fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Vila-real aprova per unanimitat l’estratègia DUSI per a optar a la segona convocatòria d’ajudes europees

Vila-real aprova per unanimitat l’estratègia DUSI per a optar a la segona convocatòria d’ajudes europees

El Ple de l’Ajuntament de Vila-real ha aprovat aquesta vesprada per unanimitat l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (Edusi) amb la qual la ciutat concorre a la segona convocatòria d’ajudes europees.

Després d’un procés de revisió tècnica i participació ciutadana, la proposta que es remet al Govern introdueix algunes millores del document Edusi pactat per tots els grups i agents socials a principis de 2016. El projecte detalla 23 línies d’actuació estratègica que, amb una injecció econòmica de 13.036.000 euros subvencionada al 50% amb fons Feder, marquen el “full de ruta compartit de la ciutat per a fer front als reptes del futur”.

“En els últims anys, hem estat treballant en un projecte de ciutat compartit i participat, fruit de la necessitat de superar els problemes que arrosseguem del passat i els greus efectes de la crisi financera i immobiliària”, assenyala el document estratègic, que adverteix dels impactes en la ciutat del desenvolupament desordenat fruit del pas d’una economia agrària a una altra industrial i el ràpid creixement derivat de la bambolla immobiliària. Aquest projecte comú, recorda l’alcalde, José Benlloch, s’articula entorn de les marques de ciutat, “al voltant de les quals s’han anat desplegant múltiples iniciatives i projectes amb una nítida aliança entre l’Ajuntament i la societat civil”.

Amb aquest objectiu, el document DUSI inclou un diagnòstic detallat de la ciutat i identifica els problemes i reptes que, puntualitza, “han de ser abordats de manera sostenible, integrada i compartida per la societat”. Entre els problemes urbans detectats, destaca l’elevada taxa de desocupació, la degradació de l’entorn industrial o l’existència d’habitatges buits o sense concloure. L’emigració del talent, la manca de servei públic de transport eficaç o l’envelliment poblacional són unes altres de les problemàtiques, a les quals se suma un sector serveis afeblit per la competència de grans superfícies comercials i l’existència d’infraestructures esportives que requereixen de transformació per a la seua viabilitat, com el Centre de Tecnificació Esportiva.

A partir d’aquesta anàlisi, l’estratègia DUSI estableix reptes i zones d’actuació prioritària que es concreten en 23 línies d’actuació estratègica, encaminades al compliment dels objectius marcats per la UE: la protecció de l’entorn i eficiència de recursos, la millora de l’accés a les tecnologies de la informació, la lluita contra l’exclusió social i els nous models econòmics. Per a aconseguir aquests objectius, l’estratègia territorial de Vila-real contempla actuacions com la creació d’itineraris per als vianants i el foment de l’ús de la bicicleta, la creació d’un parc d’habitatge tutelat, la regeneració de barris com Miralcamp, Melilla-Progrés o Encarnació i la preservació i vinculació del Millars amb la ciutat. La creació d’unitats de respir per a dependents o la rehabilitació d’edificis com el Gran Casino o el Mercat Central són unes altres de les línies d’actuació incloses en el document.

“Aquesta estratègia és una oportunitat històrica que no podem deixar passar perquè l’aliança entre l’Administració i la societat en la qual hem treballat en els últims anys i tot l’esforç realitzat per empreses, associacions i entitats, es veja recompensat”, assenyala Benlloch. Per a açò, l’alcalde adverteix de la necessitat de comptar amb el suport i el finançament d’altres administracions.

Leave a Reply

Your email address will not be published.