fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Castelló premia Maria Conca i La Societat Castellonenca de Cultura pel 9 d’Octubre

Castelló premia Maria Conca i La Societat Castellonenca de Cultura pel 9 d’Octubre

Els reconeixements de ‘Valencià o Valenciana de l’Any’ que atorga la Fundació Huguet han tancat una jornada en què la música ha estat la protagonista.

L’Ajuntament de Castelló ha commemorat la diada del 9 d’Octubre amb el lliurament dels guardons de ‘Valencià o Valenciana de l’Any’ que concedeix la Fundació Huguet. En l’acte, adaptat als protocols sanitaris, s’ha reconegut la trajectòria de l’escriptora, lingüista i paremiòloga Maria Conca Martínez i també a la Societat Castellonenca de Cultura per la seua tasca d’estudi i difusió de les tradicions de les comarques de Castelló.

En el cas de Conca, el reconeixement premia el seu treball d’investigació en el camp de la filologia catalana i especialment per la seua dedicació a l’ensenyament del valencià, treballant activament en el moviment de mestres i l’organització de les Escoles d’Estiu. Ha sigut mestra en l’escola, professora en la universitat i ha estudiat la fraseologia i paremiologia catalanes. En 2017, la Universitat de València la va nomenar professora honorària.

La Societat Castellonenca de Cultura ha estat triada per la trajectòria en l’estudi i difusió de la llengua i la cultura de les comarques del nord. Es tracta d’una associació activa en la ciutat de Castelló des del 1919 i que celebra ara el seu centenari. En el 1932, la Societat Castellonenca de Cultura va ser encarregada de convocar l’Assemblea d’Escriptors Valencians, la qual adoptaria la guia ortogràfica del valencià, coneguda popularment com Les Normes de Castelló.

El president de la Fundació Huguet, Ignasi Garcia ha agraït la tasca de les persones premiades “al poble valencià”. “Gràcies per fer d’este món un lloc millor on viure. Este premi és per totes vosaltres, benvinguts a casa vostra”, ha manifestat el president durant la seua intervenció.

“En el 9 d’Octubre, els valencians i les valencianes commemorem el naixement del nostre poble, de fa 800 anys, i és una data clau per al balanç i sobretot per a la proposta positiva de futur”, ha assegurat Garcia, per a qui “el País Valencià té ara el repte de desenvolupar un model econòmic que atenga les necessitats de les persones, d’aturar l’emergència climàtica i d’aconseguir també la igualtat lingüística del valencià en tots els àmbits de la nostra societat”.

En l’acte, la Fundació Huguet també ha premiat la producció cultural en llengua catalana. En aquest cas, el guardó “Gaetà Huguet” ha reconegut a l’obra de teatre “En Moviment”, de Manuel Molins, representada i muntada per la companyia de Teatre el Micalet de València.

El concert de la Banda Municipal de Castelló, celebrat enguany a la plaça Hort dels Corders, ha obert la celebració del 9 d’Octubre. Davant la impossibilitat de realitzar la desfilada i l’actuació de la Conlloga Muixeranga, els músics han interpretat peces en honor a cadascuna de les entitats que representen les tres cultures i temes tradicionals valencians, com la mateixa Muixeranga i l’Himne de la Comunitat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.