fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Entrevistem a Marta Tena, l’actual Na Violant dels Cavallers de la Conquesta en Castell贸.

Entrevistem a Marta Tena, l’actual Na Violant dels Cavallers de la Conquesta en Castell贸.

Marta, estudiant a l’UJI d’Administraci贸 i Direcci贸 d’Empreses t茅 21 anys i representa a Na Violant de la m脿 del Prohom Llu铆s Oria.

Marta, tots el castellonencs et coneixen hui dia com a Na Violant, per貌 com va comen莽ar aquesta aventura? Com vas con茅ixer els Cavallers de la Conquesta? Com ha sigut la teua experi猫ncia des que vas ingressar?

Des de ben xicoteta m鈥檈ncantava veure desfilar a Na Violant d 鈥楬ongria i a les seues dones de companya pels carres de Castell贸, tanmateix mai haguera imaginat formar part de la Germandat fins que l鈥檃ny passat Andrea Barrera, Na Violant d鈥橦ongria 2015, em va proposar formar part de la seua cort representant a Na Proven莽ala. Va ser d鈥檃questa manera com vaig poder arribar a con茅ixer als Cavallers. La meua experi猫ncia ha sigut realment meravellosa. Poder representar a Na Proven莽ala em va permetre con茅ixer molt m茅s de prop les nostres festes, aix铆 com viure moments festius 煤nics. Per貌, si dins d鈥檃questa experi猫ncia haguera de triar una sola cosa, sense dubte aix貌 seria tota la gent que hi he conegut.

Com et vas sentir en saber que hauries de ser Na Violant 2016?
Viure l鈥檃ny com a dona de companya, em va fer sentir que volia continuar, volia seguir coneixent i vivint noves experi猫ncies, i per descomptat, volia representar a aquest col路lectiu que tant m鈥檋a aportat. El passat mes de juliol quan vaig rebre la crida telef貌nica de Llu铆s, comunicant-me que havia sigut l’elegida, no vaig poder evitar vessar algunes ll脿grimes d鈥檈moci贸, sentint-me la persona m茅s afortunada del m贸n pel c脿rrec que la Germandat m’encomana.

Na Violant, no 茅s nom茅s un t铆tol de festes, 茅s la representaci贸 d鈥檜n paper hist貌ric, que 茅s el que m茅s et crida l鈥檃tenci贸 del personatge a qu猫 representes?
Efectivament, representar a Na Violant d鈥橦ongria suposa representar la hist貌ria de Castell贸. Del meu personatge destacaria el talent i el car脿cter. Violant, Ioles, de nom original, fou la segona esposa del rei Jaume I, i actu脿 com a consellera del mateix, sent la seua opini贸 la m茅s important per al rei. Destacar que tamb茅 va intervenir en una gran quantitat d鈥檃cords internacionals, aix铆 com en la conquesta de Val猫ncia. En definitiva, 茅s un referent per a la nostra ciutat, i poder representar aquest personatge, em suposa un gran orgull i aut猫ntica responsabilitat.

Com 茅s la rel路laci贸 entre una Na Violant i el Prohom dels Cavallers?
Per a mi 茅s un aut猫ntic plaer poder compartir aquest any de la m脿 de Llu铆s. Gran persona i per descomptat gran Prohom. Sempre pendent de tot all貌 que puga necessitar, sense dubte no tinc cap queixa.

Que 茅s el que m茅s t鈥檃grada de les festes de Castell贸?
脡s dif铆cil triar un sol acte de les nostres festes, ja que la gran majoria s贸n actes carregats d鈥檈moci贸. Tanmateix, si he de triar un, seria l鈥檋omenatge al rei en Jaume. L鈥檃ny passat com a dona de companya, vaig viure un dia m脿gic. Poder desfilar pels carres de Castell贸, per finalment arribar a l鈥檈st脿tua del rei Jaume I i l’homenatge a un personatge tan important per a la nostra ciutat. Espere amb molt铆ssimes ganes l鈥檃rribada d鈥檃quest dia.

Na Violant 茅s a m茅s dama de la ciutat, com et sents en aquest paper?
Suposa tot un plaer lluir a m茅s a m茅s eixa banda blanca que m鈥檃credita com a dama dels Cavallers formant part de la Cort de Carolina. Poder viure a m茅s dels actes com a Violant, tota la resta com a dama de ciutat, ha sigut una gran sort.聽Tant amb la nostra reina Carolina, com amb la resta de dames tinc molt bona relaci贸, sentin-me totalment integrada i molt agra茂da de poder formar part de la seua Cort.

Leave a Reply

Your email address will not be published.