fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Alcaraz: “A la vergonyosa corrupci贸 responem amb climes anticorrupci贸 de regeneraci贸 democr脿tica”

Alcaraz: “A la vergonyosa corrupci贸 responem amb climes anticorrupci贸 de regeneraci贸 democr脿tica”

Alcaraz vincula la corrupci贸 amb “una 猫tica p煤blica centrada obsessivament en la generaci贸 il路limitada de riquesa”

El conseller de Transpar猫ncia, Responsabilitat Social, Participaci贸 i Cooperaci贸, Manuel Alcaraz, ha declarat que “a la vergonyosa corrupci贸, des del Consell responem esfor莽ant-nos per crear climes de regeneraci贸 democr脿tica que aporten major transpar猫ncia i participaci贸 social i eviten la concentraci贸 de poder en poques mans”.

Alcaraz ha parlat este dijous sobre els reptes de la just铆cia davant de la corrupci贸 durant la inauguraci贸 del III Congr茅s de Seguretat, Just铆cia i Sistema Penal, organitzat per l’Institut Universitari d’Investigaci贸 en Criminologia i Ci猫ncies Penals i l’Institut de Drets Humans, ambd贸s de la Universitat de Val猫ncia.

El conseller ha citat el nou Portal de Transpar猫ncia GVAOberta i el conveni pel qual la Generalitat es compromet amb els par脿metres de transpar猫ncia de l’organitzaci贸 Transpar猫ncia Internacional, com a exemples recents dels “instruments col路lectius llocs en marxa pel Consell per a previndre la corrupci贸 pol铆tica”.

I 茅s que la “la prevenci贸 futura no pot centrar-se en la prevenci贸 individualitzada, sin贸 en instruments col路lectius que deuen tamb茅 limitar els marges plausibles de guany, millorar els controls, establir sistemes d’alerta social primerenca i d’activaci贸 de mesures policials i judicials”, ha assenyalat.

Aix铆 mateix, ha subratllat “el total comprom铆s del Consell del Bot脿nic en la lluita contra la corrupci贸 i lluitarem perqu猫 Val猫ncia deixe d’apar猫ixer en el mapa com a capital de la corrupci贸 i passe a ser capital de la transpar猫ncia.”

Davant dels “microcolps d’Estat” que suposen els episodis de corrupci贸 pol铆tica, ha insistit en “la transpar猫ncia, no com a fi en si mateix, sin贸 com a via per a la relegitimaci贸 democr脿tica”.

El conseller vincula la corrupci贸 amb “una 猫tica p煤blica centrada obsessivament en la generaci贸 il路limitada de riquesa i la seua an脿lisi se situa en un punt relativament indeterminat entre la realitat econ貌mica i la cultura pol铆tica”.

Alcaraz ha convidat tamb茅 a reflexionar sobre “perqu猫 en la recent onada de corrupci贸, els corruptes es van sentir tan impunes, si era un problema de normes o un problema de la relaci贸 entre les normes i la vida social”.

Al seu entendre, “realment molts corruptes ho van ser no perqu猫 ignoraren que era delictiu, sin贸 perqu猫 en el seu entorn conflu茂en factors com que l’猫xit econ貌mic podia ser tan notori que l’amena莽a penal es tornava raqu铆tica o que van substituir els valors ancorats al p煤blic pels valors que exacerben el benefici privat”.

En qualsevol cas “enfront la deslegitimaci贸 institucional que genera la corrupci贸 pol铆tica, la transpar猫ncia 茅s un instrument de resposta a les crisis democr脿tiques i a l’apreciaci贸 social de la constituci贸 d’elits que jerarquitzen l’espai p煤blic i l’espai institucional”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.