fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

La revista Debats analitza la internacionalitzaci贸 de les universitats espanyoles

La revista Debats analitza la internacionalitzaci贸 de les universitats espanyoles

El darrer n煤mero de Debats analitza els canvis de les universitats i la seua adaptaci贸 a l’espai europeu d’educaci贸 superior.

Debats, la revista de cultura, poder i societat de la Instituci贸 Alfons el Magn脿nim, dedica a la Universitat el monogr脿fic del seu 煤ltim n煤mero, el 131/2-2017, amb el t铆tol El canvi cultural en la instituci贸 universit脿ria: agencialitzaci贸 i gesti贸 de la qualitat. El monogr脿fic, coordinat pel professor de la Universitat Antonio de Nebrija (Madrid) Juan Arturo Rubio, recull articles de Mart铆 Parellada i Montserrat 脕lvarez (Universitat de Barcelona), Manuel Pereira-Puga (CSIC), Javier Paricio (Universitat de Saragossa), Cristina Sin, Orlanda Tavares i Alberto Amaral (CIPES i A3ES, Portugal), i Antonio Ari帽o (Universitat de Val猫ncia), qu猫 analitzen els canvis produ茂ts en la universitat espanyola sorgida despr茅s de la recuperaci贸 de la democr脿cia a partir de la declaraci贸 de Bolonya (1999) i la creaci贸 de l’Espai Europeu d’Educaci贸 Superior (EEES). La revista, en edicions en valenci脿 i castell脿, pot adquirir-se en paper per 6 euros a les llibreries i est脿 disponible tamb茅 en format digital de manera gratu茂ta al web del Magn脿nim (www.alfonselmagnanim.net).

L’estudiant com a client i r脿nquings de valoraci贸

El monogr脿fic revisa la nova universitat sorgida despr茅s de les reformes, una instituci贸 que guanya autonomia en la presa de decisions i atorga a l’estudiant un nou paper d’estudiant-client refor莽ant l’efecte de les valoracions de la qualitat de la doc猫ncia mitjan莽ant enquestes i altres mecanismes, com ara les b煤sties de queixes o suggeriments. Tanmateix, esta import脿ncia creixent de la valoraci贸 de la satisfacci贸 de l’estudiant no est脿 exempta de problemes. En paral路lel, la reputaci贸 de les universitats i la pres猫ncia cada vegada m茅s important als mitjans de comunicaci贸 i als debats pol铆tics dels r脿nquings entre les diferents Universitats tamb茅 provoca efectes perversos per l’excessiva preocupaci贸 per fomentar accions que incidisquen directament en els indicadors d’estos r脿nquings. 脡s per aix貌 que es proposen plantejaments m茅s complets que engloben de forma m茅s equilibrada les diferents dimensions que conformen l’educaci贸 universit脿ria.

Finalment, el monogr脿fic revisa tamb茅 els indicadors relacionats amb la internacionalitzaci贸 de la universitat espanyola respecte a altres estats del nostre entorn i tamb茅 les difer猫ncies significatives entre comunitats aut貌nomes, aix铆 com el pes de l’endog脿mia en les plantilles docents i els efectes que en provoca.

Il路lustracions de Julia Cejas

El n煤mero es completa amb una entrevista a la periodista nord-americana Sharon Weinberger realitzada pel periodista Joan Canela; la ressenya de La idea del socialisme, d’Axel Honneth, a c脿rrec de C茅sar Ortega, i un interessant article d’Andrea Moreno i Tatiana Sapena sobre els refugis antiaeris de la Guerra Civil a la ciutat de Val猫ncia. Per la seua part, Julia Cejas, jove artista argentina establida en M煤rcia, il路lustra amb els seus dibuixos cada una de les seccions, una de les novetats de la nova etapa de la publicaci贸 dissenyada per Juan Nava.
Mirades alternatives a la Transici贸

La publicaci贸, dirigida per Joaquim Rius, acaba d’editar el seu anuari en angl茅s de 2017, que aplega en un volum els continguts dels n煤meros 131/1 i 2, i per al mes de mar莽 del 2018 prepara el n煤mero 132/1, dedicat a Les altres transicions. Experi猫ncies i relats oblidats, alternatius i resistents als relats hegem貌nics de la Transici贸 a la democr脿cia, coordinat per Josepa Cuc贸 i el mateix Rius, amb articles de Jordi Borja, Josepa Cuc贸, Pilar Toboso, Jaime Pastor, Arnaud Dolidier, Benjam铆n Tejerina, Llum Qui帽onero i Pere J. Beneyto, i amb entrevistes a diferents veus creuades al voltant d’aquell per铆ode hist貌ric.

M茅s informaci贸: www.alfonselmagnanim.net

Leave a Reply

Your email address will not be published.