fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

El Planetari ofereix una exposici贸 que reflexiona sobre el problema de la contaminaci贸 lum铆nica

El Planetari ofereix una exposici贸 que reflexiona sobre el problema de la contaminaci贸 lum铆nica

El Planetari del Grau ofereix aquest estiu un munt d’activitats per a tot aquell que s’interesse a visitar-ho. Entre les exposicions m茅s interessants que el centre astron貌mic posa a la disposici贸 dels seus visitants est脿 ‘Contaminaci贸 lum铆nica: el costat fosc de la llum’, una exposici贸 del Museu de la Ci猫ncia i l’Aigua de M煤rcia, que pret茅n donar a con猫ixer un problema que afecta a tots els ciutadans, per tractar-se d’un factor important per a l’equilibri natural i la qualitat de la vida humana. Tamb茅 procura conscienciar als visitants sobre la necessitat de retornar al nostre cel nocturn la nitidesa i la brillantor perdudes.

En la nostra 猫poca solem associar directament l’abund脿ncia de llum amb el progr茅s. El descobriment de l’electricitat, i la seua posterior aplicaci贸 a qualsevol classe d’invents i aplicacions t猫cniques, ha marcat el segle XX i ha afavorit el considerable impacte que hui en dia tenen les tecnologies en la nostra vida quotidiana.

La il路luminaci贸 el猫ctrica que inunda de llum nostres llars i carrers a la nit (i que ha arribat als llocs m茅s rec貌ndits i solitaris) constitu茂x la imatge m茅s n铆tida que continuem tenint en l’actualitat del que significa el benestar, una idea lligada sempre al progr茅s. Si b茅 茅s cert que la il路luminaci贸 el猫ctrica 茅s una conquista de la humanitat, l’extrema depend猫ncia que el seu 煤s ha generat en tots els aspectes de la vida humana, ha provocat conseq眉猫ncies no desitjables i incl煤s efectes perjudicials comprovats.

Un dels aspectes m茅s negatius de la llum est脿 relacionat amb l’exc茅s de la il路luminaci贸 nocturna en els espais p煤blics. 脡s el que es denomina contaminaci贸 lum铆nica, un problema que ha arribat ja a proporcions que afecten tot el planeta, encara que resulta especialment preocupant en els pa茂sos desenvolupats, com 茅s el cas d’Espanya. A pesar de tot, el dany causat no 茅s irreversible i encara estem a temps d’aplicar solucions i corregir les pr脿ctiques i usos inadequats.

La visita de ‘El costat fosc de la llum: Contaminaci贸 lum铆nica’, invita a un am猫 recorregut organitzat en quatre 脿mbits tem脿tics. Estos ens permeten con猫ixer els principis b脿sics de la llum i la visi贸, aix铆 com les causes i conseq眉猫ncies de la contaminaci贸 lum铆nica i les solucions per a disminuir els seus efectes. El visitant haur脿 de deixar-se guiar a trav茅s de la foscor per a poder distingir els senyals lluminosos del coneixement. Apaguem la llum perqu猫 brillen les estreles!

La exposici贸 est脿 disponible en la planta 0 del Planetari i es pot visitar de dilluns a diumenge d’11.00 a 13.45 hores i de 17.00 a 20.45 hores.

Leave a Reply

Your email address will not be published.