fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

La Biblioteca Valenciana elabora una guia de recursos sobre els documents de l’exili republicà valencià

La Biblioteca Valenciana elabora una guia de recursos sobre els documents de l’exili republicà valencià

Disposa de 1.400 documents i més de 153 caixes d’arxius personals que suposen 20 metres lineals que es poden consultar a la seu de la Biblioteca a Sant Miquel dels Reis.

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu ha recopilat fons documentals i gràfics de l’exili republicà valencià i ha elaborat una guia de recursos que s’inclourà en un portal temàtic que s’ha creat exclusivament per a mostrar el material relacionat amb aquest tema que forma part de la història més recent. L’adreça per a consultar la “Biblioteca de l’exili republicà” és http://bv.gva.es/screens/biblioteca_val.html

Entre els fons de la Biblioteca Valenciana es troben les biblioteques i els arxius personals d’exiliats que van ser donats per ells mateixos o per les seues famílies que sempre van mantindre el vincle amb la Comunitat Valenciana i que amb la donació van voler contribuir a enriquir el patrimoni cultural valencià.

La “Guia de recursos” recull materials variats com ara llibres i monografies, publicacions periòdiques, cartells, fotografies, materials audiovisuals i documents d’arxiu que la Biblioteca Valenciana vol difondre com a font d’informació per als ciutadans interessats, que podran consultar a la seu de la Biblioteca a Sant Miquel dels Reis. En total són 1.400 documents i 153 caixes d’arxius personals que suposen 20 metres lineals.

La Biblioteca Valenciana es planteja amb aquesta iniciativa contribuir a la difusió de la cultura valenciana per mitjà de publicacions que acosten les experiències dels valencians que van haver d’emigrar d’Espanya en finalitzar la Guerra Civil.

Entre els documents que custodia la Biblioteca Valenciana es troben la biblioteca de l’Ateneo Español de México, la Casa Regional Valenciana a Mèxic i les biblioteques d’intel·lectuals de gran prestigi com ara Juan Gil-Albert, Vicente Llorens Castillo, Jesús Martínez Guerricabeitia, Guillermina Medrano Aranda i el seu marit Rafael Supervía, José Rodríguez Olazábal i Ignacio Soldevila Durante.

També s’incorporen treballs i investigacions de l’exili espanyol des de 1939 com ara el “Diccionario bibliográfico de los escritores del exilio republicano de 1939” i “Grupo de estudios del exilio literario”, de la Universitat Autònoma de Barcelona, Exiliad@s del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, i el Portal de las Víctimas de la Guerra Civil y Represaliados del Franquismo, del Ministeri d’Educació i Cultura.

En 1995, la Biblioteca Valenciana inicia la col·lecció de documents dedicats a l’exili valencià amb la donació del fons arxivístic, bibliogràfic i hemerogràfic que realitza el matrimoni Guillermina Medrano i Rafael Supervía, mestra i advocat que es van exiliar primer a França, després a la República Dominicana, i posteriorment als Estats Units. Està compost per unes dos mil cartes, fullets, discursos i retalls de premsa. Entre el material destaca la correspondència que mantenien amb Indalecio Prieto.

Posteriorment, la Biblioteca anirà incorporant nous fons documentals que ara han sigut agrupats en aquesta col·lecció que porta per títol “Biblioteca del exilio republicano”. A més, des de l’any 2002 publica la revista “Laberintos”: revista d’estudis sobre els exilis culturals espanyols, el contingut dels quals se centra fonamentalment en l’exili del 39, però també analitza altres episodis importants com ara l’exili liberal del segle XIX, el jueu del XIV-XV, o el morisc del segle XVII.

Leave a Reply

Your email address will not be published.