fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Avui recomanem: El corsari Jaume de Vilaragut i la donzella Carmesina. El cavaller que inspir脿 el Tirant lo Blanc per Abel Soler

Avui recomanem: El corsari Jaume de Vilaragut i la donzella Carmesina. El cavaller que inspir脿 el Tirant lo Blanc per Abel Soler

“N贸s, en Jacme de Vilaragut, cavaller, habitador de la ciutat de Val猫ncia e senyor de la baronia d鈥橝lbayda (鈥) lexam a Carmesina, criada nostra, tres milia solidos reals de Val猫ncia”.

Aix铆 comen莽a l鈥檃ssaig: amb una intrigant cl脿usula testament脿ria d鈥檃quell qui fou el m茅s c猫lebre corsari de la hist貌ria de la Corona d鈥橝rag贸, Jaume de Vilaragut i Vilanova (ca. 1403-1464).

El personatge en q眉esti贸 ja havia cridat l鈥檃tenci贸 de Constantin Marinescu i Mart铆 de Riquer. Els especialistes en el Tirant lo Blanc destacaven l鈥檃dmiraci贸 que per ell sentia Joanot Martorell i l鈥檌dentificaven com a informador de l鈥檃utor de la novel路la, pel que fa al setge de Rodes i altres aspectes de la Mediterr脿nia oriental.

En efecte, Vilaragut defengu茅 Rodes front als mamelucs, visqu茅 a Xipre, caigu茅 presoner del Gran Caramany 鈥搖n dels rivals de Tirant en la ficci贸鈥 i estigu茅 pres del sold脿 de Babil貌nia (Egipte).

Tammateix, la relaci贸 personal de Vilaragut amb Martorell 鈥損er貌 tamb茅 amb Mart铆 de Galba, Ro铆s de Corella o Isabel de Lloris (la dama que impuls脿 la primera edici贸 del cl脿ssic)鈥 fou molt m茅s pr貌xima del que fins ara se sabia. A m茅s, el corsari fou “senyor i tiran d鈥橝lbaida, la Blanca鈥; els pintors el feien pujar en un cavall blanc quan volien pintar sant Jordi, i convivia a l鈥檃ctual carrer dels comtes d鈥橭locau de Val猫ncia amb una donzella anomenada per casualitat鈥 鈥淐armesina鈥.

Les tres primeres parts del llibre s贸n un esfor莽 de reconstrucci贸 exhaustiva de la biografia del noble corsari, amb profusi贸 de dades i documents. La quarta part 茅s un assaig historicoliterari, on es tracta de l鈥檈strenu cavaller valenci脿 i de la seua Carmesina com els personatges que posaren rostre als protagonistes de la ficci贸 de Martorell, un cavaller que escrigu茅 el Tirant en valenci脿 i per a valencians: per 莽o que la naci贸 d鈥檕n yo s贸 natural se鈥檔 puxa alegrar.

Aquest llibre ha sigut editat per la Instituci贸 Alfons el Magn脿nim, consulta altres novetats prement ac铆.

Leave a Reply

Your email address will not be published.