fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

L’AVL ha fet un comunicat respecte la sent猫ncia del Tribunal Suprem sobre la regulaci贸 dels usos institucionals i adminsitratius de les llengues oficials

L’AVL ha fet un comunicat respecte la sent猫ncia del Tribunal Suprem sobre la regulaci贸 dels usos institucionals i adminsitratius de les llengues oficials

L’Acad猫mia Valenciana de la Llengua ha tingut coneixement del contingut de la sent猫ncia dictada pel Tribunal Suprem en qu猫 anul路la diversos preceptes del Decret 61/2017, de 12 de maig, del Consell, pel qual es regulen els usos institucionals i administratius de les lleng眉es oficials en l’Administraci贸 de la Generalitat.

En primer lloc, l’Acad猫mia Valenciana de la Llengua vol manifestar que no compartix l’argumentaci贸 utilitzada pel tribunal referida a la falta de validesa jur铆dica del concepte 芦脿mbit ling眉铆stic禄. Este concepte est脿 plenament assumit pel nostre ordenament jur铆dic en l’article 4 de la Llei 7/1998, de Creaci贸 de l’AVL, en el Dictamen sobre els principis i criteris per a la defensa i la denominaci贸 de l’entitat del valenci脿, aprovat per la instituci贸 l’any 2005, i per les definicions de valenci脿 i catal脿 que figuren en el Diccionari normatiu valenci脿. Cal recordar que l’Estatut d’Autonomia, que forma part del bloc de constitucionalitat, determina que l’AVL 茅s la instituci贸 de la Generalitat Valenciana que t茅 la compet猫ncia per a establir quina 茅s la naturalesa i l’entitat del valenci脿. D’altra banda, el fet d’impedir la comunicaci贸 en la llengua compartida entre administracions p煤bliques de diferents comunitats aut貌nomes vulnera la Carta Europea de les Lleng眉es Regionals o Minorit脿ries, signada i ratificada per Espanya.

A m茅s, la sent猫ncia no protegix la igualtat dels ciutadans pel que fa als seus drets ling眉铆stics, ja que impedix l’adopci贸 de les mesures m茅s b脿siques de foment de l’煤s del valenci脿, les quals s贸n una obligaci贸 per a totes les administracions i institucions p煤bliques. La finalitat del Decret del Consell era assolir una pres猫ncia equitativa de les dos lleng眉es oficials en l’脿mbit de l’Administraci贸 valenciana.

En vista de la sent猫ncia, que considerem contr脿ria a la normalitzaci贸 del valenci脿, es fa evident una vegada m茅s que hi ha una necessitat urgent d’establir el requisit ling眉铆stic d’acc茅s a la funci贸 p煤blica per a poder garantir el dret de tots els valencians a ser atesos i rebre els escrits administratius en la seua llengua preferent.

Finalment, l’Acad猫mia Valenciana de la Llengua dona suport al Consell en totes aquelles accions que puga emprendre per a la defensa de l’煤s i la normalitzaci贸 del valenci脿 en l’Administraci贸 P煤blica.

Leave a Reply

Your email address will not be published.