fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Recomenació literària: L’esport valencià durant la Guerra Civil (1936-1939)

Recomenació literària: L’esport valencià durant la Guerra Civil (1936-1939)

Este llibre escrit per Josep Andreu Bosch Valero i publicat per la Institució Alfons el Magnànim té per objecte l’estudi de l’esport a la província de València entre juliol de 1936 i abril de 1939.

Sobre la Guerra Civil s’han escrit molts llibres que ens donen una visió general del que va ocórrer durant estos anys, investigacions que han ajudat a completar el trencaclosques que representa este període històric. Amb tot, encara queden temes poc estudiats, o fins i tot desconeguts, que cal traure a la llum i difondre. Un d’estos temes és l’esport. Desgraciadament, fins ara, pocs eren els treballs que se centraven en la vida esportiva valenciana durant els anys de la Guerra Civil, n’hi ha prou amb donar una ullada a les històries, més o menys oficials, dels diferents clubs i federacions esportives per a comprovar la poca rellevància que se li ha donat en general a este tema.

L’aparent trivialitat que pot semblar l’estudi de l’activitat esportiva, durant la Guerra Civil a València, en realitat comporta múltiples aspectes d’índole històrica i sociològica, però també n’apareixen altres relacionats amb la política, l’educació, la sanitat o, evidentment en un context marcat per un conflicte bèl·lic, la preparació militar entre molts altres.

Encara que l’estudi té per objecte l’esport a la província de València entre juliol de 1936 i abril de 1939, cronològicament és més ampli, ja que també es tracten els orígens i el desenvolupament del nostre esport durant les últimes dècades del segle XIX i les primeres del XX, així com durant els primers anys de la postguerra.

El present estudi explica el procés que va viure la pràctica esportiva en estos anys, centrant-se en les entitats, les societats i els clubs, però sense oblidar mai els seus protagonistes principals: els esportistes.

Josep Andreu Bosch Valero (Montcada, 1969) és doctor per la Universitat Catòlica de València, llicenciat en Geografia i Història i diplomat en Magisteri en les especialitats de Ciències Humanes i Educació Física. Professor al col·legi Sagrada Família de Manises i a la Facultat de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport de la Universitat Catòlica de València-Sant Vicent Màrtir. Col·labora en diferents mitjans de comunicació i ha coordinat els llibres Últimes vesprades a Mestalla i Últimes vesprades a Mestalla. Segona part, a més de participar en llibres col·lectius com: Història del Llevant (segon volum), La pilota valenciana. Pràctica, ciència i codi i Crisis, cambio social y deporte. La seua tasca investigadora l’ha portat a participar en diferents congressos internacionals en l’àmbit de la història i la sociologia esportiva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.