fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Entrevistem a Jaime Millás, autor de “Crónicas de la transición valenciana 1972-1985”

Entrevistem a Jaime Millás, autor de “Crónicas de la transición valenciana 1972-1985”

Jaime Millás és un periodista, escriptor i gestor cultural, nascut a València.

En desembre de 2015 la Institució Alfons el Magnànim va publicar la seua obra “Crónicas de la transición valenciana 1972-1985”.

Vosté ha treballat en ràdio, escrit en periòdics, dirigit teatres i escrit llibres, Com es definiria a si mateix?

Doncs com una persona que des de el punt de vista de la comunicació i de l’amor a la cultura, voldria fer això i moltes coses més.

Pense que la qualificació professional es pot aplicar en camps molt diversos, encara que els professionals tinguem una divisió d’origen molt clara entre la gent que té interés per les humanitats o l’art i la gent que interés per la ciència i el coneixement científic. En el meu cas, és el primer, és un amor a la cultura que la puc aplicar al teatre, als llibres i a qualsevol aspecte de la vida que supose coneixement i creació.

Fa poc la Institució Alfons el Magnànim va publicar la seua obra “Crónicas de la transición valenciana 1972-1985”. Què pot trobar la gent que s’aproxime a aquest llibre?

Una crònica d’actualitat de tot el que va passar en aquella època. Trobarà una informació que explica com érem els valencians abans de morir el dictador i com vam intentar ser després, fins a la incorporació a la comunitat econòmica europea, i no solament en l’àmbit econòmic i polític que són els fonamentals per configurar una societat, sinó també en els aspectes de la vida cultural, socials, de regulació del medi ambient, de com en vivia en les ciutats, en els pobles, etc.

Intenta ser un llibre que replega la informació dels canvis que es van produir en tots els aspectes de la societat valenciana entre l’any 1972 i 1985. Tot són articles i opinions que vaig publicar en el setmanari Triunfo i el diari El Pais, en la primera època.

Perquè es va decidir a realitzar aquesta publicació?

La Institució Alfons el Magnànim em va proposar fer aquest llibre per a una col·lecció que es diu papers de premsa, aquesta és una col·lecció que es dedica a replegar articles de professionals, de persones conegudes en el món de l’escriptura o de la informació i amb eixos articles el lector pot conèixer més el treball de l’autor.

Va ser una proposta, però estic molt agraït, perquè el llibre està tenint una projecció molt notable des de que el vaig presentar el passat mes de desembre.

Actualment té pensat algun altre projecte literari?

Estic treballant estudis relacionats amb el moviment cultural de la renaixença. Estic treballant la biografia de dos autors de la renaixença, un vinculat al món del teatre, de la poesia i també del periodisme com és el cas de Manuel Millás del que ja vaig publicar en Alfons el Magnànim una selecció del seu teatre més conegut i estic també treballant aspectes d’un altre escriptor, poeta, assagista que es diu Rafael Ferrer i Viñé, que va ser president de Lo Rat Penat en l’etapa inicial d’aquesta institució i també va ser un dels col·laboradors més directe que va tindre al llarg de la seua vida Teodor Llorente.

Leave a Reply

Your email address will not be published.