fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

El bulevard de la Bosca de Borriana, el començament de la transformació d’un barri

El bulevard de la Bosca de Borriana, el començament de la transformació d’un barri

Una iniciativa cofinançada en un 50 per cent pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Operatiu de Creixement Sostenible 2014-2020.

L’Ajuntament de Borriana pretén canviar la fesomia i l’estigma que emmalalteix el barri la Bosca des dels anys 90, amb un projecte d’intervenció global a desenvolupar en diversos anys i que ja ha començat amb la creació d’un bulevard d’avingudes amb àmplies voreres i nou mobiliari urbà amb la finalitat de reconvertir integralment la zona.

Aquesta intervenció ha comptat amb una inversió de prop de 700.000 euros cofinançada en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Operatiu de Creixement Sostenible 2014-2020, amb l’objectiu d’afavorir la inclusió social i la regeneració urbana i suposa l’inici per a la regeneració global del barri la Bosca.

Amb aquesta actuació, a més l’Ajuntament ha renovat les xarxes d’aigua potable, clavegueram i telefonia, i substituït els fanals i el mobiliari urbà de la zona. Es tracta d’una de les intervencions prioritàries de l’equip de govern en aquesta nova legislatura i que s’emmarca en l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (Edusi), dins de les mesures per a promoure la inclusió social i lluitar contra la pobresa i qualsevol forma de discriminació.

Els regidors d’Urbanisme, Bruno Arnandis i de Serveis Públics, Vicent Aparisi, han explicat que des de l’equip de govern “hem estat molt de temps cercant la solució per a donar vida a aqueix barri de la localitat. Ara, és el moment de donar-li als veïns el que es mereixen. Un barri amb voreres més amples, major espai, zona per a bicicletes…, tenir, en definitiva, un barri més modern que deixe arrere les antigues manques i dinamitze la zona, que durant tant temps ha estat oblidada”.

El regidor d’Urbanisme, Bruno Arnandis ha recordat que el barri la Bosca s’enquadra precisament en l’apartat de la regeneració física, econòmica i social d’àrees desfavorides, perquè “és un dels més desfavorits del municipi, amb un elevat nombre de persones migrants concentrades en dos blocs de cases situats al carrer Thomas Alba Edison, amb unes zones interiors públiques en molt mal estat”.

Així, amb l’objectiu d’afavorir la inclusió social i la regeneració urbana, ha assegurat l’edil d’Urbanisme, s’han desenvolupat accions de rehabilitació física del lloc i els seus voltants, i la renovació d’aqueixes zones interiors públiques dels immobles.

Al carrer la Bosca s’ha ampliat la vorera aquest fins als 4 metres d’amplària, eliminant aqueixa línia de pàrquing. Al carrer Miguel Ángel, s’ha ampliat la vorera aquest uns 2,2 metres més, per la qual cosa també desapareixeran les places d’aparcament d’aqueix costat. En tots dos casos s’han renovat les xarxes d’aigua potable, clavegueram i telefonia, i s’han soterrat els cables d’alta tensió i s’han substituït els fanals.

A més ha explicat Vicente Aparisi, el consistori ha condicionat una parcel·la municipal d’aproximadament 600 m² al costat del carrer Thomas Alva Edison, darrere del col·legi Roca i Alcaide, per a aparcament en el barri la Bosca, per un import que s’eleva a 4.719 euros.

Segons ha indicat Aparisi, la superfície habilitada en el solar té una capacitat per a uns 25 vehicles i, amb això, el consistori preveu “compensar la línia d’aparcament que s’ha eliminat als carrers la Bosca i Miguel Ángel, en les recents obres del bulevard de la Bosca”. Amb això, han indicat, la ciutat s’acosta a “el nostre propòsit des de 2015 de crear una ciutat sostenible, verda i solidària, on els vianants i les bicicletes tinguen prioritat enfront de l’ús dels cotxes”.

Una altra acció prevista i que s’ha iniciat ja és la relocalització i concentració dels serveis socials en l’antic ambulatori, una vegada que el Consistori ha aconseguit la cessió de l’edifici per als pròxims 30 anys, “qüestió fonamental per a rebre els diners dels fons Feder i una vegada iniciada ja les obres de remodelació de l’edifici ”, ha recordat Arnandis.

A més, el consistori en la seua aposta per les infraestructures que “realment contribueixen a augmentar la qualitat dels veïns gràcies a una millora de les connexions i del trànsit rodat està treballant en la connexió de l’Avinguda del Transport cv18, tan necessària per a eliminar el trànsit al carrer la Bosca.

Paral·lelament, l’Ajuntament ha impulsat un estudi diagnòstic sobre el perfil soci-urbanístic del barri que planteja mesures concretes per a reduir les bosses de marginalitat, potenciar la resolució de conflictes socials, millorar l’estètica urbana de la Bosca i afavorir la inclusió social del vecindariio en situació de pobresa.

Veïns i veïnes del barri la Bosca, agents socials i associacions que treballen en el barri han col·laborat en l’elaboració d’aquest estudi i del Pla d’acció per a la millora del barri,que inclou propostes tant d’intervenció social com urbanística.

Sobre aquest tema, Arnandis ha assegurat que la previsió del Consistori és “activar totes les mesures que suggerisca l’estudi en un horitzó de tres anys”.

Sobre aquest tema, Aparisi ha matisat que des de l’equip de govern “hem estat molt de temps cercant la solució per a donar vida a la Bosca i aconseguir un barri més modern que deixe arrere les antigues manques i dinamitze la zona durant tant temps oblidada”. A partir d’ara, “podran gaudir d’una zona que cap a més de 50 anys que estava igual, sense canvis”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.