fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Entrevistem a Vicent Us贸, autor de “Les veus i la boira”

Entrevistem a Vicent Us贸, autor de “Les veus i la boira”

Vicent Us贸 i Mezquita 茅s un escriptor valenci脿 llicenciat en hist貌ria contempor脿nia.

Ha treballat dins del sector del periodisme com a cr铆tic literari, periodista cultural i columnista d’opini贸, ha fet guions per cinema i televisi贸, i ha tradu茂t i adaptat obres cl脿ssiques de teatre.

En 2015 va guanyar el Premi de narrativa en Valenci脿 de la Instituci贸 Alfons el Magn脿nim per la seua obra “Les veus i la boira”.

La seua primera obra va ser “La can莽贸 de la terra estimada” publicada en el 1992 i guanyadora del premi ciutat de Vila-real, quan va descobrir la seua passi贸 per escriure?

Supose que va ser conseq眉猫ncia de la meua passi贸 per llegir i no hi ha un punt d’inflexi贸 que recorde. Simplement llegia, despr茅s vaig comen莽ar a llegir algunes cosetes i en un moment determinat em vaig trobar escrivint el que seria la meua primera novel路la. Despr茅s la presento a un premi, al ciutat de vila-real, el qual vaig guanyar i a partir d’aqueix moment a poc a poc vaig comen莽ar a creure’m l’ofici d’escriptor, per貌 茅s un proc茅s gradual que no t茅 un punt d’inflexi贸 massa clar.

La lectura 茅s fonamental per a poder escriure qualsevol cosa?

脡s absolutament indispensable, jo no conec cap escriptor, cap bon escriptor com a m铆nim, que no llija molt, 茅s absolutament indispensable, una cosa va unida a l’altra.

Des de llavors, ha publicat 12 llibres m茅s, l’煤ltim titulat “Les veus i la boira” en el 2015, com creu que ha evolucionat la seua narrativa al llarg d’aquests 23 anys?

No ho se, a莽貌 es veu millor des de fora que des de dins. Jo el que intente amb cada novel路la nova, 茅s enfrontar-me als reptes que s’em va plantejant. En un moment determinat em sento interessat per un tema, veig que li estic donant voltes, comence a escriure, a crear uns personatges que li donen cos i en aqueix moment em plantege que necessita aqueixa hist貌ria per a ser explicada de la millor manera possible, i aqueix 茅s l’煤nic inter猫s que tinc en aqueix moment.

A m茅s, esta obra (Les veus i la boira) ha sigut premiada amb el premi de narrativa en valenci脿 de la instituci贸 Alfons el Magn脿nim. Qu猫 va sentir quan li van anunciar esta distinci贸?

Alfons el Magn脿nim 茅s un dels premis m茅s importants del Pa铆s Valenci脿 i quan et diuen que has guanyat un premi d’aquesta magnitud, t’alegres i tens la satisfacci贸 que la teua obra ha sigut apreciada per un p煤blic qualificat, perqu猫 tots els jurats s贸n p煤blics qualificats.

De totes maneres, els premis s贸n solament un pas per a arribar a m茅s lectors. A mi el que m’interessa del Alfons el Magn脿nim 茅s la seua repercussi贸 de cara a la gent, que a莽貌 facilite que la novel路la arribi m茅s facilment a m茅s lectors, 茅s una satisfacci贸 indubtable per貌 jo no ho considere un objectiu en si mateix si no un mitj脿 perqu猫 la meua obra la llija cada vegada m茅s gent.

Moltes de les seues obres succeeixen en llocs de la comunitat valenciana o pr貌ximes a ella, 茅s important que el lector puga visitar els escenaris on succeeixen la trama de les seues obres?

El que jo intento amb la literatura 茅s plantejar coses al voltant del m贸n que m’envolta, a莽貌 em porta a plantejar-me situacions pr貌ximes, per exemple 鈥淟es veus i la boira鈥 茅s una novel路la que naix de la meua pasi贸 per les Illes Columbretes i per tant, com les Columbretes estan a prop, jo les he pogut visitar, i aix貌 va fer que m’interessara per elles i a partir d’ac铆 va n脿ixer la novel路la.

Altres novel路les van n脿ixer del silenci que van tenir les generacions anteriors a la meua, respecte a la guerra civil i la postguerra. Llavors, el fet que no m’explicaren determinades coses em van fer plantejar-me aquests mateixos problemes a trav茅s de la literatura, encara que unes altres de les meues novel路les ocorren en altres llocs com Par铆s, en el cas de 鈥淟a m谩 de ning煤鈥.

Jo crec que 茅s important que els territoris generen un imaginari literari per貌 no es pot exigir als escriptors que ho prenguem com si anara una obligaci贸, les novel路les naixen del lloc que naixen, responen a les inquietuds que responen i nosaltres el que hem de fer 茅s donar resposta a aqueixes inquietuds sense preocupar-nos de si vam crear aqueix imaginari o no.

D’entre tots els seus llibres, com recomanaria a alg煤 que volguera aproximar-se a les seues publicacions?

脡s dificil perqu猫 tots s贸n el fruit de molt temps i molts esfor莽os per貌 supose que per la proximitat no 茅s mala decisi贸 comen莽ar per 鈥淟es veus i la boira鈥, perqu猫 d’alguna manera si que ixen moltes de les constants que apareixen en tota la meua obra.

Finalment, est脿 treballant en alguna nova novel路la?

Jo sempre estic treballant en alguna cosa, a vegades m茅s avan莽at, a vegades menys. 脷ltimament, estic treballant en un manual de t猫cniques i recursos literaris que sortir脿 si no passa res despr茅s de l’estiu i que 茅s el fruit de les meues indagacions per a elaborar un taller que faig en la UNED de t猫cniques liter脿ries per a gent que vol aprendre a escriure o per a gent que s贸n bons lectors i volen saber com es fan els llibres i el fruit de tot a莽貌 quallar脿 en un manual.

Leave a Reply

Your email address will not be published.