
L’historiador Josep A. Bosch estudia l’activitat i el paper que van jugar esports com el futbol, la pilota, la boxa o el ciclisme durant el conflicte militar.
El dijous, 19 d’abril, la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació presentarà el llibre L’esport valencià durant la Guerra Civil (1936-1939), obra de l’historiador Josep Andreu Bosch. L’acte tindrà lloc en el Trinquet de Pelayo, a les 20 hores (una vegada finalitzada la partida de les 18 hores), i junt amb l’autor comptarà amb la participació de Maria Josep Amigó, vicepresidenta de la Diputació; Josep Miquel Moya, director general de l’Esport de la Generalitat Valenciana, i el periodista Paco Lloret.
El llibre tracta d’aportar informació sobre un tema relatiu a la darrera Guerra Civil, poc estudiat i desconegut, com és quina va ser l’activitat esportiva a les terres valencianes durant estos anys. Amb ell, Bosch nega eixa afirmació tantes vegades repetida que feia relació a la inactivitat i la paralització de l’esport i l’activitat física a la València defensora de la legitimitat republicana. L’autor explica que “tot i l’aparent trivialitat que pot semblar l’estudi de l’activitat esportiva, durant la Guerra Civil a València, en realitat, comporta múltiples aspectes d’índole històric i sociològic, però també altres relacionats amb la política, l’educació, la sanitat i evidentment, en un context marcat per un conflicte bèl·lic, la preparació militar, entre molts altres”.
Els futbolistes Iturraspe, Vidal, Artigas o Amadeo; l’atleta Pepe Lacomba; els pilotaris Xiquet de Quart, Benissa o Chelaet, els boxejadors Martínez d’Alfara o Sangchili… per les pàgines del llibre desfila tot un seguit de figures conegudes i destacades de l’esport en eixos anys que en escenaris ja mítics com el Trinquet de Pelayo, els estadis de Vallejo, Mestalla o Camí Fondo, la Plaça de Bous, el Club Nàutic, el frontó Jai-Alai o el Canòdrom València participaren de l’intent de mantenir una certa normalitat en la pràctica esportiva en aquells difícils anys.