fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Ximo Puig, President de la Generalitat Valenciana: “El tancament de RTVV és una de les pitjors herències de l’anterior Consell”

Ximo Puig, President de la Generalitat Valenciana: “El tancament de RTVV és una de les pitjors herències de l’anterior Consell”

Aquest diari ha tingut accés a una entrevista en exclusiva amb l’actual President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, amb la intenció de valorar el primer any al capdavant de la institució.

Molt Honorable , Quan ha passat un any pràcticament és un bon moment per a donar una ullada enrere i parlar d’aquests 12 mesos. Com valora el treball fet gràcies al pacte del botànic?

Bé exactament del que ara fa un any és de les eleccions, però encara vam tardar un temps a arribar a un pacte que ens ha permet conformar un govern progressista a la Generalitat Valenciana. El seu dia farem balanç d’aquest període però puc avançar que estic orgullós del que hem fet gràcies a l’Acord del Botànic. Les relacions són excel·lents i estan basades en la lleialtat mútua per a dur a bon port el nostre objectiu comú de fer possible aquest govern de progrés per a la Comunitat Valenciana per superar la negra etapa dels governs del PP.

Tot i les dificultats estem assentant les bases per a situar aquesta Comunitat en la senda de la recuperació moral, ètica i econòmica que mereixem els valencians. Hem de fer realitat eixe nou imaginari valencià al qual m’he referit en alguna ocasió i en el qual han de prevaldre els valors de l’esforç, el treball i l’honradesa, que sempre han definit a aquesta terra en contraposició al mal somni que ha significat la corrupció i les polítiques que han deixat abandonats a milers de valencians.

Canal 9 continua com a assignatura pendent. Com es pot combinar la readmissió de treballadors, la viabilitat del projecte amb la proposta d’integrar mitjans locals?

El tancament de RTVV i la repercussió negativa que va tindre en tot el sector audiovisual valencià és sense dubtes una de les pitjors herències de l’anterior Consell, tant des d’un punt de vista social, com econòmic, cultural, i de cohesió de la Comunitat. Nosaltres vam dir que reobriríem un servei públic de ràdio i televisió i estén en açò. Ara les Corts han d’acabar de tramitar la Llei que definirà el model. En tot cas ha de ser una ràdio i televisió sostenible, independent, plural, en valencià, i oberta a les noves tecnologies que ha de servir com a motor per a rearmar l’ecosistema audiovisual valencià i en el qual juguen un paper molt important les televisions locals que ja estan arrelades al territori.

Pel que fa als extreballadors només puc dir que s’haurà d’actuar conforme a la llei, com no pot ser d’altra manera. Sense privilegis, però també sense deixar de reconéixer els drets que puguen tindre per la seua condició d’extreballadors de l’antiga radiotelevisió pública.

Com pot la reunió entre vosté i Puigdemont reforçar la proposta del corredor mediterrani enfront Madrid

El primer que he de dir és que va ser un encontre basat en la normalitat i la cordialitat, com no podia ser d’altra manera. El que no s’entén és que dos veïns que comparteixen moltes coses en comú passen 18 anys sense parlar. Divuit anys de desencontre suposen haver perdut massa temps. Ara l’hem de recuperar des de l’autonomia i des del respecte. Parlar no vol dir que estiguem d’acord en tot, però hi ha moltes coses en les quals sí que coincidim. I entre elles estan les infraestructures que afecten els dos territoris, amb especial atenció al Corredor Mediterrani. És insòlit que estiga en una situació de paràlisi, això no és raonable i tots hem de fer força perquè el govern de Madrid done resposta a una reivindicació justa que no afecta soles a catalans i valencians sinó a milions de ciutadans al conjunt d’Espanya.

Pensa que la denegació de l’Entesa al Senat per part de Sánchez i el Comité Federal pot passar factura en les relacions entre PSOE i PSPV?

No té per què. Nosaltres hem fet una proposta que era beneficiosa per als interessos de la Comunitat Valenciana i que la direcció del partit no ha acceptat. Punt. Ara només podem fer que continuar fent pedagogia perquè en la resta d’Espanya s’entenga que en el Congrés dels Diputats és on es diferencien cadascuna de les identitats polítiques mentre que al Senat el que ha de prevaldre són les identitats territorials. I a la Comunitat Valenciana necessitem un Senat que defense les nostres justes reivindicacions.

Tornarà el vídeo #orgullvalencià després de les eleccions?

El que no deixarem de fer és mostrar al món que hi ha una altra Comunitat Valenciana diferent a la imatge que de nosaltres han deixat els anys de governs del PP. Estem assentant les bases per a situar aquesta Comunitat en la senda de la recuperació moral, ètica i econòmica que es mereixem els valencians. Hem de fer realitat eixe nou imaginari valencià al qual m’he referit en alguna ocasió i en el qual han de prevaldre els valors de l’esforç, el treball i l’honradesa, que sempre han definit a aquesta terra en contraposició al mal somni que ha significat la corrupció i les politiques que han deixat abandonats a milers de valencians. I això ho hem de mostrar.

Fa pocs dies va ser notícia l’atac informàtic que va crear un espill a la web de la Generalitat amb l’extensió .cat. El govern valencià no s’ha plantejat utilitzar també aquesta extensió per a les seues webs institucionals?

Res a dir. Eixe va ser un fet alié a la Generalitat Valenciana.

Valoraria com a positiva l’entrada d’Antonio Montiel en el govern en una reforma del Consell si Podemos entra al govern de l’Estat?

La política nacional no té perquè condicionar el que és faca a la Comunitat Valenciana. Nosaltres quan van signar l’Acord del Botànic ja vam dir que estàvem oberts a compartir el govern amb els tres socis i van ser ells qui van decidir donar suport a aquest Consell des de fora. És una decisió que correspon a Podemos que té absoluta llibertat per a obrar com vulga De moment ells no han plantejat res al respecte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.