La Junta de Coordinació de l’equip de govern ha acordat hui iniciar l’expedient per a deixar sense autorització municipal estos locals de reunió, regulats en l’Ordenança de Convivència Ciutadana.
La Junta de Coordinació de l’equip de govern de l’Ajuntament de Vila-real s’ha reunit hui per a avaluar les noves mesures de prevenció davant la COVID-19 adoptades per la Generalitat Valenciana, a través de la resolució de 17 d’agost de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, que estableix noves limitacions per a frenar l’expansió de la pandèmia. Tenint en compte les restriccions contemplades en esta resolució i com a mesura de prevenció per a evitar nous contagis, la Junta de Coordinació ha decidit iniciar un expedient amb l’objectiu de prohibir les penyes deixant sense autorització municipal estos locals de reunió regulats en l’Ordenança de Convivència Ciutadana.
Segons esta ordenança, es considera penya “qualsevol local situat normalment al nucli urbà, principalment a baixos, cotxeres, cases antigues i altres edificacions semblants, on es reunisquen diverses persones, generalment amb motiu de les festes patronals, principalment amb finalitats d’oci, culturals, recreatius o gastronòmics, sense ànim de lucre, en qualsevol hora del dia, encara que sobretot a les nits. S’estén el concepte de penya a les utilitzades fora del període de festes, especialment els caps de setmana”.
Esta normativa fixa, així mateix, que estes penyes “sense perjudici del dret de reunió a què fan referència la Constitució Espanyola i l’article 2 de la Llei orgànica 9/83, han de ser autoritzades i inscrites en un registre municipal”. En l’actualitat, l’Ajuntament compta amb un total de 583 penyes inscrites en este registre i, segons apunta la regidora de Seguretat Ciutadana, Silvia Gómez, des de l’1 de juny fins al 19 d’agost, la Policia Local ha registrat un total de 25 incidències per molèsties ocasionades per la reunió de persones, especialment joves, en estos locals, coneguts com a casals. “Ens preocupa esta situació i les conseqüències que puga tindre en l’evolució de la pandèmia si les persones que es reuneixen no compleixen amb les mesures de prevenció”, ha assegurat Gómez.
En este sentit, l’alcalde de la ciutat, José Benlloch, ha remarcat que una vegada entre en vigor el decret per a la prohibició de les penyes, estos locals ja no comptaran amb l’autorització municipal prevista en l’Ordenança de Convivència Ciutadana i per tant “si es produeixen reunions de persones ja serà sota la seua responsabilitat i la dels propietaris del local”. Benlloch ha assegurat que l’equip de govern vol evitar situacions de risc per la concentració de persones especialment durant la primera setmana de setembre en la qual estava previst celebrar les festes patronals, que finalment han sigut suspeses. No obstant això, la prohibició no abastarà únicament aqueixa setmana, sinó que estarà en vigor fins que, en funció de l’evolució de la pandèmia, l’Ajuntament decidisca revocar-la.
El decret prendrà com a base la resolució de 17 d’agost de 2020, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per a l’adopció de les mesures establides en l’acord del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, sobre mesures de prevenció enfront de la COVID-19.