fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

OCU alerta contra la venda online de proves d’autodiagnòstic de coronavirus

OCU alerta contra la venda online de proves d’autodiagnòstic de coronavirus

Els tests online que es comercialitzen en Internet no compten amb les necessàries garanties i poden donar lloc a interpretacions errònies, contribuint fins i tot a estendre el contagi.

OCU recorda als ciutadans que les úniques proves recomanades són les que realitzen les autoritats sanitàries i els laboratoris autoritzats i que els seus resultats han de ser sempre interpretats per un professional.

OCU considera precipitada la decisió del Govern de permetre la volta al treball en activitats no essencials mentre no es realitze un nombre suficient de proves de diagnòstic i es garantisca l’accés generalitzat a màscares i guants.

Actualment, amb motiu de l’ordre del Ministeri de Sanitat del 14 d’abril, només els metges estan capacitats per a prescriure les proves de detecció de coronavirus sobre la base de les pautes establides per les autoritats: bàsicament, quan se sospite d’infecció. No obstant això, són molts els ciutadans asimptomàtics als quals els urgeix conèixer el seu estat de salut per a poder anar a treballar o assistir a algun familiar. En estos casos no és estrany tractar de buscar empreses i laboratoris privats que els realitzen. Una situació que pot donar lloc a interpretacions errònies dels resultats de les proves, segons avisa l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

OCU advertix que no tots els tests adquirits i realitzats fora del marc de prescripció mèdica ofereixen les degudes garanties, sobretot quan es tracta de proves comercialitzades en Internet. Per això, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) alerta contra l’adquisició d’esta mena de test d’autodiagnòstic en línia. Primer, perquè poden donar lloc a resultats erronis que, en absència de la interpretació d’un professional sanitari, poden contribuir a estendre el contagi. I segon, perquè es corre el risc de contactar amb empreses fraudulentes.

OCU considera requerisc aclarir que les úniques proves vàlides són les que realitzen les autoritats sanitàries i els laboratoris autoritzats. N’hi ha de dos tipus: les PCR, que permeten el diagnòstic en els primers dies de la infecció en detectar la presència del virus (però no una vegada que s’ha superat); i els tests d’anticossos, que comencen a ser positius després de la primera setmana (no abans) i que ho continuen sent una vegada que el virus ha desaparegut de l’organisme, la qual cosa permet esbrinar si s’ha passat la infecció encara que no haja sigut conscient d’això.

Per tot això OCU insisteix en la urgència d’adoptar les mesures necessàries per a disposar, com més prompte millor, de proves diagnòstiques prou sensibles i validades sota control de les autoritats sanitàries i accessibles per a tota la població i considera precipitada la decisió del Govern de permetre la volta al treball en activitats no essencials mentre no es compte amb estudis epidemiològics que permeten conéixer l’extensió real de la infecció i es garantisca l’accés generalitzat a màscares i guants.

Leave a Reply

Your email address will not be published.