fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Borriana restaura dos gegants i tres gegantons per a mantindre el patrimoni folklòric de Borriana

Borriana restaura dos gegants i tres gegantons per a mantindre el patrimoni folklòric de Borriana

La regidoria de Cultura ha invertit la despesa prevista per al suspés Aplec de Gegants i Cabuts en la restauració d’aquestes peces.

L’Ajuntament ha restaurat en col·laboració amb l’Associació de Gegants i Cabuts de Borriana tres gegantons (gegants menuts) i dos gegants amb què compta la ciutat en l’actualitat. El regidor de Cultura, Vicent Granel, juntament amb Carles Martí, representant de l’associació, han visitat la restauració amb l’artista i president de l’associació, Enrique Lloret, que s’ha encarregat de retornar el color i la forma a les figures.

“És important continuar conservant el patrimoni cultural i folklòric de la ciutat durant aquest any, ja que no s’ha pogut celebrar l’Aplec de Gegants i Cabuts”, ha explicat l’edil. D’aquesta manera, part de la inversió que es destina per a realitzar l’aplec ha passat a dedicar-se a la restauració d’aquestes cinc peces que quan tornen al carrer estaran totalment restaurades.
Amb aquesta intervenció s’ha renovat la pintura, s’han restaurat els rostres i s’han canviat els braços per uns de fibra per a millorar la portabilitat dels gegants. Així, s’han rehabilitat els gegants Mercè i Blai, els més antics dels sis que hi ha a Borriana, i també els tres gegantons amb què compta l’associació: Centet, Quiquet i Joelet.
Cal recordar que, en 2016, la regidoria de Cultura ja va promoure la restauració dels dotze cabuts que ixen al carrer en els actes de la festivitat de la Mercè. Una restauració més que necessària per a unes peces que ara es troben exposades a la Casa dels Gegants i Cabuts, en la tercera planta de la Casa de Cultura la Mercè, que es va inaugurar l’any 2019.
D’altra banda, en 2018, l’Ajuntament de Borriana i l’associació van crear dos nous gegants per a la ciutat, Artal i Seidia. Les noves figures també van ser obra de l’artista Enrique Lloret, que va ser l’encarregat de la restauració dels cabuts, a més de la modista Gema Gil, que va realitzar el vestuari. En l’actualitat, Borriana compta amb dotze cabuts, tres gegantons i sis gegants: Blai, Mercè, Blaiet i Mercedetes, i Artal i Seidia.

L’associació té preparada una exposició de fotografies en què es recullen totes les edicions de l’Aplec de Gegants i Cabuts de Borriana, que estava prevista per al mes de març i que ara s’ha ajornat a causa de la situació sanitària. De la mateixa manera, s’havia coordinat una exposició dels gegants i cabuts de tota la comarca perquè se celebrara en el claustre de la Mercè, que també ha quedat ajornada per a més endavant.

Leave a Reply

Your email address will not be published.