels focus dels avisos de l’any passat estava en sòl privat.

L’Ajuntament de Castelló ha redactat la seua primera ordenança municipal per a la prevenció i control del mosquit tigre, s’ha remès al grup de treball d’Ordenances i Reglaments de Participació Ciutadana per a la seua anàlisi. El text estableix tretze actuacions de caràcter general d’obligat compliment per a les persones que es troben dins de l’àmbit d’aplicació de l’ordenança, que abasten des del manteniment de basses o fonts a piscines fins a sistemes de climatització. A més, també prescriu accions específiques en cementeris, granges d’animals i tallers mecànics i dipòsits de pneumàtics, entre d’altres.

La regidora de Salut Pública de l’Ajuntament de Castelló, Sara Usó, ha subratllat la necessitat de “elaborar una ordenança que contemple les mesures que han de prendre veïns i veïnes per a prevenir o minimitzar la proliferació de mosquits tigre”. En sentit, Usó ha recordat que dels avisos rebuts l’any passat, “el 80% dels focus es trobava en sòl privat amb el que ens trobàvem que no podíem actuar”.

L’ordenança es refereix precisament “a la necessària col·laboració ciutadana” atès que “aquesta espècie és especialment difícil de controlar ja que el seu desenvolupament ocupa tant l’espai públic com el privat, dificultant per tant la capacitat d’aplicar mesures de control per part de l’Ajuntament”. La proposta assenyala que “l’aplicació de mesures preventives és la millor solució per a arribar a un bon control d’aquest insecte”.

Així, la regidora de Salut Pública ha insistit en la “necessitat que els particulars adopten mesures molt bàsiques per a ajudar a minimitzar la presència d’aquest mosquit. L’experiència ens diu, i ho confirmen els experts, que és necessària la col·laboració des de l’àmbit privat per a ser més eficaços en la lluita contra aquest insecte”. En aquest sentit, l’Ajuntament de Castelló ha programat un calendari de xarrades per a conscienciar a la població sobre els llocs en els quals prolifera el mosquit tigre i com evitar-ho.

La relació de prescripcions generals que estableix la normativa, ara en fase d’estudi, inclouen mesurades com buidar i posar de cap per avall tots els objectes situats a l’aire lliure susceptibles d’acumular aigua; mantenir secs els baix plats dels tests; en el cas d’abeuradors s’hauran de buidar dues vegades per setmana o cobrir-los amb tela mosquitera i en el cas de basses o fonts ornamentals es recomana la introducció de peixos rojos que són depredadors naturals de larves de mosquits.

Quant a les piscines, s’estableix que quan estiguen buides “s’hauran de mantenir completament seques” i en el cas de piscines plenes “es mantindran tapades o en condicions higièniques mitjançant els tractaments adequats per a evitar la proliferació de larves”, tenint especial cura en els plecs de les lones per a vigilar que no s’estance aigua. Quant als sistemes de climatització comunitària, les persones responsables, presidents de comunitat de propietaris o gestors de finques hauran d’evitar les acumulacions d’aigua on puguen proliferar els mosquits tigre.

També s’inclou un punt respecte als propietaris o arrendadors d’horts, horts urbans, solars o finques en desús, els qui “hauran d’aplicar les mesures preventives exposades”. Així mateix, fixa que les empreses o centres comercials especialitzats en articles de jardineria i/o ceràmica són “punts de risc especials” pel que vigilaran que els seus objectes no acumulen aigua.

La normativa proposta dedica l’article cinc a les actuacions específiques en cementeris, on es recomana usar flors artificials en nínxols o en el cas d’optar per naturals que s’usen materials absorbents o es perforen les bases dels recipients florals per a evitar l’acumulació d’aigua. En granges, no s’utilitzaran banyeres o frigorífics en desús com abeuradors i tallers mecànics i dipòsits de pneumàtics, s’obliga a cobrir-los amb lones.

Per la seua banda, l’Ajuntament de Castelló es fa responsable de dur a terme les actuacions necessàries en l’espai públic amb la finalitat d’evitar el desenvolupament de les poblacions larvàries del mosquit tigre en els punts d’aigua estancada així com a articular els mecanismes necessaris de coordinació amb altres institucions per a guanyar en eficàcia en els tractaments. A més, aportarà a la ciutadania la informació necessària per a conscienciar sobre les mesures a adoptar en l’àmbit privat.

L’ordenança preveu sancions que van dels 60 euros als 750 en el cas d’infraccions lleus; de 751 a 1.500 euros en el d’infraccions greus, i d’1.501 a 3.000 euros per a les infraccions molt greus. La normativa haurà de ser aprovada pel ple de l’Ajuntament de Castelló i publicada en el Butlletí de la Província per a entrar en vigor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.