fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Identifica i elimina qualsevol tipus de panerola a casa

Identifica i elimina qualsevol tipus de panerola a casa

Les paneroles sempre han sigut un dels problemes més habituals a la Comunitat Valenciana, sobretot a l’estiu. Us expliquem com identificar a estes espècies i poder erradicar-les dels vostres habitatges, ja siga a la província de Castelló, València o Alacant. Teniu en compte que existixen de moltes espècies i tipus de paneroles diferents, així que és important conèixer els diferents productes i remeis per a eliminar-les definitivament.

Com saber si tens paneroles a casa

Abans de conèixer les formes d’erradicació més efectives, ens hauríem d’assegurar que realment hi ha una plaga de paneroles a la nostra casa o pis, i sobretot identificar quin és el seu lloc de concentració.

Paneroles a la cuina

Les paneroles poden aparèixer per tot arreu, i sovint acaben convertint-se en plagues, però, quin és el lloc on més es solen amagar?

La cuina és el lloc predilecte per a les paneroles, ja que té unes condicions òptimes per a la seua reproducció i la creació de més larves. Estes espècies solen habitar generalment en zones humides, fosques, caloroses com per exemple, a sota d’electrodomèstics, armaris, etc… A més, en la cuina també tenen fàcil accés al menjar i a l’aigua. Així doncs, és molt important mantenir la casa neta, per a evitar que les paneroles puguen reproduir-se lliurement i acaben convertint-se en una plaga més endavant.

Són perilloses les paneroles?

Esta pregunta és una de les més qüestionades en referència a les paneroles i la resposta és sí. Estes espècies són uns agents molt importants pel que fa a la transmissió de malalties; de fet, s’ha descobert que propaguen unes 33 bacteris perilloses. A més, també poder provocar curtcircuits amb el seu moviment i són motiu d’ansietat per una gran quantitat de persones, a causa de la seua rapidesa i mida.

Perills de les paneroles

Generalment, s’ hi ha una panerola n’hi ha més d’una.

De totes maneres, es recomana no perdre la calma davant la presència d’estos éssers, i actuar metòdicament per tal de poder erradicar-les de la millor manera.

D’on surten les paneroles?

Les paneroles, com bé sabem, solen preferir eixir en unes temporades i hores concretes, però per què solen sortir de nit les paneroles? On estàn durant la resta del dia?

Estos insectes solen preferir temperatures càlides, així que el més habitual és veure-les a l’estiu o a principis de tardor, quan encara sol fer calor. A més, són espècies nocturnes, així que la seua major activitat sol donar-se a les nits. Durant el dia, solen preferir dormir en llocs càlids i humits com forats, d’on ixen més tard a buscar aliment. Qualsevol tipus de panerola, sigui voladora o americana, voldrà refugiar-se de la llum, sigui natural o artificial.

No obstant això, enlloc on hi haja moltes plagues de paneroles, com és el cas de la Comunitat Valenciana, no seria estrany veure a un d’estos insectes a altres hores del dia.

Tractament preventiu per a les paneroles

Per evitar tenir paneroles existixen tractaments preventius, de manera que no siga necessari enfrontar-se a estes espècies que pertanyen a la família de les Blattodeas.

Tractaments preventius per a paneroles

És important mantenir una bona higiene de la casa per a evitar la seua aparició.

Com prevenir la seua aparició?

 • Desinfecció del terra i evitar acumular escombraries: És important desinfectar bé el terra de la vostra casa, ja siga el de la cuina com el de les altres habitacions, ja que d’aquesta manera s’evita l’acumulació de menjar i escombraries que puga cridar l’atenció d’estos éssers.
 • Tapar desguassos i canonades: Això complica l’accés de les paneroles als nostres habitatges, ja que solen amagar-se durant el dia en llocs humits i foscos i els desguassos i les canonades són els llocs perfectes per a elles.
 • Reparar les esquerdes de les parets: Si teniu alguna esquerda en la vostra casa o pis, és recomanable que l’arregleu, ja que també és un possible accés per a estos insectes.
 • No deixar plats bruts de menjar: Les paneroles solen ixer a buscar menjar, així que com menys motivacions tinguen millor.
 • Passar l’aspiradora en els racons de difícil accés: A vegades, és recomanable també passar l’aspiradora en els diversos racons de la casa de difícil accés, ja que poden ser un possible focus d’aparició de paneroles.
 • Escombrar el terra: és important mantenir un habitatge net per tal d’evitar l’aparició d’estos insectes.
 • Evitar la humitat: Com ja s’ha dit anteriorment, estos insectes preferixen llocs humits, així que evitar acumular humitat podria prevenir la seua aparició.
 • No acumular paper, fusta o cartó: Estos materials solen ser ideals per a la reproducció de les paneroles, així que si és possible evitar la seua acumulació ens podem estalviar una futura plaga més endavant.
 • Mantenir els aliments en envasos o llocs tancats: Com bé dèiem abans, les paneroles solen buscar aliment, sobretot a les nits, així que és preferible tancar qualsevol recipient o envàs que continga menjar per tal que no hi puguen accedir.
 • Reparar fugues d’aigua: D’esta manera es pot evitar acumular humitats en els habitatges que afavoreixen la seua aparició.

