fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

La Biblioteca Valenciana elabora una guia de recursos sobre els documents de l’exili republic脿 valenci脿

La Biblioteca Valenciana elabora una guia de recursos sobre els documents de l’exili republic脿 valenci脿

Disposa de 1.400 documents i m茅s de 153 caixes d’arxius personals que suposen 20 metres lineals que es poden consultar a la seu de la Biblioteca a Sant Miquel dels Reis.

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu ha recopilat fons documentals i gr脿fics de l’exili republic脿 valenci脿 i ha elaborat una guia de recursos que s’inclour脿 en un portal tem脿tic que s’ha creat exclusivament per a mostrar el material relacionat amb aquest tema que forma part de la hist貌ria m茅s recent. L’adre莽a per a consultar la “Biblioteca de l’exili republic脿” 茅s http://bv.gva.es/screens/biblioteca_val.html

Entre els fons de la Biblioteca Valenciana es troben les biblioteques i els arxius personals d’exiliats que van ser donats per ells mateixos o per les seues fam铆lies que sempre van mantindre el vincle amb la Comunitat Valenciana i que amb la donaci贸 van voler contribuir a enriquir el patrimoni cultural valenci脿.

La “Guia de recursos” recull materials variats com ara llibres i monografies, publicacions peri貌diques, cartells, fotografies, materials audiovisuals i documents d’arxiu que la Biblioteca Valenciana vol difondre com a font d’informaci贸 per als ciutadans interessats, que podran consultar a la seu de la Biblioteca a Sant Miquel dels Reis. En total s贸n 1.400 documents i 153 caixes d’arxius personals que suposen 20 metres lineals.

La Biblioteca Valenciana es planteja amb aquesta iniciativa contribuir a la difusi贸 de la cultura valenciana per mitj脿 de publicacions que acosten les experi猫ncies dels valencians que van haver d’emigrar d’Espanya en finalitzar la Guerra Civil.

Entre els documents que custodia la Biblioteca Valenciana es troben la biblioteca de l’Ateneo Espa帽ol de M茅xico, la Casa Regional Valenciana a M猫xic i les biblioteques d’intel路lectuals de gran prestigi com ara Juan Gil-Albert, Vicente Llorens Castillo, Jes煤s Mart铆nez Guerricabeitia, Guillermina Medrano Aranda i el seu marit Rafael Superv铆a, Jos茅 Rodr铆guez Olaz谩bal i Ignacio Soldevila Durante.

Tamb茅 s’incorporen treballs i investigacions de l’exili espanyol des de 1939 com ara el “Diccionario bibliogr谩fico de los escritores del exilio republicano de 1939” i “Grupo de estudios del exilio literario”, de la Universitat Aut貌noma de Barcelona, Exiliad@s del Ministeri d’Ocupaci贸 i Seguretat Social, i el Portal de las V铆ctimas de la Guerra Civil y Represaliados del Franquismo, del Ministeri d’Educaci贸 i Cultura.

En 1995, la Biblioteca Valenciana inicia la col路lecci贸 de documents dedicats a l’exili valenci脿 amb la donaci贸 del fons arxiv铆stic, bibliogr脿fic i hemerogr脿fic que realitza el matrimoni Guillermina Medrano i Rafael Superv铆a, mestra i advocat que es van exiliar primer a Fran莽a, despr茅s a la Rep煤blica Dominicana, i posteriorment als Estats Units. Est脿 compost per unes dos mil cartes, fullets, discursos i retalls de premsa. Entre el material destaca la correspond猫ncia que mantenien amb Indalecio Prieto.

Posteriorment, la Biblioteca anir脿 incorporant nous fons documentals que ara han sigut agrupats en aquesta col路lecci贸 que porta per t铆tol “Biblioteca del exilio republicano”. A m茅s, des de l’any 2002 publica la revista “Laberintos”: revista d’estudis sobre els exilis culturals espanyols, el contingut dels quals se centra fonamentalment en l’exili del 39, per貌 tamb茅 analitza altres episodis importants com ara l’exili liberal del segle XIX, el jueu del XIV-XV, o el morisc del segle XVII.

Leave a Reply

Your email address will not be published.