fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

El refugi de la Guerra Civil traslladarà als visitants la història d’este període bèl·lic a Utiel

El refugi de la Guerra Civil traslladarà als visitants la història d’este període bèl·lic a Utiel

Les obres d’adequació d’esta instal·lació defensiva estaran concloses el desembre de 2019.

L’Ajuntament d’Utiel continua amb els treballs de recuperació del patrimoni històric del municipi amb l’objectiu de mantenir viva la història de la ciutat i ampliar la xarxa de recursos turístics que atreguen visitants a la localitat.

Una d’estes actuacions s’està duent a terme en el refugi antiaeri la Guerra Civil situat al Carrer Beat Gálvez. En concret, el juliol de 2019 van començar les intervencions de desenrunament, consolidació estructural i condicionament d’estes galeries i passadissos que durant el període bèl·lic es van convertir en veritables enclavaments estratègics d’Utiel.

Les obres de recuperació d’esta instal·lació defensiva han estat cofinançades per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2014-2020 i estaran finalitzades en el mes vinent de desembre.

Este refugi antiaeri és un dels quatre que va ordenar construir el coronel del regiment d’infanteria núm. 7 ‘Otumba’, Manuel García Benet, responsable del ‘Cantó d’Utiel’ tal com detalla l’estudi de l’historiador d’Utiel Jose Luis Martínez. Els altres tres refugis situats a la Porta del Sol, Porta de les Eres i en Carrer Camí van quedar totalment derruïts.

Els refugis van ser construïts amb l’objectiu que la població pogués protegir-se davant els bombardejos aeris en l’etapa de la Guerra Civil. Encara que el bàndol emès pel coronel al setembre de l’any 1936 constata que es va efectuar un simulacre davant possibles atacs, afortunadament Utiel no va ser bombardejat durant la contesa.

El refugi antiaeri de la Guerra Civil, molt pròxim a la prominent Església Parroquial La nostra Senyora de l’Asunción, està excavat a 9 metres de profunditat aprofitant diferents cellers, un autèntic traçat laberíntic. L’ús turístic d’este espai pretén commoure i generar un llaç d’empatia entre els visitants i les persones que van haver de viure aquells dolorosos moments perquè mai caiguen en l’oblit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.