fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Alcaraz: “A la vergonyosa corrupció responem amb climes anticorrupció de regeneració democràtica”

Alcaraz: “A la vergonyosa corrupció responem amb climes anticorrupció de regeneració democràtica”

Alcaraz vincula la corrupció amb “una ètica pública centrada obsessivament en la generació il·limitada de riquesa”

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha declarat que “a la vergonyosa corrupció, des del Consell responem esforçant-nos per crear climes de regeneració democràtica que aporten major transparència i participació social i eviten la concentració de poder en poques mans”.

Alcaraz ha parlat este dijous sobre els reptes de la justícia davant de la corrupció durant la inauguració del III Congrés de Seguretat, Justícia i Sistema Penal, organitzat per l’Institut Universitari d’Investigació en Criminologia i Ciències Penals i l’Institut de Drets Humans, ambdós de la Universitat de València.

El conseller ha citat el nou Portal de Transparència GVAOberta i el conveni pel qual la Generalitat es compromet amb els paràmetres de transparència de l’organització Transparència Internacional, com a exemples recents dels “instruments col·lectius llocs en marxa pel Consell per a previndre la corrupció política”.

I és que la “la prevenció futura no pot centrar-se en la prevenció individualitzada, sinó en instruments col·lectius que deuen també limitar els marges plausibles de guany, millorar els controls, establir sistemes d’alerta social primerenca i d’activació de mesures policials i judicials”, ha assenyalat.

Així mateix, ha subratllat “el total compromís del Consell del Botànic en la lluita contra la corrupció i lluitarem perquè València deixe d’aparèixer en el mapa com a capital de la corrupció i passe a ser capital de la transparència.”

Davant dels “microcolps d’Estat” que suposen els episodis de corrupció política, ha insistit en “la transparència, no com a fi en si mateix, sinó com a via per a la relegitimació democràtica”.

El conseller vincula la corrupció amb “una ètica pública centrada obsessivament en la generació il·limitada de riquesa i la seua anàlisi se situa en un punt relativament indeterminat entre la realitat econòmica i la cultura política”.

Alcaraz ha convidat també a reflexionar sobre “perquè en la recent onada de corrupció, els corruptes es van sentir tan impunes, si era un problema de normes o un problema de la relació entre les normes i la vida social”.

Al seu entendre, “realment molts corruptes ho van ser no perquè ignoraren que era delictiu, sinó perquè en el seu entorn confluïen factors com que l’èxit econòmic podia ser tan notori que l’amenaça penal es tornava raquítica o que van substituir els valors ancorats al públic pels valors que exacerben el benefici privat”.

En qualsevol cas “enfront la deslegitimació institucional que genera la corrupció política, la transparència és un instrument de resposta a les crisis democràtiques i a l’apreciació social de la constitució d’elits que jerarquitzen l’espai públic i l’espai institucional”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.