fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

L’AVL destaca la figura de Fuster com a assagista en la Universitat de Val猫ncia

L’AVL destaca la figura de Fuster com a assagista en la Universitat de Val猫ncia

La transcend猫ncia i la import脿ncia de l鈥檃ssaig en l鈥檕bra de Joan Fuster ha quedat de manifest en la VI Jornada sobre Escriptors Valencians, dedicada enguany a este g猫nere literari i en homenatge a la figura del gran suec脿, coincidint amb el vint-i-cinc aniversari del seu trasp脿s.

La Jornada ha estat inaugurada pel rector de la Universitat de Val猫ncia, Esteban Morcillo, i pel president de l鈥橝cad猫mia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, que han destacat en les respectives intervencions la dedicaci贸 i la talla docent, cient铆fica, liter脿ria i intel路lectual de Fuster.

En paraules del president de l鈥橝VL, instituci贸 organitzadora de la trobada en col路laboraci贸 amb la Facultat de Filologia, Traducci贸 i Comunicaci贸, on s鈥檋a celebrat la sessi贸, 鈥淔uster fou un assagista singular, que va situar l鈥檃ssaig en un nivell d鈥檈xcel路l猫ncia鈥.

La Jornada, coordinada pels acad猫mics Josep Palomero i Llu铆s Meseguer, membres de la Secci贸 de Foment de l鈥橝VL, ha reunit reconeguts especialistes de l鈥檕bra de Fuster, els quals han analitzat i reflexionat sobre la incid猫ncia del seu treball a trav茅s d鈥檈ste g猫nere.

El professor Vicent Salvador, de la Universitat Jaume I, s鈥檋a referit a Fuster com a 鈥減are de l鈥檃ssaig鈥 valenci脿, i ha descrit en la seua pon猫ncia les diferents modalitats d鈥檈ste estil literari: l鈥檈studi acad猫mic, la literatura de la mem貌ria i l鈥檃ssaig seriat, com a compilaci贸 dels articles d鈥檕pini贸.

Ferran Archil茅s, professor de la Universitat de Val猫ncia, ha definit la q眉esti贸 nacional en Fuster com 鈥渆l fil conductor de l鈥檕bra assag铆stica, encara que ocupa una part redu茂da de la producci贸鈥, per a ressaltar, tot seguit, el factor de comprom铆s social i pol铆tic, propi dels intel路lectuals.

Per la seua part, Mart铆 Dom铆nguez, professor de la Universitat de Val猫ncia i director de la revista cient铆fica M猫tode, ha reivindicat el valor de la ci猫ncia en l鈥檃ssaig per a criticar la divulgaci贸 cient铆fica sense for莽a liter脿ria. El que caracteritzava Fuster, ha dit Dom铆nguez, era la seua for莽a d鈥檈stil.

Enric Balaguer, de la Universitat d鈥橝lacant, ha valorat la varietat de formes dins del g猫nere, la quantitat d鈥檈scriptors i sobretot la import脿ncia de l鈥檃ssaig en l鈥檕bra d鈥檃utors i intel路lectuals valencians com a Joan Francesc Mira, Enric Soria, Vicent Alonso, Joan Gar铆 o Guillem Calaforra.

La Jornada s鈥檋a tancat amb una taula redona en la qual han participat els directors de quatre de les revistes d鈥檃ssaig, com ara Afers, L鈥橢spill, M猫tode i Sa贸, per a analitzar el present i el futur d鈥檈stes publicacions. Finalment, el conseller de Transpar猫ncia, Manuel Alcaraz, ha clausurat l鈥檃cte acad猫mic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.