fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Borriana retorna al 9 d’Octubre la participaci贸 al carrer i les manifestacions culturals

Borriana retorna al 9 d’Octubre la participaci贸 al carrer i les manifestacions culturals

A m茅s de l’acte institucional a l’Ajuntament, el concert de la nit de Pep Gimeno 鈥淓l Botifarra鈥 i la desfilada amb diferents expressions culturals t铆picament valencianes marquen la renovada festa de 鈥渢ots els valencians i valencianes鈥.

La celebraci贸 del 9 d’Octubre a Borriana ha estat ben diferent al que estaven acostumats molts dels ve茂ns i ve茂nes de la ciutat fins ara. El Sal贸 de Plens de l’Ajuntament acollia la sessi贸 extraordin脿ria habitual que si t茅 lloc cada any amb motiu de la commemoraci贸 de l’entrada de Jaume I a Val猫ncia, per貌 a partir d’aqu铆, tot va ser diferent. Per comen莽ar, amb les paraules de l’alcaldessa de la ciutat, Maria Josep Safont, que en el seu discurs davant un sal贸 completament replet va recuperar el poema 鈥淰eles e Vents鈥 d’Ausi脿s March per m茅s tard parlar d’鈥渦n dia en el qual ens sentim identificats amb una hist貌ria que ens uneix com a poble, i que simbolitza en la figura de Jaume I i tot el que el significa, com els furs o els s铆mbols com el Pen贸 de la conquesta o la Reial Senyera鈥.

Safont ha parlat a m茅s de que 鈥渟om hereus orgullosos d’aquelles corts forals valencianes que van mantenir la seva vig猫ncia fins al segle XVIII. Per aix貌 en el passat ple municipal vam aprovar adherir-nos als manifest de la Associaci贸 de Juristes Val猫ncies que ens recorda que des de 1707 estem sense dret civil valenci脿, i que el que reivindiquem com a valencians i valencianes 茅s no ser m茅s que ning煤, per貌 tampoc menys鈥.

Una vegada finalitzat l’acte institucional oficial a les portes de l’Ajuntament en el qual van estar presentis tots els representants municipals del consistori, va arrencar la primera desfilada que se celebra a la ciutat en commemoraci贸 del 9 d’Octubre. Des de la Pla莽a Major, els diferents grups o associacions que representen diferents formes d’expressi贸 art铆stica valenciana, han realitzat una desfilada que ha tret al carrer a desenes de ve茂ns i ve茂nes. Han obert el recorregut la colla de Dol莽ainers i Tabaleters de Borriana, que han tornat a situar a la 鈥渄ol莽aina鈥 com l’instrument valenci脿 tradicional per excel路l猫ncia. A continuaci贸, els membres del Grup de Danses L’Arenilla, han interpretat en diverses ocasions durant el recorregut els balls valencians m茅s tradicionals. I si alg煤 representa la part m茅s festiva i tamb茅 art铆stica de la tradici贸 valenciana, han estat la Colla de Gegants i Cabuts de Borriana la que, per primera vegada, han desfilat durant el 9 d’Octubre, mostrant per exemple, la recent renovaci贸 i restauraci贸 dels 鈥渃abuts鈥 de Borriana. Les dues versions dels 鈥済egants鈥 Blai i Merc猫 tamb茅 han dansat en diversos punts dels carrers m茅s c猫ntrics de la ciutat, donant pas a la Banda de la Societat Filharm貌nica Borrianenca que tancava la desfilada.

A l’arribada de nou a la Pla莽a Major, tots ells van dansar els 煤ltims balls tradicionals del dia, mentre que la interpretaci贸 per part dels dol莽ainers i tabaleters de la Muixeranga tancava els actes d’un 9 d’Octubre molt diferent a Borriana. Ja en la nit del dissabte, l’actuaci贸 de Pep Gimeno 鈥淓l Botifarra鈥 junt a la Banda de Borriana que gaireb茅 va deixar menut el Teatre Pay脿, va ser solament el primer dels actes d’un cap de setmana que com recordava l’alcaldessa en el seu discurs 鈥渢an sols recordant la nostra hist貌ria serem capaces de reflexionar per construir junts un espai com煤 que ens permetr脿 seguir avan莽ant com a poble鈥.

Leave a Reply

Your email address will not be published.