fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Nova edici贸 de la campanya Cinema en Valenci脿 a Gandia

Nova edici贸 de la campanya Cinema en Valenci脿 a Gandia

L’objectiu 茅s promoure i normalitzar l’煤s social del valenci脿 a trav茅s del cinema.

El regidor responsable de Promoci贸 del Valenci脿, Nahuel Gonz谩lez, la t猫cnica de Normalitzaci贸 Ling眉铆stica del Campus de Gandia de la UPV, Josepa Costa, i el director de la Universitat de Val猫ncia 鈥 Centre de Gandia, Emili Aura, han presentat la nova edici贸 de la campanya de Cinema en Valenci脿 2019. Es tracta d’un projecte encetat a Gandia l’any 2006 鈥揳ra fa 13 anys-, organitzat conjuntament per l’Ag猫ncia AVIVA de Promoci贸 del Valenci脿 de l’Ajuntament, la Unitat de Normalitzaci贸 Ling眉铆stica del Campus de Gandia de la UPV i la Universitat de Val猫ncia-Centre de Gandia.

“Amb diversos escenaris (els cines ABC i el Teatre Serrano) i variada programaci贸, tant per a p煤blic adult (estudiants i poblaci贸 en general) com per a infantil i juvenil, les tres institucions hem dut endavant la campanya, amb el convenciment de la import脿ncia de poder oferir cinema en la nostra llengua, en versi贸 original subtitulada o doblada. Per a nosaltres 茅s fonamental fomentar i normalitzar l’煤s social del valenci脿, tamb茅 des de la cultura”, ha destacat Gonz谩lez.

“La normalitzaci贸 ling眉铆stica va m茅s enll脿 de l’aprenentatge i normativitzaci贸 de la nostra llengua. Una llengua esdev茅 normal quan la pots usar en qualsevol 脿mbit i la pots consumir, qu猫 vol dir aix貌, doncs que el consum habitual: m煤sica, cinema, literatura, teatre… etc tu pugues fer-ho amb normalitat en la teua llengua. El cinema no nom茅s 茅s cultura i entreteniment. Tamb茅 茅s l’espurna que obre ments i fa millor la societat. Per aix貌 茅s tan important que este garantisca drets i igualtat ling眉铆stica. Per qu猫 no podem gaudir, amb normalitat, de cinema en la nostra llengua, doblat o subtitulat? El valenci脿 茅s residual en el cinema i el Pa铆s Valenci脿 no es pot permetre aix貌”. Costa ha lamentat que el doblatge i la subtitulaci贸 de pel路l铆cules en valenci脿 茅s 铆nfim i el valenci脿 s’hi troba en clar desavantatge vers el castell脿 i, per aix貌, la majoria de les sales d’exhibici贸 seguixen sense disposar de c貌pia valenciana de les pel路l铆cules que es doblen o subtitulen en la llengua pr貌pia dels valencians i les valencianes.
A m茅s, cal fer visible la problem脿tica del sector audiovisual valenci脿; un sector laboral que compta amb dificultats per a obrir-se pas per la manca d’espais de comunicaci贸 que aposten per la llengua pr貌pia al nostre territori.

脡s, per tant, un sector que travessa enormes dificultats des d’una perspectiva ling眉铆stica. “Necessitem i reclamem produccions en la llengua pr貌pia, perqu猫 hem d’acabar amb este desert ling眉铆stic que el valenci脿 t茅 en el sector audiovisual”. Les xifres de les diferents campanyes de cinema en valenci脿 han fet visible la voluntat del poble de viure en valenci脿, i per a aconseguir-ho, resulta fonamental que s’oferisca cinema en la nostra llengua de manera habitual i generalitzada, aix铆 com d’altres creacions culturals, segons ha assegurat.

Per la seua banda, Aura ha agra茂t la iniciativa “que junta esfor莽os. M’agradaria que no fora necessari un cicle de cinema en valenci脿. Perqu猫 aix貌 voldria dir que hi ha normalitat. Fins que no passe, les institucions hem de continuar apostant amb for莽a per la promoci贸 i la normalitzaci贸 de l’煤s del valenci脿”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.