fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

L鈥橝ula museu Carles Salvador, de Benassal

L鈥橝ula museu Carles Salvador, de Benassal

per Vicent Pitarch i Almela, Fundaci贸 Carles Salvador.

A Benassal Carles Salvador va esdevenir 芦el mestre per excel路l猫ncia禄, que repetia Pere-Enric Barreda. I Benassal va determinar que el mestre, fill del barri del Carme, de Val猫ncia, s鈥檋i fes 芦de poble禄, tal com apuntava Andr茅s Estell茅s; aix貌 茅s, que hi descobr铆s el pa铆s profund i viu, fidel a una llengua robusta i productor d鈥檜na cultura s貌lida. De ra贸 era que la vila del Maestrat custodi茅s el llegat material que va deixar-nos el seu fill adoptiu per antonom脿sia.

Arran de la seua mort, esdevinguda a Val猫ncia, la fam铆lia amb tots els b茅ns es va traslladar definitivament a la vila en la qual el pedagog, poeta i gram脿tic havia passat l鈥檈tapa m茅s fecunda de la seua vida. Aleshores la seua filla Sofia va lliurar-se en cos i 脿nima a custodiar, catalogar i completar el formidable volum de materials escolars i bibliogr脿fics, documents i textos originals del pare. I en morir ella, els hereus van decidir que aquest llegat incomparable no podia abandonar Benassal. Fou el punt de partida de la Fundaci贸 Carles Salvador, en la creaci贸 de la qual, l鈥檃ny 2002, hi va prendre part activa l鈥橧nstitut d鈥橢studis Catalans, conjuntament amb l鈥橝juntament i la fam铆lia.

La Fundaci贸 assumia la responsabilitat de fer-se c脿rrec del llegat salvadori脿, d鈥檃cord amb la qual es fixava un objectiu central, que presenta dues cares, l鈥檜na de caire conservacionista (la cust貌dia i consolidaci贸 del patrimoni) i l鈥檃ltra, eminentment din脿mica. En funci贸 sobretot d鈥檃questa orientaci贸 din脿mica, la Fundaci贸 Carles Salvador va instituir-se amb la finalitat fonamental de contribuir a la recerca i promoci贸 social de l鈥檕bra salvadoriana en els camps de la innovaci贸 pedag貌gica i de la llengua i literatura catalanes i alhora dotar el municipi de Benassal d鈥檜n centre de dinamitzaci贸 cultural.

Naturalment, des d鈥檜n tal horitz贸 de projecci贸 social esdevenia indefugible i perempt貌ria la creaci贸 de l鈥橝ula museu, que naixia dissenyada com a centre d鈥檌nterpretaci贸 del llegat salvadori脿 i va ser inaugurada oficialment l鈥檃ny 2008.

Per fortuna el projecte va disposar, tot seguit, d鈥檌nstal路lacions molt dignes, que hi oferia el local noble de l鈥檃ntic Hospital de la Mola, de planta medieval, que es troba a la zona alta i emmurallada de la vila. D鈥檃questa manera, l鈥橝ula museu restava situada frec a frec de l鈥檈scola venerable que va regentar el mestre que 茅s l鈥檕rgull de Benassal.

L鈥橝ula museu es distribueix per les tres plantes de l鈥檈difici, que est脿 situat al carrer de la Mola, n煤mero 8. A la planta baixa destaca la reproducci贸 del que devia haver estat l鈥檈scoleta d鈥檈n Carles, mentre que de la segona planta emergeix el despatx del mestre escriptor, i la primera 茅s compartida per l鈥檃rxiu i el fons bibliogr脿fic del nostre personatge. En concret, el llegat bibliogr脿fic constitueix la base de la biblioteca Carles Salvador, que est脿 oberta a noves incorporacions de documents bibliogr脿fics, bona part de les quals corresponen a publicacions de l鈥橧EC.

La seq眉猫ncia de peces del mobiliari dom猫stic amb altres d鈥檕rigin脿ries de l鈥檈scola municipal, alterna amb set plafons il路lustratius sobre la vida del mestre i la seua obra. El conjunt museogr脿fic recrea un espai expositiu que invita a reconstruir mentalment, d鈥檜na banda, l鈥檃tmosfera familiar i, d鈥檜na altra, la intensa activitat liter脿ria, gramatical i escolar que va viure Carles Salvador al Benassal dels anys 1916 al 1934.

el projecte va disposar, tot seguit, d鈥檌nstal路lacions molt dignes, que hi oferia el local noble de l鈥檃ntic Hospital de la Mola, de planta medieval, que es troba a la zona alta i emmurallada de la vila

A trav茅s de la s猫rie dels plafons podem rec贸rrer els aspectes seg眉ents de la vida del nostre homenot, sens dubte una de les figures clau de la cultura catalana al Pa铆s Valenci脿 de la primera meitat del segle XX. S贸n aquests: el perfil de la seua personalitat, l鈥檃ctivitat cultural i pedag貌gica duta a terme de Benassal estant, la renovaci贸 pedag貌gica, l鈥檕bra gramatical, la codificaci贸 ling眉铆stica, l鈥檃ctivitat valencianista i, finalment, l鈥檃valuaci贸 global d鈥檜na obra i un llegat d鈥檃vantguarda.

