fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Vicent Marzà inaugura l’exposició sobre la restauració del Castell Vell de Castelló, “un símbol del nostre passat que tindrà un paper destacat en el present i en el futur”

Vicent Marzà inaugura l’exposició sobre la restauració del Castell Vell de Castelló, “un símbol del nostre passat que tindrà un paper destacat en el present i en el futur”

La mostra planteja un recorregut didàctic en el qual s’exhibeixen les troballes, els plans i els béns materials del Castell Vell, un recinte emblemàtic vinculat a la fundació de la ciutat

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha inaugurat al Museu de Belles Arts de Castelló la mostra “El Castell Vell de Castelló: recuperant el patrimoni, reconstruint la història”, sobre la restauració d’aquest recinte emblemàtic vinculat a la fundació de la ciutat i situat aprop de l’ermita de la Magdalena.

La inauguració ha consistit en un recorregut didàctic per la mostra, que exhibeix les troballes, els plans i diferents béns materials relacionats amb la restauració de la fortalesa. En aquest recorregut, el conseller ha estat acompanyat per l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, el diputat de Cultura de Castelló, Vicent Sales, i el director territorial de la conselleria a Castelló, Robert Roig.

El conseller Vicent Marzà ha destacat “la posada en valor d’un edifici fundacional de Castelló que és tot un símbol del nostre passat i que, amb aquesta restauració, tindrà un paper destacat en el present i en el futur de la ciutat. És per això que s’han previst un seguit d’activitats de difusió i de rutes guiades perquè els ciutadans i ciutadanes de Castelló puguen conéixer-lo i gaudir-lo i també per aprofundir en l’ús didàctic d’aquest edifici”.

Finalment, Marzà ha afegit que “és important que els valencians i les valencianes valorem el nostre patrimoni i li donem difusió perquè els pobles que coneixen els seus orígens i la seua història són més cultes i més savis, i sempre tenen millors perspectives de futur”.

Posteriorment, els tècnics encarregats del projecte de restauració, encapçalats per l’arquitecte J. Ignacio Gil Mascarell han impartit la conferència “La restauració del Castell Vell: tècniques constructives”.

El cicle de conferències continuarà el pròxim 7 d’abril amb una xerrada sobre “La construcció del tapial al llarg de la història”, a càrrec de Fernando Vegas i Camila Mileto, que tractarà sobre una tècnica mil·lenària per bastir murs emprada en la restauració de la fortalesa. El 14 d’abril, la conferència serà impartida per Joan Palmer i Pablo García i versarà sobre “Troballes al Castell Vell, una nova visió de la història”, i el 21, l’escriptor Àlvar Monferrer realitzarà una “Aproximació al simbolisme del Castell Vell.” Les conferències finalitzaran el 27 d’abril amb “Aportacions didàctiques del Castell Vell al camp de les ciències socials”, a càrrec de Josep Miralles. L’exposició es podrà visitar fins al pròxim 30 d’abril.

Des de l’any 2000 fins a l’actualitat, des de la Conselleria s’han dut a terme les cinc fases de restauració del Castell Vell de Castelló i aquest ha anat recuperant part de la imatge que tingué històricament com a representant de l’arquitectura militar islàmica del municipi fins l’arribada de Jaume I al segle XIII.

El Castell Vell tingué molt probablement certa autoritat administrativa sobre el seu entorn més immediat, juntament amb altres sistemes defensius costaners. Presentava una fesomia adaptada a l’orografia amb tres àrees de fortificació: un primer recinte o alcassaba amb diverses torres; un segon recinte que incloïa el pati d’armes, a més de l’actual campanar de l’ermita de la Magdalena; i, per últim, un tercer recinte que voreja el segon amb una torre quadrangular.

Leave a Reply

Your email address will not be published.