fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Borriana inaugura l’exposici贸 dedicada al 50 aniversari del Museu Arqueol貌gic

Borriana inaugura l’exposici贸 dedicada al 50 aniversari del Museu Arqueol貌gic

Les autoritats municipals obrin de forma oficial una mostra que repassa la hist貌ria del Museu des que es va reobrir al 1967.

L’Alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i el Regidor de Patrimoni, Vicent Granel, han encap莽alat la representaci贸 municipal que ahir a la vesprada es va despla莽ar fins al Centre Municipal de Cultura de la Merc猫 per a inaugurar de forma oficial l’exposici贸 commemorativa del 50 aniversari de l’obertura del Museu Arqueol貌gic de Borriana. La mostra repassa tota la hist貌ria des que ja en la primera d猫cada del segle XX Borriana f贸ra un important centre d’estudis arqueol貌gics. El primer museu p煤blic es va inaugurar en 1926, en el convent de la Merc猫, malgrat que despr茅s de la guerra civil es van perdre molts objectes. Despr茅s d’un par猫ntesi de quasi 25 anys, en un grup d’antics alumnes salesians va cristal路litzar la idea de recuperaci贸 del museu arqueol貌gic, on la col路laboraci贸 entre Tomas Utrilla i Norberto Mesado va permetre la recerca de diversos jaciments i la recuperaci贸 de peces.

Mesado va aconseguir en 1967 l’obertura d’un museu municipal en la planta alta de l’Ajuntament, qui en reconeixement per la seua labor va obtenir el nomenament com a director del museu. Amb Mesado el museu va iniciar la seua activitat cient铆fica obrint les seues col路leccions als estudiosos i realitzant excavacions arqueol貌giques. Durant el transcurs d’estos anys tamb茅 va conformar una rica col路lecci贸 de llibres i revistes d’arqueologia. L’any 1991 el museu canvia completament de discurs museogr脿fic i d’empla莽ament, passant a ocupar part de la planta baixa del Centre Municipal de Cultura La Merc猫.

A partir de novembre de l’any 2005 s’ha creat un nou discurs museol貌gic amb cartelleria i recursos audiovisuals. L’etapa actual es caracteritza per la constant divulgaci贸 i la recerca del patrimoni arqueol貌gic. Tamb茅 s’est脿 apostant per les 煤ltimes tecnologies, com els grafismes en 3D, la realitat augmentada, les xarxes socials, etc. Avui dia podem dir que el museu de Borriana ha aconseguit la seua m脿xima superf铆cie expositiva d’estos 50 anys, a m茅s de comptar amb una projecci贸 investigadora i social cada vegada major. Tal com han assenyalat tant l’Alcaldessa com el Regidor de Patrimoni encarregat de la coordinaci贸 de la mostra, “la import脿ncia del Museu Arqueol貌gic de Borriana va m茅s enll脿 de la nostra pr貌pia ciutat, ja que 茅s el referent d’este tipus d’institucions en tot el nord valenci脿, la qual cosa juntament amb la quantitat i valor de jaciments existents en el nostre terme municipal fa que esta mostra f贸ra m茅s que necess脿ria en una efem猫ride tan destacada com la de complir 50 anys de treball per a mostrar al p煤blic la riquesa arqueol貌gica de la ciutat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.