fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua homenatja el poeta i assagista Jaume Pérez Montaner

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua homenatja el poeta i assagista Jaume Pérez Montaner

Els especialistes Dominic Keown, Josep Ballester, Francesc Calafat, Irene Mira, Isabel Robles, Ramon Guillem, Josep Maria Sala-Valldaura, Begonya Pozo i Antoni Martí Monterde reflexionaran sobre la figura i l’obra literària de l’escriptor.

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua organitza la “Jornada Jaume Pérez Montaner” en homenatge a l’escriptor nascut a l’Alfàs del Pi, la Marina Baixa, en 1938. La presidenta de l’AVL, Verònica Cantó, i l’acadèmic Josep Palomero seran els encarregats de presentar l’acte, que se celebrarà en la Facultat de Magisteri de la Universitat de València el dijous 10 de novembre a partir de les 9.30 hores.

L’Acadèmia dedica cada any una jornada a un escriptor actual amb l’objectiu de reconéixer la seua trajectòria literària. La iniciativa, que va nàixer en 2010 fruit del treball de la Secció de Documentació i Literatura, homenatja enguany Jaume Pérez Montaner, autor de més d’una trentena d’obres de poesia i assaig. “Jaume Pérez Montaner, un home de lletres fet a l’anglesa, mereix el nostre reconeixement en esta jornada d’homenatge en què alguns dels millors experts en la seua obra han acceptat la nostra invitació per a presentar les anàlisis i formular les apreciacions oportunes sobre la seua obra”, explica Josep Palomero.

L’especialista en l’avantguarda catalana i en autors valencians, Dominic Keow, obrirà la sessió de conferències. Seguidament, serà el torn del professor de la Universitat de València Josep Ballester, amb la xarrada “De geografies i d’exilis: una lectura de l’obra de Jaume Pérez Montaner”. Després d’una pausa, el professor i crític literari Francesc Calafat parlarà sobre “Identitat i fuga: la poesia de Jaume Pérez Montaner”. Tancarà la sessió del matí la professora de la Universitat d’Alacant Irene Mira, amb “El Mural del País Valencià. Les complicitats (i el compromís) amb Joan Fuster i Vicent Andrés Estellés”.

Durant la vesprada tindrà lloc la conferència “La llum de l’ombra abans del vers en la poesia de Jaume Pérez Montaner”, a càrrec de la professora Isabel Robles; la taula redona “Defensa d’una forma”, amb els poetes Ramon Guillem, Josep Maria Sala-Valldaura i Begonya Pozo, i la conversa entre Antoni Martí Monterde i Jaume Pérez Montaner, que du per títol “Totes les autopistes ens duen a la nit”.

L’acadèmic Josep Palomero destaca la singularitat de l’obra de Pérez Montaner i subratlla la importància d’esta trobada, en què els especialistes reflexionaran al voltant de la seua obra. “A conseqüència de la seua biografia i del seu desplaçament cultural, personal i poètic, Jaume Pérez Montaner du camuflades, en la seua, altres veus poètiques que ha incorporat a la seua dicció personal: la històrica d’Ausiàs March, la dissident de Joan Fuster, la fotogràfica del cronista Vicent Andrés Estellés, més la sensibilitat adolidora de César Vallejo, la potència descomunal de Pablo Neruda, la petja silent dels nord-americans Anne Sexton, Edward Estlin Cummings, Wallace Stevens i altres”, descriu Palomero.

Entre altres guardons, Jaume Pérez Montaner ha rebut el Premi València de Literatura (1979) per Museu de cendres; el Premi Ciutat de València de poesia (1985), per L’heura del desig; el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians de poesia (1993), per Màscares; el Premi Vicent Andrés Estellés de poesia (1993) i el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians de poesia (1995), per Fronteres; el Premi Ausiàs March de poesia (1995), per L’oblit; el Premi Benvingut Oliver de poesia (2008) i el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians de poesia (2010), per Solatge; el Premi de Poesia Vicent Andrés Estellés de Burjassot (2013), per La casa buida, i el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana (2014) i el Premi Fira del Llibre de València (2022), per la seua trajectòria.

Leave a Reply

Your email address will not be published.