fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Lloren莽 Villalonga a Binissalem

Lloren莽 Villalonga a Binissalem

per Lourdes Toledo.

Mallorca aquest darrer estiu era una illa buida de turistes: m茅s de la meitat d鈥檋otels, botigues i restaurants tancats i els taxistes s鈥檃vorrien. Una imatge ins貌lita. Podies visitar S贸ller, Dei脿 o Valldemossa a qualsevol hora del dia i trobar-hi f脿cilment lloc on aparcar, menjar o dormir. Una cosa semblant ocorria a les platges i a les cales, estaven a mig gas. Un panorama inimaginable, irreconeixible, quasi dist貌pic. Tanmateix, i despr茅s de visitar Binissalem, a la comarca del Raiguer, comprove que Mallorca 鈥揳l marge de l鈥檃ldarull tur铆stic鈥 guarda encara racons sorprenentment tranquils al cor de l鈥檌lla. Binissalem n鈥櫭﹕ un exemple.

En un mat铆 feiner d鈥檃gost, en plena pand猫mia, Binissalem est脿 tranquil. A penes s鈥檋i veuen turistes. Tampoc 茅s una destinaci贸 tur铆stica, potser per aix貌 t茅 aquest encant i for莽a tan primigenis. 脡s la m脿gia dels pobles mallorquins d鈥檌nterior, des dels quals s鈥檃lbira la Serra de Tramuntana entre carrers llargs i sobris, on l鈥檃rquitectura ha estat sortosament preservada. En algun moment crec que estic a It脿lia, on saben conservar. Probablement 茅s l鈥檈fecte dels carrers polits, endre莽ats, de cases senzilles, per貌 elegants, amb fa莽anes de colors suaus, finestres grans i pocs balcons, una certa austeritat. El Mediterrani, no cal dir, va molt m茅s enll脿 de les palmeres, hotels i xalets i disbauxa. 脡s tamb茅 aquests poblets silents d鈥檜na Mallorca quotidiana, genu茂na, aliena al desficaci de les platges, on fa goig passejar i observar-hi els ve茂ns, les botigues, escoltar-ne la parla…

Continuem el passeig i en un d鈥檃quests carrers majestuosos, en concret al n煤mero 25 del carrer Bonaire 鈥搎uin nom tan bonic, a Val猫ncia tamb茅 n鈥檋i ha un amb aquesta denominaci贸鈥 hi ha el Casal de Can Sabater, on va viure Lloren莽 de Villalonga (Palma, 1897-1980) de manera ocasional des de l鈥檈sclat de la Guerra Civil fins a la fi dels seus dies. La casa 鈥搖n casalici senyor铆vol del segle XVII que va ser propietat de Na Teresa Gelabert, la dona de l鈥檈scriptor鈥 fou refugi per a tots dos durant els anys de la guerra.

A Binissalem, no s茅 si buscant a D茅u, per貌 s铆 segurament buscant la pau 鈥揷om deia aquell鈥 Villalonga i la senyora Gelabert passaven els caps de setmana i els mesos d鈥檈stiu. All脿, entre llibres i calma, en una biblioteca que es conserva amb tot l鈥檈ncant, l鈥檈scriptor treballava. Tamb茅 hi rebien amics i visites, sovint, i coincidint amb els mesos de calor, en un jard铆 harmoni贸s amb plantes aut貌ctones, arbres i ombres, una taula de pedra gran i bancs on seure a conversar. Un jard铆, encara avui quasi intacte, i on un dia hi hagu茅 un hort treballat amb afany, com solia passar.

Ac铆, al casal de Can Sabater, Villalonga comen莽脿 a gestar durant els anys de la guerra la seua novel路la m茅s celebrada,聽Bearn o la sala de les nines,聽una aut猫ntica elegia d’un m贸n estimat i perdut. I en aquesta casa gran, acollidora, espaiosa, d鈥檜na arquitectura gens sup猫rflua 鈥揷onvertida ara en la Casa Lloren莽 Villalonga. Museu Literari鈥 ha quedat el record i l鈥櫭爊ima de l鈥檈scriptor. Avui la casa 茅s seu de la Fundaci贸 Mallorca Liter脿ria, la qual, a m茅s de l鈥檈spai Villalonga, especialitzat en narrativa, inclou la Casa Pare Ginard, Museu de la Paraula, a Sant Joan, dedicada al patrimoni oral, i la Casa Blai Bonet Centre de Poesia, a Santany铆.

