fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Avui recomanem: Horts de tarongers. La Formaci贸 del verger valenci脿 per Adri脿 Bes贸 Ros

Avui recomanem: Horts de tarongers. La Formaci贸 del verger valenci脿 per Adri脿 Bes贸 Ros

Aquest llibre aborda el paisatge del tarongerar valenci脿, que es desenvolupa des de finals del segle XVIII fins la d猫cada dels anys trenta del segle XX sobre la plana litoral compresa entre la Plana de Castell贸 i la Safor.

El taronger ha estat conegut en terres valencianes com a arbre de jard铆, present en horts periurbans, on era molt admirat per les seues qualitats est猫tiques. La conflu猫ncia d鈥檜na s猫rie de factors, com ara la revoluci贸 en els transports o l鈥檃plicaci贸 de la m脿quina de vapor per al reg, entre d鈥檃ltres, va fer possible que a partir del darrer ter莽 del segle XIX el tarongerar comen莽ara una r脿pida expansi贸, atesos els elevats beneficis que proporcionava.

S鈥檋i analitza l鈥檈voluci贸 de l鈥檋ort jard铆 valenci脿, on el taronger convivia amb altres esp猫cies, cap al tipus ideal d鈥檋ort burg茅s, on pass脿 a ocupar tota la superf铆cie en r猫gim de monocultiu, en funci贸 de criteris de rendibilitat econ貌mica. Tot i aix貌, comen莽脿 aquella vessant est猫tica que va tindre com a arbre de jard铆, que es manifesta en qualsevol rac贸 del vast pa铆s del taronger, i que fins i tot es veu incrementada en associar-se amb l鈥檈levada rendibilitat.

Aquestes circumst脿ncies expliquen que el tarongerar gaudira aviat d鈥檜na gran valoraci贸 est猫tica per part de la literatura, la pintura o la fotografia. Les seues mirades se centren als pobles del cor de la Ribera, on troben el paisatge dels horts per excel路l猫ncia. Totes contribueixen a formar la imatge d鈥檜n gran verger productiu, que es va difondre per tot arreu i que va arribar a esdevindre un dels s铆mbols representatius de la identitat valenciana.

Aquest llibre ha sigut editat per la Instituci贸 Alfons el Magn脿nim, consulta altres novetats prement ac铆.

Leave a Reply

Your email address will not be published.