Com eliminar una plaga de paneroles

Un cop es descobrix que es tenen paneroles a casa o al pis, s’ha de mantenir la calma i després optar per algun dels mètodes que us proposem a continuació. També aclarim que per plagues que persistixen en el temps es recomana trucar a un servei de control de plagues especialitzat.

Remeis casolans per a eliminar paneroles

Existeixen un seguit de remeis casolans que podem utilitzar en cas de voler eliminar les panderoles del nostre habitatge. Per tal de desfer-vos d’estos insectes podeu intentar els següents mètodes.

Bicarbonat per a paneroles

El bicarbonat és un dels remeis casolans més utilitzats per a matar paneroles.

 • Sucre i bicarbonat: La barreja d’estos dos ingredients és tòxica per a les paneroles, així que la seua ingesta és letal per a estos insectes. El sucre les atrau per la seua olor i el bicarbonat és el verí que les acaba erradicant. També aclarem que esta mescla no és tòxica per a les persones.
 • Bòrax amb sucre en pols: Esta mescla és efectiva per a utilitzar-la com a verí per a les panderoles.
 • Àcid bòric: Si es barreja àcid bòric amb ceba i farina de blat es pot fer un insecticida casolà per a erradicar estos insectes. Un cop barrejat estos ingredients és necessari repartir tres pots sense tapa amb este compost per totes les zones afectades, de manera que les paneroles entren i ingereixin el verí. L’àcid bòric es pot aconseguir fàcilment en farmàcies i supermercats.
 • Terra de diatomees: Este component és molt efectiu per a eliminar a les panderoles, però també és efectiu per als àcars i mosquits. Si s’utilitza en forma de plantes també ajuda a prevenir l’aparició de plagues

També s’ha generalitzat l’ús d’ultrasons per a panderoles, però un estudi realitzat en la universitat de Florida, ha demostrat que este mètode no és eficaç per a estos insectes.

A més, tampoc és eficaç el mètode d’afegir vinagre i aigua a les zones a on solen estar les paneroles, ja que per a eliminar-les és necessari aplicar-li la barreja a l’insecte viu, la qual cosa pot ser força difícil d’aconseguir.

Productes per a paneroles

També existixes altres formes d’eliminar a les paneroles, molts dels quals, ja consistixen en la utilització de productes químics. A continuació us deixem amb els més comuns i eficaços.

Producte per a matar paneroles

Molta gent utilitza trampes per a paneroles en les seues cases.

 • Polvoritzadors: Este tipus de productes són útils per a erradicar-les, sempre que n’hi haja poques. Simplement és necessari ruixar a un d’estos insectes amb un polvoritzador i el verí destruirà el seu sistema nerviós. També es recomana en les zones d’accés de les panderoles per a evitar que accedisquen a les cases.
 • Trampes: Existixen diversos tipus de trampes per a panderoles i és recomanable col·locar-les en els seus amagatalls.
 • Esquers: Són productes similars a les trampes però en este cas les panderoles no moren immediatament, així que sol ser un remei força més lent, encara que efectiu. Existixen esquers en forma de gel, pastilles o pols.
 • Servei de control de plagues: Este mètode és el més car però és inevitable en cas de tenir una gran plaga de panderoles.

Tipus de paneroles

Finalment, us deixem amb diferents tipus i espècies de panderoles, que van des de xicotetes i grans, fins a voladores, i és essencial conèixer-les bé per tal de poder-les identificar.

 • Panderola Alemanya: Son de 12 a 15 mm de longitud, de color marró i dues parts fosques en el tòrax. No poden volar, però tenen les ales llargues. A més, a causa de les seues potes adhesives, son capaces de moure’s per les parets llises amb facilitat.
 • Panderola Oriental (Blatta orientalis): Esta espècie és de color marró molt fosc, a vegades quasi negre i fa de 20-25 mm de llarg. Les femelles no tenen les ales desenvolupades, mentre que en els mascles els ocupa una bona part del cos.
 • Panderola Americana (Periplaneta americana) o voladores: Esta panderola és força més gran que les altres. Fa de 35-40 mm de llarg i és d’un color marró vermellós brillant. A més, compten amb unes antenes molt llargues i els mascles tenen les ales més grans. Esta espècie de panderola pot arribar a volar enlloc amb altes temperatures.
 • Panderola marró (Supella longipalpa): Este tipus de panderola sol ser petita i no sol sobrepassar els 15 mm de longitud. Té un color marró groguenc en el cos, amb un dels costats d’un color més clar. Tant els mascles com les femelles tenen ales però són més llargues en els mascles.
 • Panderoles gegants o Blaberidae: Este tipus de panderoles pertanyen a la segona família més gran de l’ordre Blattodea i es caracteritzen per les seues grans dimensions. Solen ser de color negre amb algunes zones de marró clar. Esta espècie no té ales i per tant son incapaces de volar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.