fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Rafael Narbona: “Sant Vicent Ferrer va ser el ‘pacificador’ de les lluites de poder en la València del segle XV”

Rafael Narbona: “Sant Vicent Ferrer va ser el ‘pacificador’ de les lluites de poder en la València del segle XV”

Este acte es un preàmbul dels actes d’homenatge que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua vol organitzar l’any 2019 al voltant de Sant Vicent Ferrer.

El director del Departament d’Història Medieval de la Universitat de València, Rafael Narbona, pronunciarà este dijous, 25 d’octubre, la segona de les conferències del cicle Dijous de Sant Vicent Ferrer, preàmbul dels actes d’homenatge al predicador valencià, que té previst organitzar l’Acadèmia Valenciana de la Llengua l’any 2019.

El cicle, organitzat conjuntament amb la Universitat de València i que té lloc en la capella de la Sapiència de La Nau, compta amb la participació de destacats i reputats estudiosos de l’època, l’obra i la vida del sant valencià, com ara el professor Narbona, que demà abordarà la València convulsa del segle xv viscuda per Vicent Ferrer.

“La meua conferència pretén presentar lligades les lluites de bàndols d’aquella època amb el govern municipal, les estratègies polítiques dels més honorables ciutadans i les reivindicacions dels oficis corporatius, dins d’una dinàmica de rivalitat dialèctica i d’enfrontaments violents”, avança el professor Rafael Narbona.

Els múltiples enfrontaments, explica Narbona, tenyiren de sang la vida ciutadana en aquell període amb bregues feroces que no es pogueren detindre ni amb les reiterades predicacions pacificadores del sant. Un temps que va ser el pròleg a la lluita oberta per a aconseguir el poder que caracteritzà la guerra civil de l’Interregne (1410-1412).

La següent conferència, a càrrec d’Amadeo Serra (UV), se celebrarà el 22 de novembre i tractarà sobre el convent de Sant Doménec de la València medieval. Abans de Nadal, Xavier Renedo, de la Universitat de Girona, tancarà la primera part del cicle amb la conferencia “La pràctica homilètica de Vicent Ferrer segons les ‘arts praedicandi’”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.