fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Entrevistem a Juan Gomis, autor de “Menudencias de imprenta. Producción y circulación de la literatura popular”

Entrevistem a Juan Gomis, autor de “Menudencias de imprenta. Producción y circulación de la literatura popular”

Juan Gomis Coloma és escriptor i professor de Ciències Socials de la Facultat de Psicologia, Magisteri i Ciències de l’Educació de la Universitat Catòlica de València “Sant Vicent Màrtir”

La Institució Alfons el Magnànim ha publicat la seua obra “Menudencias de imprenta. Producción y circulación de la literatura popular”.

.

Vosté és investigador de la cultura popular impresa del segle XVIII, què va fer que s’interessara per aquest camp?

Quan vaig començar les meues recerques doctorals, va haver-hi un curs en el qual vaig començar a utilitzar la literatura popular del XVIII per contrastar-la amb l’alta cultura d’aquest mateix segle, amb la cultura il·lustrada. Em vaig adonar que oferia moltes possibilitats per investigar, que en altres països havia estat molt treballada pels historiadors i que no obstant això, a Espanya no havia estat així, i això va fer que comencés a aprofundir en el tema i acabés especialitzant-me en ell.

Aquesta passió va cristal·litzar en l’obra “Menudencias de imprenta. Producción i circulación de la literatura popular (Valencia, siglo XVIII)” editada per la Institució Alfons el Magnànim?

L’origen d’aquesta publicació és la meua tesi doctoral que vaig defensar en el 2011, que va obtenir el premi extraordinari de la Universitat de València i vaig decidir adaptar-la al format de llibre i proposar una visió de la literatura popular impresa en valència al segle XVIII des del punt de vista de la història social i cultural.

Que pot trobar el lector en aquesta obra?

El lector pot trobar una aproximació general a la literatura de cordill, perquè el primer capítol està destinat a fer un estat de la qüestió sobre els estudis de la literatura de cordill i també una aproximació concreta a aquest tipus de literatura des del punt de vista dels impressors, dels venedors ambulants i dels lectors d’aquesta literatura. No estudio tant els textos, perquè això ja ho han fet els companys de l’àrea de filologia, segueixo els processos de producció, de circulació i de lectura de la literatura popular.

La seua lectura és accessible per a tots els públics?

Això és el que he procurat, he intentat lliurar el text de tecnicismes, he procurat que siga una lectura àgil, amena, esquitxada amb nombroses anècdotes, que vaig convenir el que són els aspectes més curiosos d’aquesta literatura. Per exemple, el fet que fos una literatura venuda per cecs que pregonaven els seus títols pels carrers i entraven en conflicte amb els impressors. Aspectes d’aquest tipus que criden bastant l’atenció a lectors no especialitzats i he intentat combinar aquest tipus d’aspectes amb alguns anàlisis en més profunditat sobre l’abast d’aquesta literatura en l’Espanya del XVIII.

Finalment, està treballant en alguna nova publicació?

Sí, ara mateix estic treballant en dos temes. D’una banda estic investigant la figura del cec com a recitador d’oracions i de romanços i la seua organització en confraries en l’Espanya moderna i d’altra banda, estic treballant també en diversos projectes de digitalització, localització i catalogació de la literatura de cordill a Espanya per fer-la més accessible al lector i a l’investigador.

Leave a Reply

Your email address will not be published.