fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Entrevistem a Juan Gomis, autor de “Menudencias de imprenta. Producci贸n y circulaci贸n de la literatura popular”

Entrevistem a Juan Gomis, autor de “Menudencias de imprenta. Producci贸n y circulaci贸n de la literatura popular”

Juan Gomis Coloma 茅s escriptor i professor de Ci猫ncies Socials de la Facultat de Psicologia, Magisteri i Ci猫ncies de l’Educaci贸 de la Universitat Cat貌lica de Val猫ncia “Sant Vicent M脿rtir”

La Instituci贸 Alfons el Magn脿nim ha publicat la seua obra “Menudencias de imprenta. Producci贸n y circulaci贸n de la literatura popular”.

.

Vost茅 茅s investigador de la cultura popular impresa del segle XVIII, qu猫 va fer que s’interessara per aquest camp?

Quan vaig comen莽ar les meues recerques doctorals, va haver-hi un curs en el qual vaig comen莽ar a utilitzar la literatura popular del XVIII per contrastar-la amb l’alta cultura d’aquest mateix segle, amb la cultura il路lustrada. Em vaig adonar que oferia moltes possibilitats per investigar, que en altres pa茂sos havia estat molt treballada pels historiadors i que no obstant aix貌, a Espanya no havia estat aix铆, i aix貌 va fer que comenc茅s a aprofundir en el tema i acab茅s especialitzant-me en ell.

Aquesta passi贸 va cristal路litzar en l’obra “Menudencias de imprenta. Producci贸n i circulaci贸n de la literatura popular (Valencia, siglo XVIII)” editada per la Instituci贸 Alfons el Magn脿nim?

L’origen d’aquesta publicaci贸 茅s la meua tesi doctoral que vaig defensar en el 2011, que va obtenir el premi extraordinari de la Universitat de Val猫ncia i vaig decidir adaptar-la al format de llibre i proposar una visi贸 de la literatura popular impresa en val猫ncia al segle XVIII des del punt de vista de la hist貌ria social i cultural.

Que pot trobar el lector en aquesta obra?

El lector pot trobar una aproximaci贸 general a la literatura de cordill, perqu猫 el primer cap铆tol est脿 destinat a fer un estat de la q眉esti贸 sobre els estudis de la literatura de cordill i tamb茅 una aproximaci贸 concreta a aquest tipus de literatura des del punt de vista dels impressors, dels venedors ambulants i dels lectors d’aquesta literatura. No estudio tant els textos, perqu猫 aix貌 ja ho han fet els companys de l’脿rea de filologia, segueixo els processos de producci贸, de circulaci贸 i de lectura de la literatura popular.

La seua lectura 茅s accessible per a tots els p煤blics?

Aix貌 茅s el que he procurat, he intentat lliurar el text de tecnicismes, he procurat que siga una lectura 脿gil, amena, esquitxada amb nombroses an猫cdotes, que vaig convenir el que s贸n els aspectes m茅s curiosos d’aquesta literatura. Per exemple, el fet que fos una literatura venuda per cecs que pregonaven els seus t铆tols pels carrers i entraven en conflicte amb els impressors. Aspectes d’aquest tipus que criden bastant l’atenci贸 a lectors no especialitzats i he intentat combinar aquest tipus d’aspectes amb alguns an脿lisis en m茅s profunditat sobre l’abast d’aquesta literatura en l’Espanya del XVIII.

Finalment, est脿 treballant en alguna nova publicaci贸?

S铆, ara mateix estic treballant en dos temes. D’una banda estic investigant la figura del cec com a recitador d’oracions i de roman莽os i la seua organitzaci贸 en confraries en l’Espanya moderna i d’altra banda, estic treballant tamb茅 en diversos projectes de digitalitzaci贸, localitzaci贸 i catalogaci贸 de la literatura de cordill a Espanya per fer-la m茅s accessible al lector i a l’investigador.

Leave a Reply

Your email address will not be published.