fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Cultura tramita la declaraci贸 de BIC immaterial les 鈥淣ormes de Castell贸鈥

Cultura tramita la declaraci贸 de BIC immaterial les 鈥淣ormes de Castell贸鈥

L’expedient de declaraci贸 de BIC immaterial a favor de les Normes de Castell贸 es recupera i s’incoa despr茅s de romandre paralitzat i arxivat durant anys

Cultura presentar脿 dem脿 al ple del Consell la incoaci贸 de l’expedient de la declaraci贸 de B茅 d’Inter茅s Cultural Immaterial a favor de les Normes de Castell贸. 芦Aquesta tramitaci贸 romania arxivada i ara s’ha reactivada atesala rellev脿ncia d’un patrimoni cultural i ling眉铆stic com s贸n les Normes de Castell贸, perqu猫 茅s de just铆cia, perqu猫 s贸n un referent de la normalitzaci贸 de la nostra llengua i de la seua regularitzaci贸, i perqu猫 aquest expedient 茅s fruit d’un acord amb l’Ajuntament de Castell贸 que feia anys que estava guardat en un calaix i que nosaltres per fi l’hem tret per a dignificar la nostra llengua i el que va significar eixa signatura de les Normes de Castell贸禄, ha explicat el conseller Marz脿.

Les Normes de Castell贸, tamb茅 conegudes com a Normes del 32, van n脿ixer del consens de literats, gram脿tics iling眉istes per tal d’afrontar tots els canvis que estava experimentant la llengua en una societat canviant i, aix铆, garantir-ne el seu 煤s social, administratiu i acad猫mic. 脡s per aix貌 que la normativa que genera actualment la m脿xima instituci贸 en mat猫ria ling眉铆stica, l’Acad猫mia Valenciana de la Llengua, es basa en les Normes de Castell贸.

En aquest sentit, Enric Nomded茅u, vicealcalde de Castell贸 de la Plana, recorda que 鈥渏a en 2010 vaig demanar la declaraci贸 BIC de les Normes de Castell贸. Aquesta moci贸 va rebre el suport de tots els grups pol铆tics del consistori, de la Universitat Jaume I i de l’Acad猫mia Valenciana de la Llengua per貌 mai no va ser aprovat per l’anterior Consell valenci脿; fins i tot despr茅s de ser recomanat per la Diputaci贸 de Castell贸, que tamb茅 va votar a favor amb unanimitat鈥.

Ara, aquest reconeixement, huitanta-tres anys m茅s tard, 茅s un tr脿mit necessari per tal que els parlants prenguenconsci猫ncia de la necessitat de seguir una normativa i per tal d’assolir el ple suport institucional mitjan莽ant el seu 煤s i promoci贸.

A m茅s de les Normes de Castell贸, la resoluci贸 d’incoaci贸 inclou tamb茅 les instruccions per a protegir-les, a trav茅s de les compet猫ncies de la Generalitat Valenciana per al seu normal desenvolupament i perviv猫ncia i la conservaci贸 dels seus valors.

Leave a Reply

Your email address will not be published.