fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

El Magnànim presenta en Pelayo el llibre “L’esport valencià durant la Guerra Civil”

El Magnànim presenta en Pelayo el llibre “L’esport valencià durant la Guerra Civil”

L’historiador Josep A. Bosch estudia l’activitat i el paper que van jugar esports com el futbol, la pilota, la boxa o el ciclisme durant el conflicte militar.

El dijous, 19 d’abril, la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació presentarà el llibre L’esport valencià durant la Guerra Civil (1936-1939), obra de l’historiador Josep Andreu Bosch. L’acte tindrà lloc en el Trinquet de Pelayo, a les 20 hores (una vegada finalitzada la partida de les 18 hores), i junt amb l’autor comptarà amb la participació de Maria Josep Amigó, vicepresidenta de la Diputació; Josep Miquel Moya, director general de l’Esport de la Generalitat Valenciana, i el periodista Paco Lloret.

El llibre tracta d’aportar informació sobre un tema relatiu a la darrera Guerra Civil, poc estudiat i desconegut, com és quina va ser l’activitat esportiva a les terres valencianes durant estos anys. Amb ell, Bosch nega eixa afirmació tantes vegades repetida que feia relació a la inactivitat i la paralització de l’esport i l’activitat física a la València defensora de la legitimitat republicana. L’autor explica que “tot i l’aparent trivialitat que pot semblar l’estudi de l’activitat esportiva, durant la Guerra Civil a València, en realitat, comporta múltiples aspectes d’índole històric i sociològic, però també altres relacionats amb la política, l’educació, la sanitat i evidentment, en un context marcat per un conflicte bèl·lic, la preparació militar, entre molts altres”.

Els futbolistes Iturraspe, Vidal, Artigas o Amadeo; l’atleta Pepe Lacomba; els pilotaris Xiquet de Quart, Benissa o Chelaet, els boxejadors Martínez d’Alfara o Sangchili… per les pàgines del llibre desfila tot un seguit de figures conegudes i destacades de l’esport en eixos anys que en escenaris ja mítics com el Trinquet de Pelayo, els estadis de Vallejo, Mestalla o Camí Fondo, la Plaça de Bous, el Club Nàutic, el frontó Jai-Alai o el Canòdrom València participaren de l’intent de mantenir una certa normalitat en la pràctica esportiva en aquells difícils anys.

Leave a Reply

Your email address will not be published.