fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Rosa Serrano i Ramon Lapiedra reben la Medalla de l鈥橝VL en l鈥檌nici del curs acad猫mic

Rosa Serrano i Ramon Lapiedra reben la Medalla de l鈥橝VL en l鈥檌nici del curs acad猫mic

Ramon Ferrer reclama l鈥檃tenci贸 de les observacions normatives.

L鈥橝cad猫mia Valenciana de la Llengua ha celebrat hui la inauguraci贸 del curs 2019-2020 en la seu del monestir de Sant Miquel dels Reis, acte en el qual s鈥檋a reclamat l鈥檃tenci贸 dels poders p煤blics sobre aquelles observacions normatives sobre l鈥櫭簊 del valenci脿 emanades des de la instituci贸 acad猫mica. Igualment, en el mateix acte, l鈥橝VL ha lliurat la Medalla de la instituci贸, m脿xima distinci贸 acad猫mica, al rector Ramon Lapiedra (1984-1994) i a l鈥檈ditora Rosa Serrano, per la seua 鈥渃ontribuci贸 i m猫rits a favor de la cultura, la ci猫ncia, les lletres i la llengua pr貌pia鈥.
La secret脿ria Ver貌nica Cant贸 ha iniciat l鈥檃cte amb la lectura de la mem貌ria d鈥檃ctivitats de la instituci贸 en l鈥櫭簂tim any, de la qual cal destacar les millores introdu茂des en el Diccionari normatiu valenci脿, amb noves aplicacions i avantatges per als usuaris. 鈥淓l nostre diccionari, que rep una mitjana de 38.000 consultes di脿ries, ara parla, t茅 veu femenina i masculina鈥. Igualment ha ressaltat les aportacions del Portal Terminol貌gic Valenci脿 i del Corpus Informatitzat del Valenci脿 (CIVAL), un instrument de consulta adre莽at b脿sicament a investigadors de la llengua, entre altres moltes activitats.
L鈥檃cte ha continuat amb l鈥檈ntrega de la Medalla a la mestra, escriptora i editora Rosa Serrano i al rector de la Universitat de Val猫ncia (1984-1994) Ramon Lapiedra. L鈥檃cad猫mic Antonio Ferrando, que ha pronunciat la laudatio de l鈥檈xrector, ha qualificat el lliurament d鈥檈sta distinci贸 com un acte de 鈥渘ormalitat cultural鈥. Ferrando ha remarcat els aspectes fonamentals de la traject貌ria de Lapiedra, com ara 鈥渓es iniciatives en favor de la cooficialitzaci贸 del valenci脿 al si de la seua Universitat i el seu paper en el proc茅s de gestaci贸 d鈥檜na autoritat ling眉铆stica del valenci脿鈥.
Per la seua part, Ver貌nica Cant贸, secret脿ria de l鈥橝VL, ha llegit la laudatio de Rosa Serrano, recentment guardonada amb l鈥橝lta Distinci贸 de la Generalitat, de la qual ha dit que 茅s 鈥渦n referent i un model鈥 de dona lluitadora, compromesa, positiva, entusiasta i vitalista. Cant贸 tamb茅 ha subratllat de la guardonada el seu comprom铆s c铆vic, cultural, pol铆tic, feminista i valencianista, defensora de la llengua dels valencians i personatge destacat en l鈥檃provaci贸 del Dictamen sobre la Llengua, embri贸 de l鈥橝cad猫mia Valenciana de la Llengua.

Els dos guardonats, que han rebut la distinci贸 del mans del president de l鈥橝VL, han agra茂t la Medalla de la instituci贸 i en les respectives intervencions han ressaltat el paper destacat jugat per l鈥橝cad猫mia Valenciana de la Llengua, des de la seua constituci贸 en l鈥檃ny 2001, en la doble vessant normativitzadora i de foment de la llengua. Ramon Lapiedra s鈥檋a referit a l鈥橝VL com el resultat de l鈥櫭▁it col路lectiu de la societat valenciana per a desactivar un conflicte ling眉铆stic i construir una conviv猫ncia social amb normalitat.
L鈥檃cte ha continuat amb un parlament del president de l鈥橝cad猫mia Valenciana de la Llengua. En primer lloc, Ramon Ferrer ha felicitat els guardonats afirmant que 鈥渓鈥橝VL, en concedir-los la m脿xima distinci贸 acad猫mica, fa un acte de just铆cia. La medalla que heu rebut 茅s el reconeixement p煤blic de la vostra contribuci贸 a la construcci贸 d鈥檜na societat millor, m茅s culta i m茅s valenciana鈥. Ferrer tamb茅 ha reconegut el paper que, des del Consell Valenci脿 de Cultura, jugaren Rosa Serrano i Ramon Lapiedra en l鈥檕rigen de la instituci贸 normativa.
Despr茅s el president ha analitzat la situaci贸 de la llengua, ha valorat la gesti贸 de l鈥檃ctivitat acad猫mica i ha reclamat l鈥檃tenci贸 sobre les observacions i recomanacions de l鈥橝cad猫mia sobre la norma dins d鈥檜n marc 鈥渄鈥檜nes franques relacions institucionals鈥. Ferrer tamb茅 ha dit que l鈥橝VL t茅 l鈥檕bligaci贸 de vetlar pel foment de la llengua i possibilitar que el valenci脿 estiga present en tots els 脿mbits socials,i, finalment, ha alertat sobre el perill 鈥渄els nous aires d鈥檌ntoler脿ncia ling眉铆stica鈥 i la necessitat de defendre el valenci脿.
El conseller d鈥橢ducaci贸, Cultura i Esport, Vicent Marz脿, ha tancat l鈥檃cte amb una intervenci贸 en la qual ha manifestat l鈥檃gra茂ment a l鈥橝VL pel seu treball 鈥渋mpecable鈥 que ha ajudat a prestigiar la llengua. Marz脿 ha afirmat que l鈥橝VL 茅s hui 鈥渋ndispensable鈥 en la nostra societat. Finalment, el conseller tamb茅 ha tingut paraules de felicitaci贸 per als guardonats, per l鈥檈xemple d鈥檈stima a la llengua i a la cultura del poble valenci脿. 鈥淓l vostre exemple ens estimula a treballar amb m茅s il路lusi贸 cada dia鈥.

Leave a Reply

Your email address will not be published.