fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Sanitat confirma el primer cas de malaltia provocada pel virus zika a la Comunitat Valenciana

Sanitat confirma el primer cas de malaltia provocada pel virus zika a la Comunitat Valenciana

Es tracta d’un xic de 16 anys que va manifestar la malaltia després de tornar d’un viatge a Colòmbia.

El Centre Nacional de Microbiologia de l’Institut de Salut Carlos III ha confirmat avui a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública el primer cas de zika diagnosticat a la Comunitat Valenciana.

[pullquote align=”right” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]El Consell manté la màxima coordinació enfront del mosquit tigre, el potencial vector transmissor d’aquesta i altres malalties en el litoral mediterrani[/pullquote]
Es tracta d’un xic de 16 anys resident en la província d’Alacant al que se li va detectar la malaltia després d’un viatge a Colòmbia. L’afectat va romandre en zones d’aquest país on la malaltia és endèmica durant 45 dies i als dos dies del seu retorn, a mitjan febrer, va acudir a un centre sanitari en notar els símptomes de la malaltia.

Les manifestacions clíniques de la patologia van ser lleus: lleugers dolors articulessis, febre baixa i erupció cutània. El pacient va evolucionar favorablement i es troba en bon estat i plenament recuperat.

Davant la sospita que l’origen de la malaltia fóra el virus del zika es van remetre mostres de sang i orina del pacient al laboratori de referència estatal, el Centre Nacional de Microbiologia, que avui mateix ha confirmat el cas.

En total, el centre de referència, dependent del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, ha diagnosticat ja 32 casos en tota Espanya. Com el detectat a la Comunitat Valenciana, tots són importats.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública té desplegat un pla de control de la malaltia produïda pel virus zika basat en dos fronts: d’una banda la vigilància epidemiològica, que permet detectar possibles casos de persones afectades (en principi, casos importats de països on la malaltia és endèmica); i, per una altra, la vigilància i el control del vector, és a dir dels mosquits que poden transmetre la malaltia.

La xarxa de professionals dels centres de salut pública i la xarxa assistencial han pres mesures de reforç en la detecció de casos. El sistema sanitari disposa de la informació actualitzada sobre la malaltia, el seu diagnòstic i tractament. Els metges de primària han rebut informació a través de la història clínica electrònica (Sistema d’informació ambulatoria). I aquesta mateixa informació també s’ha enviat als metges especialistes competents en malalties infeccioses (microbiòlogics, preventivistes i infectòlegs) a través del portal de la Xarxa de Vigilància i del programa informàtic per a la vigilància.

Respecte al control dels vectors, les mesures de vigilància són comunes a les establides per a la malaltia pel virus de Chikungunya. En tots dos casos es tracta d’un vector capaç de transmetre la malaltia: l’Aedes albopictus (mosquit tigre) que es troba en litoral mediterrani. Les mesures de control s’articulen entorn de 26 activitats específiques contemplades en el ‘Programa de vectors de rellevància en salut pública a la Comunitat Valenciana’ engegades el passat mes de setembre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.