fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

“L’acomiadament t脿cit” – L’opini贸 de Carlos Garc铆a

“L’acomiadament t脿cit” – L’opini贸 de Carlos Garc铆a

Sobre la voluntat empresarial de rescissi贸 contractual que no es manifesta verbalment o per escrit.

Entenem per acomiadament t脿cit aquella decisi贸 empresarial de rescindir la relaci贸 contractual que li uneix amb el treballador que no es manifesta expressament siga de forma verbal o escrita, sin贸 que aquesta voluntat empresarial es posa de manifest per uns fets concloents que revelen aquesta decisi贸 de forma inequ铆voca.

La instituci贸 de l’acomiadament t脿cit ha estat creada jurisprudencialment doncs no 茅s una figura recollida en l’Estatut dels Treballadors i es caracteritza fonamental per貌 no exclusivament quan de forma clara i per voluntat empresarial deixen de produir-se les obligacions derivades de la relaci贸 laboral, com el pagament del salari, o b茅, quan les obligacions del treballador es veuen obstaculitzades per part de l’empresa, com en el cas de la falta d’ocupaci贸 efectiva.

El cas m茅s com煤 d’acomiadament t脿cit es produeix quan el treballador arriba un dia al seu lloc de treball i es troba la porta tancada o a un responsable de l’empresa o de la vigil脿ncia de la mateixa que li prohibeix el pas. Aquesta falta d’ocupaci贸 efectiva ha vingut entenent la jurisprud猫ncia que no opera quan es produeix de forma espor脿dica o ocasional o tinga una causa justificada d’entitat suficient.

El segon cas m茅s com煤 que ens indica que estem davant un acomiadament t脿cit es d贸na quan no se li retribueix al treballador el seu salari. En aquest punt hi ha una casu铆stica molt variada en la jurisprud猫ncia que ens indica quan estem davant un acomiadament t脿cit per falta de pagament de salari i quan no trobem davant altres figures. A fi de donar una idea general i a risc de ser poc conc铆s en aquest punt podem concloure amb molta prud猫ncia que, per entendre un acomiadament t脿cit per falta de pagament de salaris, l’impagament ha de ser de car脿cter total i greu, ja que el mer retard en el pagament, o els continus pagaments parcials no poden entendre’s, i aix铆 ho ent茅n la jurisprud猫ncia, com una voluntat empresarial de donar per finalitzada la relaci贸 jur铆dica-laboral.

Una vegada sabem quan estem davant un acomiadament t脿cit, la seg眉ent pregunta que hem d’abordar 茅s, qu猫 hem de fer com a treballadors si estem davant un acomiadament d’aquestes caracter铆stiques? Servisca com a explicaci贸 un exemple que es d贸na m茅s freq眉entment del que caldria pensar: “Un treballador arriba un mat铆 al seu lloc de treball i el vigilant de seguretat de l’empresa li prohibeix l’entrada al recinte argumentant qualsevol motiu”, la qual cosa hem de tenir present 茅s que cal actuar com es diu comunament sense pressa per貌 sense pausa. Hem de tenir en compte que des del dia el qual l’empresa ens nega l’entrada al lloc de treball estem acomiadats i per tant tenim un termini de 20 dies per accionar per acomiadament. El primer consell 茅s que acudisca amb algun testimoni, que siga present del fet i tot seguit parle amb un advocat perqu猫 inicie els tr脿mits encaminats a fer valer els seus interessos. 脡s molt com煤 que l’empresa de llargues al treballador amb excuses com “v茅s de vacances uns dies, ara no hi ha feina, parlem passat un temps” i unes altres d’aquest estil, 茅s important saber que si confiem en aquestes paraules i no s’actua pot donar-se el cas que en el futur la nostra acci贸 no prospere per caducitat. Aix铆 que, en resum, el primer i fonamental consell 茅s acudisca a un advocat al m茅s aviat possible posat que els terminis en aquest tipus de situacions s贸n molt peremptoris.

carlos-garcia-sgr

Leave a Reply

Your email address will not be published.