fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

La mostra “Mestres històriques d’Almassora” inaugura avui la I Setmana de la Dona

La mostra “Mestres històriques d’Almassora” inaugura avui la I Setmana de la Dona

La planta baixa de l’Ajuntament recrea un aula de principis del segle XX.

L’exposició “Mestres històriques d’Almassora” inaugura avui la I Setmana de la Dona en la planta baixa de l’edifici consistorial. La recepció de l’Ajuntament recrea els col·legis de la primera meitat del segle XX amb objectes prestats per veïns. La mostra obri les seues portes a les 18.30 hores i estarà a la disposició del públic fins a diumenge que ve. És el primer dels actes vinculats a l’educació i la cultura que configuren el programa de la I Setmana de la Dona.

L’exposició “Mestres històriques d’Almassora” ofereix un recorregut per les antigues aules i el material que utilitzaven els alumnes de l’època. Mapes antics, manuals escolars, enciclopèdies d’estudi, quaderns Rubio, llibretes de treball, negres i plomes, carpetes d’època, borses de cartó o tela amb les quals els alumnes anaven a escola càrrecs amb llibretes, llapis i gomes en el seu interior són alguns dels objectes exposats.

A més d’aquesta recreació, la mostra rendeix tribut a docents històriques nascudes en els segles XIX i XX com María Igual, María Gràcia Simó Muñoz (medalla d’Alfonso X El Savi per una vida dedicada a la infància), Felicidad Agustí Mulet, María de la Cinta Beltrán Vives o la seua filla Rosaura Escorihuela Beltrán. En aquest cas, és la filla de Rosaura, Margarita Serra Escorihuela, qui ha prestat algunes de les fotografies i objectes de la mostra, així com Margarita Agut en nom del Museu del Joguet, i Javier Navarro.

La Regidoria d’Igualtat, cartera de recent creació que dirigeix Merche Galí, ha advocat en aquesta ocasió per ampliar l’habitual programació del Dia de la Dona per a donar a cabuda a diferents disciplines en més d’una desena d’activitats que es distribuiran en aquesta I Setmana de la Dona i en les quals la cultura té un paper fonamental. “El nostre homenatge a les mestres és el de tot un poble a els qui més han apostat per l’educació en totes les èpoques, tot i que ser dona i treballar fora de casa comportava dificultats”, en paraules de Galí.

Per açò, aquesta mateixa vesprada, després de l’obertura de l’exposició sobre mestres de la localitat, tindrà lloc la presentació del lliure “Vientos para una pluma”, un recull de relats que presentarà Jaime Clemente en la Casa de la Cultura. La jornada finalitzarà amb la Tertúlia del Portal en el saló dels Llauradors de CaixAlmassora, que cedirà la veu a l’oncóloga Marisa Chust i a la lectura d’un fragment de “La casa de Bernarda Alba” a càrrec de María Rodríguez, Evèlia Beltrán, Susanna Claramonte, Llúcia Martínez i Carme Andrés, amb música de Roser Barberà.

Leave a Reply

Your email address will not be published.