fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Morella sol·licitarà la declaració de BIC i de festa d’interès turístic autonòmic per al Corpus Christi

Morella sol·licitarà la declaració de BIC i de festa d’interès turístic autonòmic per al Corpus Christi

El Corpus Christi de Morella complirà aquest cap de setmana la 658º edició, sent un dels més tradicionals de la Comunitat Valenciana.

Morella sol·licitarà, a proposta de l’alcaldia en el pròxim ple, que s’inicie l’expedient per a la declaració de BIC i de festa d’interès turístic autonòmic per al Corpus Christi. Aquesta és una de les celebracions més tradicionals de la localitat, que arribarà a la seva 658ª edició aquest cap de setmana. Això el converteix en un dels més antics de la Comunitat Valenciana, sent només tres anys posterior al de València.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, assenyala que “aquestes declaracions pensem que són justes i servirien per recolzar la festa i reconèixer la importància i la tradició que té per a Morella i per a la Comunitat Valenciana”. En aquest sentit afegix que “per una part, esta festivitat té un alt nivel cultural i de tradició i també és un focus turístic que es pot ficar més en valor amb aquestes declaracions, que estic convençut que aconseguirem”. Per últim afirma que “el Corpus de Morella és un dels més antics de la Comunitat Valenciana i té una gran singularitat, simbolisme i participació, ja que centenars de veïns i veïnes participen en els diferents actes del cap de setmana”.

L’acte central del Corpus Christi de Morella és el diumenge, amb la Processó General. En ella, desfilen més de 150 elements bíblics, que doten a la processó d’una gran singularitat i simbolisme. En total, més de 300 persones intervenen en aquest acte, a més dels centenars de veïns que contemplen la processó. Dissabte a la vesprada té lloc la Degolla. En els seus inicis, aquesta activitat tenia com a principal missió anunciar la festa del dia següent i convidar a la participació a la processó general. La Degolla representa el misteri del Rei Herodes, amb la visita dels Reis Mags, la fugida a Egipte i la degollació dels Sants Innocents. Tot seguit, se celebra un cercavila amb els gegants i els capgrossos.

La celebració del Corpus Christi data de 1358 a Morella i va començar com un motiu d’exaltació al Santíssim i com una forma didàctica de reconéixer els personatges bíblics. Morella va adoptar la forma de celebració i els elements típics del Corpus que se celebrava a València i la immensa majoria dels que desfilen avui en dia, provenen d’aquella època.

Leave a Reply

Your email address will not be published.