
Des d’avui i fins al pròxim 20 de març, tots els ciutadans que ho desitgen poden opinar a través de la web de la Conselleria
La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha iniciat l’elaboració de la nova llei de Serveis Socials, amb l’engegada d’un procés de participació ciutadana directa a través d’Internet, que serà el punt de partida d’un text que es planteja per a superar un model asistencialista per a iniciar un de nou en el qual aquest tipus de prestacions siguen considerats un dret universal de la ciutadania.
Així, ho ha explicat la secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Sandra Casas, qui ha recordat que l’actual legislació data de 1997, i atenia a una forma d’intervenció “asistencialista” que caracteritzava la forma d’actuar l’antic govern, i amb el qual la Conselleria d’Igualtat no està d’acord perquè els serveis socials han de ser “un dret universal, igual que ho és l’Educació o la Sanitat”.
L’objectiu és arreplegar la veu de tots els implicats, i per a açò es va a treballar mitjançant una “fórmula col·laborativa” en la qual es compte amb agents socials, societat civil, experts, universitats, ajuntaments, etc. per a consensuar el nou model mitjançant un procés “dinàmic, flexible i participatiu”.
D’aquesta manera, des d’avui i fins al pròxim 20 de març, tot aquell ciutadà que ho desitge podrà accedir a un qüestionari que figura en la pàgina web de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i en la de GvaOberta, de manera que les seues aportacions s’uniran amb les quals es reben d’agents socials, universitats, ajuntaments i col·lectius afectats, per a elaborar un primer esborrany sobre el qual se seguirà treballant, sempre des d’una fórmula participativa.
La secretària autonòmica ha incidit en la necessitat de transformar totalment un “text antic, poc inclusiu i escassament eficaç” promulgat en 1997, i adaptar-ho als canvis que s’han produït en els últims anys, en els quals s’han produït no solament canvis legislatius importants sinó també “canvis sociodemogràfics i noves necessitats que requereixen garanties i blindatge dels drets socials”.
Casas considera que es tracta de “adoptar l’acord del Botànic, convertint el sistema públic de serveis socials en una eina eficaç enfront de la desigualtat i la vulnerabilitat social”.
Primeres reunions
La secretària autonòmica i la directora general de Serveis Socials i Persones en Situació de Dependència, Mercé Martinez ja han mantingut una reunió amb les entitats ‘Per un nou Model de Serveis Socials’, els qui han oferit a la Generalitat la seua col·laboració i cooperació en el desenvolupament de la nova llei de Serveis Socials.
Les entitats que formen aquest grup són el Col·legi Oficial de Treball Social de València, la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València, la Plataforma en Defensa de la Llei de Dependència i Discapacitat, l’Associació de Directors i Gerents, EPAN (Xarxa per la Inclusió Social), els sindicats UGT, CCOO i Intersindical, i el col·lectiu de treball social de Ca Revolta.
Aquestes entitats s’han oferit al Consell per a col·laborar en tot el referit als serveis socials, amb un “dialogue permanent” que puga desembocar en l’elaboració de la nova norma.
En aquest sentit, Casas ha assenyalat que per al seu desenvolupament “és necessària una reflexió i un debat”, i per a açò és imprescindible tenir “una visió panoràmica i de conjunt”, per tant des de la Conselleria d’Igualtat “no solament acceptem la col·laboració de les entitats i de tot que aquell que vulga fer-ho, sinó que els convidem al fet que ens presenten proposades i al fet que participen en els grups de treball”.