fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

El Consell demanarà al Ministeri una reducció superior al 30% de l’IRPF per als agricultors pel descens de rendiments en 2015

El Consell demanarà al Ministeri una reducció superior al 30% de l’IRPF per als agricultors pel descens de rendiments en 2015

El secretari autonòmic d’Agricultura assenyala que les altes temperatures i la sequera van afectar a la productivitat dels cultius en tota la Comunitat Valenciana.

El secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero, ha afirmat que la Conselleria demanarà al ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient una reducció superior al 30% dels mòduls de l’IRPF per als agricultors que han vist descendir els seus rendiments en 2015 com a conseqüència de fenòmens meteorològics adversos.

Durant una reunió mantinguda amb els representants del sector agrari de la Comunitat Valenciana (AVA, La Va unir, ASAJA, COAG, UPA, FEPAC i Cooperatives Agrolimentarias), a els qui ha presentat l’Informe de Descensos Extraordinaris de Rendiments de les Activitats Agrícoles i Ramaderes durant 2015 realitzat pel Servei d’Estudis de la Conselleria, Rodríguez Mulero ha explicat que l’any passat la sequera i les altes temperatures han afectat la productivitat en nombrosos cultius, entre els quals destaquen els cítrics per la seua extensió i pes econòmic, de tota la Comunitat Valenciana.

El secretari autonòmic ha indicat que enviarà aquest informe al Ministeri i que se sol·licitarà una rebaixa fiscal proporcional al descens de rendiments experimentat en les explotacions. Ha afegit que el Govern ha d’atendre-la perquè serà una proposta conjunta amb el sector, molt fonamentada en dades oficials. L’informe arreplega unes afeccions superiors al 20% i al 30%, en funció del cultiu, del terme municipal i del fenomen meteorològic concurrent.

Durant la reunió s’ha fet un repàs a l’Informe, que arreplega amb gran precisió i detall el grau d’incidència de les inclemències meteorològiques patides a la Comunitat Valenciana i la seua repercussió en les explotacions durant 2015. Al gener, les gelades van provocar danys en la carxofa de Castelló i el vent i la rosada van afectar a la ceba a València. A més, les fortes ratxes de vent registrades a València van malmetre part del cultiu de la carxofa a València, així com la producció de cítrics.

Al febrer, les gelades van afectar als cítrics en tota la Comunitat, la carxofa, faves verdes, creïlla i alvocat i nespra a Alacant, l’alvocat, albercoc, pruna, préssec, ametla i carxofa a València. Al març, les gelades van afectar a l’ametler de Castelló.

Per contra, al maig les altes temperatures van incidir de manera generalitzada en la collita d’agres de la fruita que estava en l’arbre i en la floració i quallat de la pròxima collita.

De juny a setembre es van produir episodis localitzats de calamarsa que van afectar a la producció de nombroses hortalisses, així com a fruiteres no cítrics i cítrics, olivera i vinyer. En el mes de juny va ser destacable la calor generalitzada.

A l’octubre, les pluges van provocar danys en el magraner a Alacant. Al novembre i desembre, les altes temperatures i l’absència de precipitacions van incrementar el consum d’aigua de reg pel que fa als valors normals a Alacant i València. En termes econòmics s’estima una pèrdua en aquest trimestre per aquest motiu de 6,36 milions d’euros.

Metodologia de l’Informe

Per a calcular amb major exactitud el descens dels rendiments de 2015 s’han comparat amb els de el trienni precedent (2012-2014) i s’han seleccionat aquelles zones i cultius amb reduccions iguals o superiors al 20%.

El secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural ha anunciat que, d’acord amb el sector, a partir del pròxim any es va a sistematitzar el model de recollida i gestió de dades per a facilitar la seua anàlisi, a causa que fins ara no ho estava i les dades obtingudes no reflectien amb exactitud la situació.

Leave a Reply

Your email address will not be published.