fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

L’Ajuntament de Castell贸 edita el ‘Vocabulari Castellonenc’, obra del professor Germ脿 Col贸n

L’Ajuntament de Castell贸 edita el ‘Vocabulari Castellonenc’, obra del professor Germ脿 Col贸n

L’autor, que va ser nomenat fill predilecte de la ciutat en 2014, repassa mots propis dels anys 50 en Castell贸 i comarques.

El vicealcalde i regidor de Normalitzaci贸 Ling眉铆stica, Enric Nomded茅u, ha presentat aquest mat铆 l’煤ltim llibre editat per l’Ajuntament de Castell贸: ‘Vocabulari Castellonenc’, una obra de Germ脿 Col贸n, qui tamb茅 ha estat present en l’acte. El professor Col贸n, que va ser nomenat fill predilecte de la ciutat en 2014, agrupa en el llibre un total de 957 entrades que, disposades alfab猫ticament, arrepleguen el l猫xic propi de l’脿rea ling眉铆stica de la prov铆ncia de Castell贸 dels anys 50.

El vicealcalde ha expressat la seua “enorme emoci贸 de presentar aquest llibre despr茅s que Les Normes del 32 hagen sigut declarades B茅 d’Inter猫s Cultural. Des de l’脿rea de Normalitzaci贸 Ling眉铆stica vam decidir recentment duplicar la Col路lecci贸 N-32, dedicada a Les Normes, i realitzar una l铆nia espec铆fica que versara sobre els estudis realitzats sobre la llengua valenciana. 脡s un immens honor per a nosaltres que el primer llibre publicat dins d’aquesta nova l铆nia ser脿 ja, per sempre, el de Germ脿 Col贸n i Dom茅nech, fill predilecte de la ciutat, que ens brinda una obra interessant铆ssima amb un munt de paraules de l’any 52 de la nostra ciutat i les nostres comarques”.

El professor Col贸n ha explicat que “el present treball va ser enllestit fa ara m茅s de 60 anys, com a resultat de la meua tesi doctoral. Un treball que respon per l’inter猫s que llavors hom tenia per la dialectologia. Durant els meus estudis de Filosofia i Lletres vaig comen莽ar a realitzar enquestes en totes les terres castellonenques i amb el resultat de les mateixes vaig redactar el ‘Vocabulari Castellonenc’ que arreplegava el l猫xic d’aquesta 脿rea ling眉铆stica. Va ser el 12 de desembre de 1952 quan vaig defensar aquest treball de tesi”.

A m茅s, Col贸n tamb茅 ha manifestat que “em vaig decidir a publicar ara el ‘Vocabulari Castellonenc’ per l’inter猫s que van mostrar M陋 Pilar Perea i Josep Meseguer. Ara que ho he tornat a llegir i ho he tradu茂t m’he adonat que pot tenir un cert inter猫s per als estudis dialectals, ja que aporta mots i expressions que sovint el jovent ha oblidat”.

El professor tamb茅 ha confessat que “amb el llibre, jo rememore el meu l猫xic i el sent encara viu. 脡s obvi que el vocabulari ha evolucionat en aquest per铆ode de m茅s de 60 anys per l’acci贸 imparable del canvi ling眉铆stic, per貌 el meu treball pot servir de testimoni documental d’aquell per铆ode cronol貌gic i ser el punt de partida per a desenvolupar estudis de car脿cter comparatiu que es puguen dur a terme actualment”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.