fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Borriana inaugura l’exposició “Gabriel Puig Roda. Dibuixos” dels fons del Museu de Belles Arts de Castelló

Borriana inaugura l’exposició “Gabriel Puig Roda. Dibuixos” dels fons del Museu de Belles Arts de Castelló

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Borriana ha inaugurat l’exposició de “Gabriel Puig Roda. Dibuixos”, una mostra amb fons pertanyents al Museu de Belles Arts de Castelló i produïda per ell mateix que es podrà visitar al CMC La Mercè de la ciutat.

Sense dubte, el pintor castellonenc més important dels últims anys del segle XIX i principis del XX és el tirijà Gabriel Puig Roda, màxim representant del costumisme pictòric en aquestes terres i pintor fermament vinculat a Vinaròs, la seua terra i la seua gent. Becat per la Diputació Provincial de Castelló, Gabriel Puig Roda (Tírig, 18 de març de 1865 – Vinaròs, 21 de novembre de 1919) es formà a l’Acadèmia de Sant Carles de València (1878-1885); passà després a Madrid, a l’escola de la Real Acadèmia de Bellas Artes de San Fernando (1885-1889), i posteriorment a Roma (1889), on completarà la seua formació acadèmica i assumirà les tendències artístiques del moment. Finalitzat el seu període de becari el 1892, Puig romandrà a la Ciutat Eterna fins al 1900, any en què es trasllada a Barcelona, i després, el 1903, a Vinaròs, on mor el 1919.

Dominador de totes les tècniques, és sobretot en la pintura a l’oli on deixà manifesta la seua mestria, amb retrats, temes i escenes costumistes i populars, amables, coloristes i suggestives, de vegades anecdòtiques, on predomina sempre el realisme, la versemblança i l’exactitud. La seua obra va tenir un gran reconeixement públic, i participà en nombroses exposicions, tant al nostre país (València, Barcelona, Castelló…) com a l’estranger (Berlín, Mònaco, Londres, Praga, Viena, Roma…), i la seua pintura fins i tot va arribar al mercat americà.
Aliè, tanmateix, a les noves opcions artístiques que llavors marcaven els inicis de la modernització de la pintura espanyola,- el modernisme o el simbolisme -, el seu art reflecteix el gust de part de la societat europea i com no, espanyola i castellonenca de la fi de segle, amb preferència pels temes quotidians, d’una manera poètica, sense compromís, tractant de mostrar la faceta més amable i esperançada de la vida.

Tal i com ha destacat el regidor de Cultura, Vicent Granel, «és un orgull poder comptar amb exposicions i mostres com aquesta a la nostra ciutat per una doble raó: primer perquè apropa autors tan importants com Puig Roda al conjunt de la ciutadania, i segon perquè mostra com també ben a prop de nosaltres es poden trobar alguns dels artistes més rellevants del darrer segle, amb el que això suposa per a gent jove que cada vegada entén millor que els referents poden trobar-se molt a prop de casa nostra».

Leave a Reply

Your email address will not be published.