fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Vila-real llança el projecte Nius de llibres per animar la lectura en jardins i espais públics amb una primera caseta a la Maiorasga

Vila-real llança el projecte Nius de llibres per animar la lectura en jardins i espais públics amb una primera caseta a la Maiorasga

La Regidoria d’Innovació crea una caseta amb llibres que ofereix a xiquets i adults l’oportunitat d’asseure’s a llegir en el parc en qualsevol moment, una iniciativa que aviat arribarà a altres punts de la ciutat, com el jardí Jaume I.

L’Ajuntament de Vila-real segueix treballant pel foment de la lectura entre els veïns i per a açò acaba d’instal·lar el primer niu de llibres en un espai obert, en un projecte innovador que porta la filosofia del Bookcrossing o intercanvi de llibres a llocs sensibles com les sales de pediatria o els jardins. En concret, el primer niu de llibres anomenat així per la seua forma de caseta d’ocells, s’ha instal·lat al jardí de la Maiorasga, després de portar a les sales d’espera de Pediatria del centre de salut de Carinyena dues prestatgeries amb contes i fitxes per a acolorir.

En esta ocasió, la Regidoria d’Innovació, dirigida per Mónica Mañas, ha decidit situar este primer niu d’exterior al jardí de la Maiorasga. Així, des de fa uns dies, els usuaris del parc han pogut observar l’existència d’una caseta de fusta plena de llibres aptes per a totes les edats que conviden a llegir a majors i xicotets.

“Si les prestatgeries de Carinyena han sigut acollides amb gran expectació i han sigut un èxit entre els més xicotets, no és menys este segon punt de lectura, que en esta ocasió es troba en l’espai obert, en un jardí, on ja sabem que està generant un gran interés entre els xiquets que acudeixen a jugar a les vesprades i entre els adults”, explica Mañas, qui agraeix als usuaris i visitants “la cura, civisme i respecte amb el qual estan tractant el material a la seua disposició, que és de tots”. Després de comprovar l’èxit d’estes dues primeres accions, Innovació ja està treballant en el tercer punt de lectura, que suposarà la instal·lació del segon niu de llibres en una altra zona de la ciutat, en este cas, el jardí de Jaume I. “Estem molt satisfets de veure com els més xicotets, en comptes d’agafar el mòbil dels seus pares per a entretenir-se, opten pels llibres i en els últims dies estem veient també escenes de lectura en família, cosa que ens enorgulleix i que demostra que podem canviar la tendència per a recuperar i facilitar un exercici tan sa i recomanable”, explica la regidora d’Innovació.

La iniciativa parteix del programa d’intercanvi de llibres Bookcrossing de Vila-real, que, gràcies al suport de la Regidoria d’Innovació, ha anat creixent en volum i difusió, per a convertir-se en una campanya d’animació a la lectura en tot el nucli urbà. “La lectura és molt beneficiosa per a la salut mental i per això volem que arribe a tothom”, destaca Mañas, qui assegura que “les casetes de fusta per a llibres compten amb un tractament antihumitat perquè no es faça malbé el material de l’interior”. “Els llibres es poden llegir allí mateix i deixar-los de nou a la caseta o es poden portar a casa i portar uns altres a canvi, que des de l’Ajuntament etiquetarem i posarem en circulació novament”, explica.
Mañas agraeix la col·laboració de la coordinadora d’AMPA, que aporta llibres per a l’intercanvi tant a la BUC com a la Casa dels Mundina i als dos punts de lectura.

“Molts dels exemplars que rebem porten, fins i tot, dedicatòries de la persona que l’ha deixat perquè qui ho reba les llija, cosa que resulta molt emotiu”, assenyala la regidora. “Esperem que el niu del jardí Jaume I tinga el mateix èxit que els anteriors i que prompte puguem anunciar l’ampliació del projecte a altres zones d’interés, parcs, centres de salut i edificis municipals”, conclou la regidora d’Innovació.

Leave a Reply

Your email address will not be published.