fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Almassora demanarà al govern central la concessió d’ajudes econòmiques a celíacs

Almassora demanarà al govern central la concessió d’ajudes econòmiques a celíacs

El consistori instarà a l’executiu a rebaixar l’IVA dels productes sense gluten i a subvencionar a les empreses que els produeixen.

El ple de l’Ajuntament d’Almassora va acordar ahir per unanimitat instar al govern central a establir lineas d’ajuda econòmica per a les persones celíaques a fi de sufragar els costos dels aliments sense gluten. La moció, presentada per Compromís i PSPV, inclou una propostes per a aprovar una rebaixa en l’IVA dels productes bàsics elaborats sense aquesta proteïna i subvencions a les empreses que els elaboren. A més, l’acord fa especial incidència en l’atenció a les persones afectades per aquesta patologia que es troben en risc d’exclusió social.

En l’àmbit autonòmic, l’Ajuntament d’Almassora remetrà l’acord plenari a la Generalitat perquè estudie promoure l’obligatorietat d’oferir menús sense gluten en cafeteries i menjadors de tots els centres de serveis públics, i en tots els centres escolars, així com la seua promoció en els locals d’hostaleria propers als centres d’educació no obligatòria. Referent a açò, la moció destaca la importància de formar als treballadors que realitzen treballs de cuina i repartiment d’aliments i d’utilitzar les inspeccions educatives per a controlar el servei d’alimentació sense gluten en les escoles.

En l’àmbit sanitari, Almassora proposarà al Consell la difusió d’un protocol de diagnòstic precoç entre els professionals d’Atenció Primària i l’ampliació dels supòsits en els quals siga possible demanar una segona opinió. Tal com va manifestar durant la seua intervenció l’edil de Sanitat, Diana Belliure, “volem que la qualitat de vides de les persones celíacas i de les seues famílies siga un assumpte prioritari per a la sanitat pública”.

Belliure va posar de manifiestó que Espanya és “l’únic estat europeu que no atorga ajudes directes als afectats, a diferència de paises com Suècia o el Regne Unit, on els productes sense gluten són gratuït fins als 16 any o a Dinamarca, on hi ha ajudes directes de fins a 200 euros al mes per pacient”. L’edil va recordar que la despesa addicional d’una persona al·lèrgica al gluten arriba a ser de “30,60 euros a la setmana, la qual cosa suposa 1.468 euros anuals”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.