Naturalment, el sentit 煤ltim de l鈥橝ula museu no 茅s cap altre que la projecci贸 social del llegat salvadori脿. 脡s en aquesta direcci贸 que ha posat en pr脿ctica un seguit d鈥檌niciatives, entre les quals conv茅 de remarcar la programaci贸 de visites escolars, la difusi贸 de la guia did脿ctica, l鈥檌tinerari Carles Salvador i el concurs literari i fotogr脿fic.

L鈥橝ula museu s鈥檋a consolidat com un centre destinatari de l鈥檈xcursionisme escolar 鈥損rogramat especialment per a ESO i batxillerat鈥, procedent no sols de les dues comarques del Maestrat, els Ports, l鈥橝lcalat茅n i la Plana Alta sin贸 tamb茅 d鈥檃ltres zones del pa铆s. Una excursi贸 escolar a la Mola, de Benassal, comporta l鈥檕pci贸 d鈥檃fegir-hi nombrosos encants complementaris, tals com la visita al Rivet, o b茅 a la Font d鈥檈n Segures, naturalment a Sant Pau d鈥橝lboc脿sser (profundament lligat a l鈥檕bra salvadoriana, per la via de l鈥檈mblem脿tica Col貌nia Valencianista, de 1933), sense oblidar fins i tot la possibilitat d鈥檃ccedir al barranc de la Valltorta.

L鈥檈fic脿cia, des del punt de vista pedag貌gic, de la visita a l鈥橝ula museu disposa d鈥檜n material did脿ctic auxiliar, de solv猫ncia acreditada, el constitu茂t per la guia did脿ctica聽Itinerari Carles Salvador,聽original de Montserrat Ferrer i Joan Peraire. La guia orienta en la pr脿ctica d鈥檃ctivitats escolars que es recomana de dur a terme, abans de pujar a Benassal, com a pla de preparaci贸 a aquesta experi猫ncia tur铆stico-pedag貌gica.

la Fundaci贸 Carles Salvador va instituir-se amb la finalitat fonamental de contribuir a la recerca i promoci贸 social de l鈥檕bra salvadoriana en els camps de la innovaci贸 pedag貌gica i de la llengua i literatura catalanes

Tamb茅 connectat amb els objectius de l鈥橝ula, per b茅 que va precedir-la en el temps, 茅s l鈥橧tinerari 芦Carles Salvador a Benassal禄, una proposta de passeig cultural adre莽ada al p煤blic en general, que inclou, per descomptat, la modalitat escolar. Es tracta d鈥檜n recorregut a trav茅s d鈥檌ndrets benassalencs notables (com ara, la Torre de la Pres贸, el castell medieval i l鈥檃rc de la Mola, el forn del segle XIII, el palau dels Miralles o el Calvari amb els xiprers venerables) pels quals el nostre mestre poeta va sentir un encant especial fins al punt que sovint els va recrear en format literari. Quan els protagonistes del circuit s贸n estudiants, aquests tenen l鈥檕pci贸 de recitar els textos salvadorians corresponents davant de cadascun dels monuments emblem脿tics.

I encara hem de considerar, en aquest inventari d鈥檜rg猫ncies, el concurs literari i fotogr脿fic 芦Carles Salvador禄, que enguany assoleix la tretzena convocat貌ria. Tamb茅 茅s convocat per al sector del m贸n estudiantil compr猫s entre el tercer curs de Prim脿ria i el batxillerat. Com a activitat complement脿ria, deixeu-me esmentar 鈥搉i que siga per deixar-ne const脿ncia ac铆鈥 la setmana cultural que cada estiu du a terme la Fundaci贸, a Benassal.

Definitivament, l鈥橝ula museu Carles Salvador constitueix una eina pedag貌gica dotada dels est脿ndards propis de modernitat. Actuant des d鈥檜na vila rural, situada en un extrem de l鈥檌nterior septentrional de la geografia valenciana, l鈥橝ula s鈥檋a manifestat productiva no sols dins els itineraris educatius sin贸 que tamb茅 ha esdevingut un centre d鈥檌rradiaci贸 social de la figura de Carles Salvador i de la seua 猫poca. Heus ac铆, en definitiva i per extensi贸, un focus socialitzador de la cultura catalana que produeix el Pa铆s Valenci脿 contemporani.

Sens dubte, aquesta condici贸 de dinamitzadora cultural i alhora diposit脿ria del llegat de Carles Salvador ha fet que la seu de la Fundaci贸 Carles Salvador i de la seua Aula museu l鈥檋agen adoptada com a pr貌pia dues entitats culturals de considerable projecci贸, com ho s贸n la societat d鈥檈scriptors El Pont i Maestrat Viu, associaci贸 adherida a Escola Valenciana.

Decididament, la magn铆fica obra salvadoriana va gestar-se i afai莽onar-se a recer de Benassal, que hi deixaria una empremta inesborrable. Per la seua banda, el nom de la vila restar脿 per sempre m茅s vinculat amb lla莽os estrets a l鈥檕bra de Carles Salvador. De mantenir viva la lli莽贸 que deriva d鈥檃quest binomi irrepetible 鈥揹e vila i fill predilecte鈥 i de projectar-ne el missatge al pa铆s i a l鈥橢uropa del segle XXI se鈥檔 fa c脿rrec la Fundaci贸 Carles Salvador i la seua Aula museu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.