fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Carlos Chipirraz: “Pense que s’est脿 posant data de defunci贸 a les nostres festes”

Carlos Chipirraz: “Pense que s’est脿 posant data de defunci贸 a les nostres festes”

Entrevistem a D. Carlos Chipirraz, amb 37 anys combina la seua vida en la tintoreria “Graonet” amb la tasca de ser President de la Gaiata 13 “Sensal” i Vicepresident de la Gestora de Gaiates de Castell贸 de la Plana. A poc m茅s de 20 dies per a Magdalena, comparteix el seu punt de vista.

Comecem per una ullada al pasat un poc personal, com va vindre la teua passi贸 per les gaiates? 驴Has estat sempre a la mateixa gaiata?

La meua passi贸 per les Gaiates no va comen莽ar al novembre del 2010 quan la meua dona, la meua filla i jo entrem en la Gaiata 13 Sensal”. Ja que entre una mica per obligaci贸, ja que聽a la meua filla li feia molta il路lusi贸, i que pare diu que no 聽a aix貌.聽Per貌 si聽que 茅s veritat que en la meua primera Magdalena Gaiatera, 茅s a dir quatre mesos despr茅s m’enamore de les nostres tradicions i festes. Als vuit mesos vaig ser triat president sense experi猫ncia en res i fins a dia d’avui que ja vaig pel cinqu猫 any de president.

Com afronta el 2016 la comissi贸 de la gaiata 13 Sensal els reptes per a Magdalena?
La comissi贸 de la Gaiata “Sensal” afronta 2016 amb molta il路lusi贸 i moltes ganes de viure les nostres festes i els reptes s贸n passar una Magdalena en harmonia i amb desitjos de viure intensament cada acte programat.

[pullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Chipirraz: Paguem quantitats desproporcionades per muntar activitats i vendre quatre llandes, el benefici de les quals que 茅s m铆nim ho reinvertim a pagar activitats obertes i gratu茂tes a la nostra ciutat (deplorable).[/pullquote]

Un dels problemes de les gaiates 茅s l’abs猫ncia de gent jove a les comissions 驴Com es podria pal路liar aquest problema?

El problema de la gent jove ho patim la gran majoria de gaiates , el motiu supose pot ser l’activitat durant tot l’any, que suposa ser d’una gaiata no tots estan disposats a treballar per les nostres festes ja que hi ha altres “opcions m茅s c貌modes”. Per貌 crec que si proven entrar a formar part d’una gaiata canviaren de semblar, la prova s贸c jo com anteriorment explique que era poc inclinat a entrar.

Com viuen els habitants del sector la rel路laci贸 amb la gaiata? Com anima la gaiata la participaci贸 dels ve茂ns?

El sector viu en bona relaci贸 amb la Gaiata, nosaltres respectem als nostres ve茂ns, el seu descans i programem activitats per a totes les edats, estem en un bon barri.

Vost茅 no nom茅s 茅s un gaiater amb experi猫ncia, sin贸 que a m茅s 茅s president d’una gaiata i vicepresident de la gestora de gaiates. Com veu l’evoluci贸 del m贸n de les gaiates des que comen莽脿 a ser gaiater?

El m贸n de la gaiata evoluciona a poc a poc en part per aquests anys dif铆cils que vivim i en part perqu猫 en les tradicions poc o gens s’ha d’evolucionar, ja que聽les tradicions hem de conservar-les i potenciar-les, si hem evolucionat en el monument gaiater聽encara que聽continuen el tall cl脿ssic i el modern, per貌 el led ha portat una evoluci贸 quant a colors i formes.

Estem a menys d’un mes per a Magdalena, 茅s temps del compte-enrere. Quines s贸n les coses que m茅s preocupen un president i a la comissi贸 a 煤ltima hora? Com s’ha reaccionat amb la questi贸 de l’impost de les carpes per ocupaci贸 de la via p煤blica? A menys de 30 dies hi ha capacitat econ貌mica per aquesta despesa?

Al president i comissi贸 el que mes els preocupa 茅s arribar a la masclet脿 que indica l’inici de les festes amb tot preparat i esperant rebre als nostres amics i ve茂ns.

Amb el tema de via p煤blica i taxes s’ha reaccionat amb incertesa, desil路lusi贸 i indignaci贸, ja que ja avis脿vem que si seguia passant el temps sense not铆cies dels documents que ens exigeixen per a poder realitzar les activitats, despr茅s tots tindr铆em problemes per a poder lliurar en els terminis estipulats, l’any anterior passem una situaci贸 similar i l’actual equip de govern va prometre solucionar-ho amb molt temps d’antelaci贸 i una oficina t猫cnica d’ajuda. Aqueixos documents se’ns presenten amb termini de lliurament de deu dies i erronis, doncs una setmana despr茅s ens els substitueixen i amplien el termini set dies per tal motiu.

El tema taxes 茅s lamentable, ja que treballem gratis per les festes de Castell贸 365 dies i a m茅s paguem quantitats desproporcionades per muntar activitats i vendre quatre llandes, el benefici de les quals que 茅s m铆nim ho reinvertim a pagar activitats obertes i gratu茂tes a la nostra ciutat (deplorable).

Pense que s’est脿聽posant data de defunci贸 a les nostres festes. I conste que volem i respectem la legalitat i seguretat, per貌 tots els reglaments tenen formules d’almenys rebaixar les pretensions. En les seues mans aquesta.

Castell贸 ha passat en pocs messos per el canvi d’una junta de festes i el de dos regidors. Com ha afectat a莽貌 al m贸n de la festa?

El canvi de junta i el pas de dos regidors 茅s tan curt termini crea una incertesa comprensible. Per part de junta i gaiates les relacions han de ser flu茂des i de col路laboraci贸 oberta i molta disposici贸 per ambdues parts, de manera que聽cerquem objectiu com煤.

El tema de regidors ens afecta m茅s greument, doncs no 茅s f脿cil arribar a un lloc a prendre decisions sense experi猫ncia en el ram. Les gaiatas estem sempre disposades a col路laborar, per貌 deu ser rec铆proc.

Com 茅s valora des de la gestora de gaiates els successos de la cavalcada de reis?

La junta de festes va actuar amb idees fresques i amb ganes de millorar, per貌 els canvis no s贸n f脿cils, ja que l’hum脿 茅s animal de costums. Crec que provar 茅s bo i rectificar els errors de savis.

Donant una ullada al futur, quins s贸n els pr貌xims reptes que tindran que afrontar la Gestora i les gaiates?

La Gestora de Gaiatas crec que com a repte ha de plantejar-se , mantenir i refor莽ar la figura de les gaiates com a eix central de les nostres festes. La uni贸 dels dinou sectors que la componen i donar a con猫ixer a les gaiatas comen莽ant amb la nostra prov铆ncia, comunitat i resta del m贸n. Per que no? Som d’inter猫s tur铆stic聽internacional, per貌 la casa no es comen莽a des de la teulada.

Leave a Reply

Your email address will not be published.