fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

L鈥橝VL aprova el vocabulari LGTBI i l鈥檌ncorpora al “Diccionari normatiu valenci脿”

L鈥橝VL aprova el vocabulari LGTBI i l鈥檌ncorpora al “Diccionari normatiu valenci脿”

L’Acad猫mia Valenciana de la Llengua ha introdu茂t en el Diccionari normatiu valenci脿 (DNV) un conjunt de paraules que el col路lectiu de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals (LGTBI) havia sol路licitat a la instituci贸 normativa, al considerar que hi havia un buit de l猫xic d鈥檈ste 脿mbit espec铆fic en el diccionari de refer猫ncia per al valenci脿.

L’AVL, a trav茅s de la Secci贸 de Lexicografia i Gram脿tica, en coordinaci贸 amb la Secci贸 de Terminologia i Assessorament Ling眉铆stic, ha elaborat una llista de paraules que, despr茅s del necessari estudi t猫cnic corresponent, han sigut aprovades pel Ple de la instituci贸, i ja s鈥檋an incorporat a l’edici贸 digital del DNV.

Entre els vocables incorporats trobem cisf貌bia, cisg猫nere, cisgenerisme, cissexual, cissexualitat, heterof貌bia, interf貌bia, lesbof貌bia, monosexual o monosexualitat. En altres casos, com ara bisexualitat, efeminat, hermafrodita, intersexual, intersexualitat i monof貌bia, transg猫nere o transgenerisme, que ja figuraven en el diccionari, s’han modificat les definicions o s鈥檋i han afegit accepcions noves. Finalment, en un tercer grup hi ha tamb茅 paraules en les quals s鈥檋a indicat, amb la marca valorativa corresponent, que s鈥檜sen pejorativament, com ocorre en amanerat, doneta, faldetes, gallimarsot o hermafrodita, que poden resultar ofensives. Tamb茅 s’han eliminat algunes accepcions en mots com ara efeminat i efeminar, perqu猫 han perdut vig猫ncia social.

Cal destacar tamb茅 que la revisi贸 d鈥檈ste vocabulari s鈥檋a dut a terme en col路laboraci贸 amb les Oficines Lexicogr脿fiques de l’Institut d’Estudis Catalans, per considerar convenient que les dos institucions normatives fixaren estos termes en les seues respectives obres de refer猫ncia amb uns criteris comuns.

L’Acad猫mia Valenciana de la Llengua, amb l’aprovaci贸 d’este vocabulari LGTBI, incorporat des d’ara en el Diccionari normatiu valenci脿, no fa m茅s que complir amb el deure i comprom铆s de resoldre un buit existent i donar resposta a la petici贸 de les persones que formen part d’estos col路lectius socials.

Joan Rafael Ramos, vicepresident de l’AVL, que va iniciar els contactes amb l’Associaci贸 LGTBI de Castell贸 de la Plana en 2018, ha mostrat la seua satisfacci贸 per l’aprovaci贸 d’este vocabulari, que situa l’Acad猫mia Valenciana de la Llengua en l鈥檃vantguarda de les institucions que han assumit este l猫xic espec铆fic, cada vegada m茅s general en el conjunt de la societat, en les seues obres normatives.

Leave a Reply

Your email address will not be published.