Com que som els 煤nics visitants avui a la Casa Lloren莽 Villalonga, hi ha un silenci gener贸s en el qual ressonen les nostres passes mentre recorrem les estances i el jard铆 sense pressa. Tractem de seguir l鈥檕rdre que ens han suggerit: una passejada que combina, d鈥檜na banda, els continguts arquitect貌nics i 鈥揹ir铆em鈥 etnol貌gics: com vivien i s鈥檕rganitzaven en aquella casa: la cuina, l鈥檋ort, el celler per al vi de collita pr貌pia 鈥揃inissalem 茅s terra de bons vins鈥 i fins i tot la cotxera, on encara guarden aquell Renault, model Colorale dels anys cinquanta, amb qu猫 els Villalonga es despla莽aven per l鈥橧lla amb un xofer. Daltra banda, la seducci贸 dels elements literaris i humans que menen a la descoberta de la figura i l鈥檕bra de Lloren莽 Villalonga. En tot cas, hom se sent embolcallat per aquella atmosfera liter脿ria i d鈥櫭╬oca suggerida per la casa i per tot all貌 que envolta els visitants, de manera que l鈥檈xperi猫ncia Villalonga hi queda garantida.

Anem d鈥檜na sala a una altra, resseguim fotografies, retrats, fragments de textos, exemplars de primeres edicions, instant脿nies de la seua vida en companyia d鈥檃quells amb qui va compartir projectes literaris i vida social: sopars, estrenes teatrals, lliuraments de premis… S贸n altres escriptors, editors, artistes, cr铆tics literaris. Un tast d鈥檃ll貌 que va pensar i dir Villalonga i all貌 que van pensar i dir els altres sobre ell.

Visitar aquesta casa museu 茅s, doncs, rec贸rrer part de la seua exist猫ncia, contemplar un retall d鈥櫭╬oca a trav茅s de cobertes de llibres introbables avui, tractats de psiquiatria i correspond猫ncia amb altres metges 鈥搉o oblidem que l鈥檈scriptor era psiquiatre en actiu鈥 cartes amb escriptors i editors, di脿legs oberts darrere dels quals s鈥檕bserva la seua evoluci贸 pol铆tica des de la ret貌rica 鈥攊 alguna cosa m茅s鈥斅爁eixista a la resist猫ncia cultural i als cercles de la literatura catalana. Tot un ress貌 de vida liter脿ria en la qual, a m茅s, 茅s possible aprofundir amb ajuda dels fons documentals i bibliogr脿fics que ac铆 es conserven i que els investigadors poden consultar.

Tot plegat, la visita esdev茅 un passeig harmoni贸s que convida a admirar i a celebrar com de b茅 han conservat aquesta casa, adquirida pel Consell de Mallorca el 1996 i remodelada i adequada posteriorment per a adaptar-la al seu nou 煤s p煤blic i divulgatiu. Amb aquesta finalitat, el 1999 es va crear la Fundaci贸 Mallorca Liter脿ria i la Casa Museu Lloren莽 Villalonga, que avui n鈥櫭﹕ la seu, va obrir les seues portes al p煤blic. Vuit anys despr茅s, el 2007, torn脿 a ser objecte de reforma per a adquirir la configuraci贸 actual. Amb gr脿cia i encert, gens pintoresc ni sobrecarregat, respectant els espais, els mobles i els estris de l鈥櫭╬oca, van saber recrear-hi un ambient, cedint tamb茅 espai als visitants, per貌 sense perdre ni un bri d鈥檈ss猫ncia ni mem貌ria d鈥檃quella llar que va ser un dia cals Villalonga. I m茅s enll脿 de reviure l鈥檈sperit Villalonga, que no 茅s poc, la Casa Museu alberga una part molt important del llegat documental i bibliogr脿fic de l鈥檃utor, cedit al Consell pel seu hereu, Josep Zaforteza, car Villalonga no tingu茅 fills, i cont茅 tamb茅 el Centre de Documentaci贸 de Literatura Contempor脿nia, un fons d鈥檋emeroteca especialitzat en continguts culturals exhaustiu des del 1999.

