fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

El Planetari ofereix una exposició que reflexiona sobre el problema de la contaminació lumínica

El Planetari ofereix una exposició que reflexiona sobre el problema de la contaminació lumínica

El Planetari del Grau ofereix aquest estiu un munt d’activitats per a tot aquell que s’interesse a visitar-ho. Entre les exposicions més interessants que el centre astronòmic posa a la disposició dels seus visitants està ‘Contaminació lumínica: el costat fosc de la llum’, una exposició del Museu de la Ciència i l’Aigua de Múrcia, que pretén donar a conèixer un problema que afecta a tots els ciutadans, per tractar-se d’un factor important per a l’equilibri natural i la qualitat de la vida humana. També procura conscienciar als visitants sobre la necessitat de retornar al nostre cel nocturn la nitidesa i la brillantor perdudes.

En la nostra època solem associar directament l’abundància de llum amb el progrés. El descobriment de l’electricitat, i la seua posterior aplicació a qualsevol classe d’invents i aplicacions tècniques, ha marcat el segle XX i ha afavorit el considerable impacte que hui en dia tenen les tecnologies en la nostra vida quotidiana.

La il·luminació elèctrica que inunda de llum nostres llars i carrers a la nit (i que ha arribat als llocs més recòndits i solitaris) constituïx la imatge més nítida que continuem tenint en l’actualitat del que significa el benestar, una idea lligada sempre al progrés. Si bé és cert que la il·luminació elèctrica és una conquista de la humanitat, l’extrema dependència que el seu ús ha generat en tots els aspectes de la vida humana, ha provocat conseqüències no desitjables i inclús efectes perjudicials comprovats.

Un dels aspectes més negatius de la llum està relacionat amb l’excés de la il·luminació nocturna en els espais públics. És el que es denomina contaminació lumínica, un problema que ha arribat ja a proporcions que afecten tot el planeta, encara que resulta especialment preocupant en els països desenvolupats, com és el cas d’Espanya. A pesar de tot, el dany causat no és irreversible i encara estem a temps d’aplicar solucions i corregir les pràctiques i usos inadequats.

La visita de ‘El costat fosc de la llum: Contaminació lumínica’, invita a un amè recorregut organitzat en quatre àmbits temàtics. Estos ens permeten conèixer els principis bàsics de la llum i la visió, així com les causes i conseqüències de la contaminació lumínica i les solucions per a disminuir els seus efectes. El visitant haurà de deixar-se guiar a través de la foscor per a poder distingir els senyals lluminosos del coneixement. Apaguem la llum perquè brillen les estreles!

La exposició està disponible en la planta 0 del Planetari i es pot visitar de dilluns a diumenge d’11.00 a 13.45 hores i de 17.00 a 20.45 hores.

Leave a Reply

Your email address will not be published.