fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Borriana restaura dos gegants i tres gegantons per a mantindre el patrimoni folkl貌ric de Borriana

Borriana restaura dos gegants i tres gegantons per a mantindre el patrimoni folkl貌ric de Borriana

La regidoria de Cultura ha invertit la despesa prevista per al susp茅s Aplec de Gegants i Cabuts en la restauraci贸 d’aquestes peces.

L’Ajuntament ha restaurat en col路laboraci贸 amb l鈥橝ssociaci贸 de Gegants i Cabuts de Borriana tres gegantons (gegants menuts) i dos gegants amb qu猫 compta la ciutat en l’actualitat. El regidor de Cultura, Vicent Granel, juntament amb Carles Mart铆, representant de l’associaci贸, han visitat la restauraci贸 amb l’artista i president de l’associaci贸, Enrique Lloret, que s’ha encarregat de retornar el color i la forma a les figures.

鈥溍塻 important continuar conservant el patrimoni cultural i folkl貌ric de la ciutat durant aquest any, ja que no s’ha pogut celebrar l鈥橝plec de Gegants i Cabuts鈥, ha explicat l’edil. D’aquesta manera, part de la inversi贸 que es destina per a realitzar l鈥檃plec ha passat a dedicar-se a la restauraci贸 d’aquestes cinc peces que quan tornen al carrer estaran totalment restaurades.
Amb aquesta intervenci贸 s’ha renovat la pintura, s鈥檋an restaurat els rostres i s鈥檋an canviat els bra莽os per uns de fibra per a millorar la portabilitat dels gegants. Aix铆, s’han rehabilitat els gegants Merc猫 i Blai, els m茅s antics dels sis que hi ha a Borriana, i tamb茅 els tres gegantons amb qu猫 compta l’associaci贸: Centet, Quiquet i Joelet.
Cal recordar que, en 2016, la regidoria de Cultura ja va promoure la restauraci贸 dels dotze cabuts que ixen al carrer en els actes de la festivitat de la Merc猫. Una restauraci贸 m茅s que necess脿ria per a unes peces que ara es troben exposades a la Casa dels Gegants i Cabuts, en la tercera planta de la Casa de Cultura la Merc猫, que es va inaugurar l鈥檃ny 2019.
D’altra banda, en 2018, l’Ajuntament de Borriana i l’associaci贸 van crear dos nous gegants per a la ciutat, Artal i Seidia. Les noves figures tamb茅 van ser obra de l’artista Enrique Lloret, que va ser l’encarregat de la restauraci贸 dels cabuts, a m茅s de la modista Gema Gil, que va realitzar el vestuari. En l’actualitat, Borriana compta amb dotze cabuts, tres gegantons i sis gegants: Blai, Merc猫, Blaiet i Mercedetes, i Artal i Seidia.

L’associaci贸 t茅 preparada una exposici贸 de fotografies en qu猫 es recullen totes les edicions de l鈥橝plec de Gegants i Cabuts de Borriana, que estava prevista per al mes de mar莽 i que ara s’ha ajornat a causa de la situaci贸 sanit脿ria. De la mateixa manera, s’havia coordinat una exposici贸 dels gegants i cabuts de tota la comarca perqu猫 se celebrara en el claustre de la Merc猫, que tamb茅 ha quedat ajornada per a m茅s endavant.

Leave a Reply

Your email address will not be published.