Un espai obert a l鈥檃rt, la cultura i la divulgaci贸 liter脿ria

La Fundaci贸 Mallorca Liter脿ria 鈥揷oordinada per un equip de set persones鈥 t茅 com a prioritat l鈥檌mpuls de l鈥檈studi i la difusi贸 del patrimoni i el fet literari i cultural de Mallorca, aix铆 com l鈥檃mpliaci贸, en la mesura del possible, del fons museogr脿fic, documental i bibliogr脿fic de les tres cases museu, totes elles propietat del Consell de Mallorca, que en t茅 cedit l鈥檜sdefruit a la Fundaci贸.

Per a Carlota Oliva, coordinadora de la Casa Lloren莽 Villalonga, la labor de la Fundaci贸 rau a promoure el foment de l鈥檈studi i la difusi贸 de l鈥檕bra i la personalitat liter脿ria dels tres escriptors mallorquins: Lloren莽 Villalonga, el Pare Ginard聽i Blai Bonet, aix铆 com activitats relacionades amb la literatura, tant escrita com oral, patrimonial i contempor脿nia. 鈥淟a nostra llengua principal 茅s el catal脿 i forma part de la nostra missi贸 difondre la literatura en catal脿 tot i que 鈥搈atisa鈥揷onsiderem el fet literari en general i aix铆 com treballem amb el patrimoni literari tamb茅 ens agrada estar connectats amb la literatura contempor脿nia, ja siguin traduccions o altres idiomes鈥.

Durant el curs escolar 鈥搖n curs normal, 茅s clar, no com aquests dos darrers鈥 hi ha visites guiades per a grups, tant d鈥檈studiants com de visitants interessats, i una programaci贸 significativa d鈥檃ctivitats centrades en continguts literaris, adre莽ada a tots els p煤blics. Tanmateix, la pand猫mia ha creat una nova situaci贸. Durant el confinament, explica Carlota, 鈥渢eletreball脿rem i v脿rem fer un seguit d鈥檃ccions per continuar amb la nostra programaci贸 en聽streaming,聽fins i tot la v脿rem incrementar, tant per donar continguts literaris a les persones a casa, com per a mostrar suport als gremis que varen patir des del primer moment la davallada, i aix铆 nasqueren nous projectes com ara聽Escrit a Casa聽que despr茅s s鈥檋a publicat鈥. 鈥淎 m茅s, aquest estiu 鈥揷omenta鈥 vam poder rescatar molts actes i espectacles musicals i literaris amb entusiasme, entre ells, el festival po猫tic i teatral La Lluna en Vers, el qual va tenir molt bona rebuda鈥.

Eixim de la casa Villalonga i filem directes cap al Passeig des Born on dinem al Bar S鈥橦otel, una fonda antiga, ben conservada, on ens han aconsellat que anem a dinar. 脡s un lloc aut猫ntic, amb sabor i ress貌 de poble, on conserven el mobiliari i els detalls d鈥櫭╬oca. Demanem un plat t铆pic delici贸s, el frit mallorqu铆 de marisc, tamb茅 pot ser de corder (xai), o xot, com en diuen ells.

All脿 asseguda, tranquil路l铆ssima, car hi ha ben poca gent al voltant, sent com la temperatura va cedint 鈥搇a pluja del dia d鈥檃bans no perdona鈥 mentre comprove que tamb茅 aix貌 茅s el Mediterrani: les pluges d鈥檈stiu, el vent inesperat, les places on ressonen les campanes, la solidesa dels murs de pedra, certa solitud i moltes sorpreses. I reflexione en silenci sobre la manera de conservar les cases d鈥檈scriptors. M鈥檃dmira com ho han fet a Mallorca, i les comparacions es tornen inevitables amb el que passa i ha passat al Pa铆s Valenci脿…

Leave a Reply

Your email address will not be published.