fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Prop de 300 obres es presenten als nous premis València de la Institució Alfons el Magnànim

Prop de 300 obres es presenten als nous premis València de la Institució Alfons el Magnànim

Escriptors i editors d’arreu l’estat conformen els jurats de les diferents modalitats.

Un total de 272 obres han sigut presentades a les diferents modalitats dels premis València que convoca la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, entre elles 30 corresponent a les categories per a joves (era la primera vegada que es convocaven aquests premis per a menors de 31 anys). Les modalitats amb més participació han estat les de poesia en castellà (141 obres) i novel·la en castellà (78 obres).

En valencià, s’ha produït un increment dels originals i s’han presentat 28 poemaris i 15 novel·les. A més a més, 10 obres s’han presentat a la nova categoria d’assaig. El director de la Institució, Vicent Flor, ha assenyalat que “es tracta d’una edició de transició després dels canvis en la convocatòria per la creació dels guardons per a joves i la categoria d’assaig que s’han de consolidar i donar-se a conèixer i estem molt contents de la resposta i, en particular, de l’augment d’originals en les modalitats de poesia i narrativa en valencià”. Un altre dels reptes de la nova etapa es “millorar la difusió posterior dels llibres premiats, especialment en el cas dels de narrativa en castellà, que tot i la seua qualitat, tenien una deficient difusió editorial”. Per això, s’ha canviat d’editorial en esta modalitat i ara serà Versátil. Hiperión continuarà editant la poesia en castellà i Bromera editarà tant la narrativa com la poesia en valencià. L’assaig l’editarà el propi Magnànim.

Novel·listes, poetes, editors i els directors dels Instituts del Magnànim
El novel·lista barcelonés i premi Nadal 2016 Víctor del Árbol; Eva Olaya, responsable d’art de l’Editorial Versátil; la nove·lista Rosa Ribas i l’escriptora i periodista de Picanya Carmen Amoraga, actualment directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, composen el jurat dels premis de narrativa en castellà. Per als premis de narrativa en valencià, el jurat està integrat per Carme Manuel, professora de la Universitat de València especialista en literatura nordamericana; el també professor de filologia de la Universitat de València i director literari de Bromera, Gonçal López-Pampló; l’escritora Raquel Ricart (premi Andròmina de narrativa 2010), i Pere Antoni Pons, filòleg, escriptor i periodista mallorquí.

Pel que fa als premis de poesia, la poetessa Amalia Bautista (Madrid); el valencià Carlos Marzal, premi nacional de Poesia i de la Crítica; el poeta, crític literari i catedràtic de Filologia Clàssica de la Universitat de València, Jaime Siles, i Jesús Munárriz, fundador de la prestigiosa Ediciones Hiperión, s’ocuparan de les obres de poesia en castellà; mentre que el conegut poeta, editor i traductor Vicent Berenguer; l’escriptor i director editorial Josep Vicent Fluixà; el poeta castellonenc Josep Porcar, i la poeta i professora de la Universitat de València Begonya Pozo completen el jurat de la modalitat de poesia en valencià.

Per últim, els recentment nomenats directors dels instituts del Magnànim: Antonio Ariño (Ciències Socials), Ismael Saz (Història), Vicent Martínez (Ciències Físico-Naturals) i Anacleto Ferrer (Humanitats) seran els encarregats de seleccionar el primer premi València d’assaig, una modalitat nova, que es pretén potenciar com una senya d’identitat del Magnànim.

Leave a Reply

Your email address will not be published.